Siirry pääsisältöön

LUKU 57

 NYT DYER MORGAR

57 Arctica vartiointiin

   Dyer Morgar ei malttanut pysyä laivansa komentosillalla, vaan ryntäsi itse keulaan. Hän oli myös komentanut oman aluksensa laivaston kärkeen. Roman II:n ykkösnyrkki aikoi olla ensimmäinen, joka astuisi maihin Arcticalle. Se olisi historian tekemistä. Marauderen tarkoitus oli ottaa maailman herruus ja se tapahtuisi valtaamalla läntiset valtakunnat yksi kerrallaan.

   Jos kaiken oli tarkoitus alkaa tältä syrjäiseltä jääsaarelta, niin olkoon niin. Dyer Morgar aikoi olla se, joka olisi hyökkäyksen kärjessä. Dyer olisi se käskijä, jonka historia muistaisi kirkkaimmin.

   Zerkon Ren ei ollut tullut itse häntä vastaan. Hän ei ollut lähettänyt edes ykköskomentajaansa. Morgarin tervetulleeksi oli toivottamassa Lumilinnakkeelta tarkoitusta varten noudettu komentaja Kulagan. Se oli selvää vähättelyä ja loukkaus, mutta sellainen oli marauderessä tapana, kun voimaa käyttävät miehet kohtasivat.

   Käskyvallan olisi pitänyt olla selvä. Se oli laivaston ja sen kuljettamien soturien suhteen Morgarilla ja Arctican kyseessä ollessa Zerkonilla. Sen sijaan oli epäselvää, kuka komentaisi tuoreita miehiä, kun ne yhdistettäisiin Arcticalla jo oleviin. Uusi armeija tarvitsi käskijän ja oli epäselvää kumman tehtävä se olisi. Käskyvalta pitäisi ratkaista erikseen riippuen siitä, mihin voimaa käytettäisiin.

   Dyer asteli vauhdilla laskusiltaa pitkin sen juurella nöyränä odottavan Kulaganin ohi kiinnittämättä mieheen mitään huomiota. Kyllä hänkin tämän pelin osasi. Dyer tunsi Zerkonin ykköskomentajan ja oli tehnyt saman tien omat johtopäätöksensä huomattuaan, ettei tämäkään ollut paikalla. Hän harppoi vauhdilla laituria pitkin rantaa kohti.

   Kulaganin soturit odottivat siellä hämmentyneinä. He olivat Arctican veteraaneja, eivätkä tunteneet Morgaria ulkonäöltä. Ykkösnyrkin maine sen sijaan oli sitäkin tutumpi. Heitä kohti marssiva käskijä suorastaan hohkasi voimaa. He tiesivät, ketä olivat vastassa ja tekivät oikean johtopäätöksen. Selät suorenivat, ryhti korjaantui ja katseet suunnattiin nöyrästi maahan.

   Dyer Morgar katseli heitä avoimen halveksivasti.

   ”Viette minut Zerkonin luokse. HETI! Yksikin selitys ja katkaisen puhujan pään.”

   Soturit olivat olleet paikalla, kun Zerkon oli ohjeistanut Kulagania viivyttämään Morgaria pimeän tuloon saakka. Kenellekään ei tullut mieleenkään tehdä mitään sen kaltaista. Yksi sotureista retuutti niskasta läheisen koiravaljakon vetäjän paikalle. Tämä oli odotellut laiturin kupeessa lastia eteenpäin vietäväksi, mutta joutui nyt vihamieliseltä näyttävän marauderejoukkion keskelle.

   ”Viet käskijäherra Morgarin suorinta tietä päämajaan komentaja Zerkonin luo. Viivästyksistä maksat päälläsi.”

   Soturi ei vaivautunut kysymään, oliko tehtävä tullut selväksi.

   Meriviikinkien päämaja oli itseoikeutetusti Zanaaqin suurin rakennus. Se oli aiemmin kuulunut algideren kauppakillalle, joka vastasi kaupankäynnistä niiden harvojen kanssa, jotka olivat uskaltaneet ja onnistuneet purjehtimaan Arctican karuille rannoille.

   Maraudere oli joukkoineen ottanut haltuunsa puolet kaupungista. Algidere oli ajettu takaisin igluihinsa, jonne se valloittajan mielestä kuului. Siellä lumikansa myös pysyi. Siitä piti simaorjuus huolen. Meriviikingit tapasivat kävellä rehvastellen ympäri kaupunkia, eikä kunnian kukko laulanut, jos vastaantuleva algidere jätti väistämättä tai kumartamatta.

   Jos umpihumalainen algidere erehtyi hortoilemaan marauderen osaan kaupungista, tapasi valloittaja pitää hauskaa. Meriviikingit suorastaan kilpailivat kuka keksi eniten lumikansaa nöyryyttäviä keinoja todistaa herruutensa. Teräaseiden käyttö ei ollut tavatonta.

   Yhden asian maraudere kuitenkin unohti. Algidere oli ehkä vajonnut simaorjuuteen, koska heidän lihansa ja henkensä ei ollut siihen varautunut. Sen sijaan lumikansa oli pinnan alla muutakin. Se oli elänyt ja selviytynyt ankarimmissa oloissa, mitä maanpiiristä löytyi.

   Lumikansa oli sotureita, metsästäjiä ja jäätikkövaeltajia. Algidere oli mammuttisoturit. Meriviikingit kylvivät itämään sellaisen vihan siemenen, jota ei enää voisi kitkeä pois kuin verta vuodattamalla. Kokonaisen kansan pitäisi vuotaa kuiviin. Marauderen itsensä.

   Dyer Morgarin ja Zerkon Renin tapaaminen oli täynnä epäluuloa ja kateutta. Molemmat epäilivät toisen juonivan salaa Roman II:n kanssa omaksi edukseen ja muiden vahingoksi. Zerkonin järjestämä puutteellinen vastaanotto tai Morgarin marssiminen sen ohi ei enää ollut puheenaihe. He olivat arvioineet toisiaan ja puntit olivat tasan.

   He olivat olleet ystäviä nuoruusvuosinaan. Ainakin siinä määrin, kuin se oli marauderessä mahdollista. Matka kohti miehuutta ankarassa kulttuurissa vaati kuitenkin paljon. Monelle ystävyyssuhteelle se oli liikaa. Toisen heikkouksien tunteminen teki helposti ystävästä vaarallisen vihollisen.

   Nyt oltiin samalla viivalla. Morgarilla oli Roman II:n ykkösnyrkkinä kiistaton asema marauderen saarella ja mantereella. Arcticalla Zerkon nousi kuitenkin tasoihin. Nyt oli pakko tehdä yhteistyötä ja sopia asioista. Kumpikaan ei pitänyt siitä. he olivat tottuneet käskemään, eivät neuvottelemaan.

   Zerkon oli kuvitellut, että vahvistusten myötä he kokoisivat armeijan ja marssisivat pohjoiseen pyyhkimään mammuttiheimot pois jäätiköltä. Oli jo korkea aika ottaa sapelisoturit tiikereineen käyttöön. Ajatus sodasta oli saanut Zerkonin veren kuumenemaan. Sitä varten hän oli syntynyt ja piiskannut itseään aina vain hurjempiin suorituksiin.

   Morgar oli kuitenkin yksiselitteinen. Käsky oli ollut selvä. Pohjoismetsän poika oli pysäytettävä hinnalla, millä hyvänsä. Häntä ei saisi päästää Arcticalle. Jos niin kävisi, pitäisi estää kaikin keinoin pojan pääsy Izaq-vuoristoon, mihin hän ilmeisesti oli pyrkimässä.

   Kumpikaan käskijöistä ei nähnyt asiassa mitään mieltä. He olisivat halunneet marssia saman tien pohjoiseen. Mammuttiheimojen rellestys olisi pantava kuriin. Kapinahan saattaisi muuten levitä etelään. Kaiken lisäksi sitä lumirahvasta johti nainen. Moinen ei käynyt päinsä. Miehet saisivat raiskata sen huoran hengiltä. He itse olisivat tietysti ensimmäisiä, jos narttu olisi riittävän hyvän näköinen.

   He eivät silti edes harkinneet kyseenalaistavansa käskyä. Marauderessä sellainen oli mahdotonta ja usein moisen tekevä menetti päänsä. Jos siis pääsi helpolla. Kaiken lisäksi kyseessä oli itsensä Roman II:n käsky. He molemmat olivat ehdottoman uskollisia. Morgar muisti, kuinka yhtenäiseksi lihaksi tullut Roman II oli noussut Mustalammesta ja tunsi kylmien väreiden kulkevan pitkin selkäänsä.

   Dyer Morgarin onni oli ollut syntyä ajan historialliseen taitteeseen. Maailmanaika oli muuttumassa ja oli tullut marauderen vuoro nousta maailmanherruuteen. Aluksi otettaisiin läntiset valtakunnat, myöhemmin itäiset. Viimein myös Kaksoisjään maa saisi uudet hallitsijat ja kaikki maailman meret olisivat meriviikinkien.

   Jostain kumman syystä, jota Morgar ei käsittänyt, kaikki alkaisi tai oli jo alkanut täällä syrjäisessä lumen ja jään maassa. Hän ei ymmärtänyt, miksi ihmeessä kukaan pyrkisi hyiseen pohjoiseen jäiselle Arcticalle. Vielä vaikeampi oli käsittää, miksi Roman II yritti estää sen. Käskyssä oli kuitenkin takaportti, jota Morgar aikoi käyttää.

   Hän muisti viimeisen maljan Apiarissa. Yksi oli jo kuollut. Nyt olisi pojan vuoro. Hänet sai tappaa, ellei vangitseminen onnistuisi ja asian tulkitseminen oli Morgarin käsissä. Kiireellisintä oli kuitenkin järjestää partioita Arctican rannoille.

   Vakoojat olivat kertoneet, että vihollisen Ferus oli lähtenyt matkalle samaan aikaan kuin Morgarin laivue, mutta siitä ei ollut havaintoa. Oli toki mahdollista, että poika oli jo saapunut, mutta todennäköisempää oli, että Ferus oli vielä matkalla. Viivästykset pitkillä merimatkoilla olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.

   Morgarin kapteenit olivat samaa mieltä. Heidän merenkulkunsa oli ollut poikkeuksellisen onnistunutta. Tuulet olivat olleet suotuisia ja matka oli tehty ennätysajassa. Ei ollut mahdollista, että vihollinen olisi ollut nopeampi. Luultavammin heille oli tullut viivytyksiä tavalla tai toisella.

   Tekemistä oli paljon. Zanaaqin satama ja koko lahti oli täynnä toimeliaisuutta. Joukkoja komennettiin aluksilta Arcticalle ja saarelta laivoihin. Tätä oli suunniteltu ja harjoiteltu pitkään. Se ottaisi aikansa, mutta kukaan ei odottanut ongelmia tai viivytyksiä. Zerkon Ren oli valmistellut kaiken viimeisen päälle jo etukäteen.

   Rex Arcticalla oli liian paljon vaikeakulkuista rantaviivaa, jotta sitä olisi edes kannattanut yrittää valvoa. Marauderellä oli kuitenkin runsaasti joukkoja saarella ja heidän alaisuudessaan vielä enemmän simaorjia, jotka tunsivat karun rannikon. Pohjoista rannikkoa ympäröi ikijää. Se oli liian karua jalan kuljettavaksi. Vihollinen yrittäisi rantautua laivastaan etelämmäs.

   He määräsivät pitkin rannikkoa pysyviä vartioita, joiden välillä partiot kulkisivat. Välimatkat olisivat aivan liian pitkiä, jotta vartiointi olisi lähelläkään kattavaa. Rantautuminen jättäisi kuitenkin jälkiä lumeen ja simaorjat kykenisivät lukemaan niitä. Ehkä rantautumista ei kyettäisi estämään, mutta se huomattaisiin ja he pääsisivät tuoreeltaan vihollisen jäljille.  

   Vapaat mammuttiheimot voisivat muodostua ongelmaksi. Toisaalta eiväthän ne voineet tietää mitään pojasta ja varoisivat asettumasta suoraan maraudereä vastaan. Sodan aika ei ollut vielä ja sillä mammuttihuoralla olisi tekemistä pohjoisessa pitäessään pimeäkansaa silmällä. Varmuudeksi he lupasivat ruhtinaallisen palkkion rantautujien löytämisestä väittäen näiden olevan marauderestä irtaantuneita murhaajia, joihin ei voinut luottaa.

   Morgar ei silti ollut tyytyväinen. Hän oli jättänyt sopimuksensa mukaan pojan henkiin Suistolla, vaikka ei ollut aikonut tehdä niin. Hän oli kuitenkin nähnyt järjen valon sammuvan tämän silmistä. Olisi ollut turhaa riskeerata sotaa Rautavaltakunnan kanssa etuajassa hullun rääpäleen takia. Se valloitettaisiin kyllä aikanaan.

   Hän ei käsittänyt, miten poika oli selvinnyt rämeeltä pois. Venenare oli saanut tuhdin palkkion, jotta näin ei olisi käynyt. Jonkun taitavan, todella taitavan, oli pitänyt kuljettaa poika pois. Ainoa hyöty Venenaren palkkiosta oli ollut se, että Imore oli jäänyt velkaan järjestönsä epäonnistuttua, mitä ei tapahtunut usein.

   Oli ollut helppo houkutella murhaajanarttu seuraavaan tehtäväänsä Arcticalle. Imore oli jopa onnistunut ujuttautumaan jollain ilveellä saattueen matkaan. Morgar olisi maksanut, mitä tahansa, jos olisi tiennyt sen etukäteen. Imore olisi voinut viimeistellä epäonnistuneen työn monta kertaa, mutta siitä olisi pitänyt maksaa uudestaan, jos se kiero narttu nyt edes tiesi kyseessä olevan sama poika. Luultavimmin Suistossa olivat tyrineet alaiset.

   Heillä oli apostoli ja vakooja Saattueessa, mutta yhteydenpito oli mahdotonta. Morgar saattoi vain toivoa, että se riittäisi, jos kaikki muu menisi pieleen. Roman II tiesi enemmän kuin kertoi ja siihen oli tyytyminen. Morgar ei Saattueen voimaa paljoa arvostanut Feruksen kuoltua. Liian monta Pohjoismetsän puskasoturia. Heidät hoitelisi vaikka vasemmalla kädellä.

   Vielä enemmän hän vihasi koristeellisia runosotureita. Hän ottaisi aikanaan nahan tältä Rionilta. Sen sijaan Krystalyn arvelutti. Hän oli kuulemma pieni nainen, mutta silti. Kukaan ei päässyt Dux Malorin seitsemännen kehän ritariksi muuten vain. Onneksi ritari hevostaitoineen olisi luultavasti täysin avuton kylmällä jäätiköllä. Hänhän ei voisi mitenkään tuntea olosuhteita.

   Morgar ei vähätellyt palanderen sotataitoa ja -voimaa. Se oli selkeä päävastustaja ja kohdattava sodassa kaikella voimalla. Miten nainen oli voinut päästä suurritariksi? Morgarin veri kuohahti. Hän olisi halunnut ottaa omakätisesti selvää.

   Roman II:n ykkösnyrkki pakotti itsensä rauhalliseksi. Nyt oli aika ajatella suurempaa kokonaisuutta ja taktiikkaa. Hän oli päättänyt, mitä tekisi, jos pohjoismetsäläinen löytyisi. Morgar mietti hetken ja korjasi itseään. Kun pohjoismetsäläinen löytyisi.

 

 SEURAAVA LUKU KAHDEN VIIKON KULUTTUA.