Siirry pääsisältöön

LUKU 51

 NYT GIA JA JOHAN

51 Tähtihäät Dux Malorissa

   Dolorosat olivat olennainen osa tähtihäitä. Nuoret miehet ja naiset olivat etsineet niiden kasvupaikkoja heti ensimmäisten tähtihäähuhujen jälkeen. Ne eivät olleet Vihersaarella yhtä yleisiä kuin Valeressa, mutta rakkauden ja kuolemankukkia etsivät kaikki kaupungin nuoret aikuiset. Alkusyksystä monet dolorosat olivat jo lähettäneet siemenensä tuuleen ja vetäytyneet maan alle talvehtimaan. Myöhäiskukkijoita riitti silti yllin kyllin.

   Tähtihääaamuna nuoret pukeutuivat parhaimpiinsa ja lähtivät kukankeruuseen aiemmin löydetyille paikoille. Pojat keräsivät tietysti mustat ja tytöt punaiset. Ne kannettiin kekoihin Aranean varteen viidennen kehän alajuoksulle.

   Dux Malorin sotakuorot olivat täysissä panssareissa ja aloittivat seremonian.   Se oli kuorolaisille juhlahetki. Yleensä laulettiin sotaan tai taisteluihin lähteville ritareille juhlallisia marsseja. Harva kuorolainen pääsi kovin usein laulamaan Vihersaaren kuuluisia balladeja. Ne kertoivat puunlehtiä hivelevästä länsituulesta ja kedosta täynnä kukkivia dolorosia. Ne kertoivat neitojen kaipuusta ja kotiin palaavista sankareista. Ne kertoivat rakkaudesta.

   Seitsemännen kehän muureilla soivat torvet. Niissäkään ei tähtihäiden päivänä ollut sotaisa sävy. Se oli merkki aloittaa. Vaaleisiin kaapuihin sonnustautuneet neidot heittelivät punaiset dolorosat hitaasti virtaavaan Araneaan. Vastakkaisella rannalla valkovaatteiset nuoret miehet tekivät samoin mustille dolorosille. Vain tärkeämpi väki oli päästetty kuningaskehän sisäpuolelle seuraamaan häiden käynnistymistä.

   Leveä Aranea täyttyi punamustasta kukkaloistosta, joka valui hitaasti virran mukana eteenpäin. Tähtihäiden päivänä Araneasta tuli hetkeksi rakkauden virta.

   Paikalle päästetyt henkäisivät syvään, kun kehän läpäisevän kivisillan massiivisiin tukirakenteisiin rakennetut ovet aukenivat. Hääpari oli odottanut niiden takaisissa kammioissa. Molemmat omassaan. Tukipylväiden välissä virtasi kolmekymmentä askelta vettä

   Toisella ovella seisoi Gia, toisella Johan. Molemmat olivat alasti. Sanottiin, että Dux Malorin tähtihäissä toisilleen vannoivat ihmiset, eivät vaatteet. Vain ihmisellä oli liitossa väliä ja heidänkin tuli löytää toisensa ollakseen asiastaan varmoja.

   Gia ja Johan astuivat heitä odottaviin pieniin kanootteihin, jotka hovipalvelijat työnsivät rakkauden virran pyörteisiin. Kanootteja pystyi ohjaamaan pienellä melalla. Gia ja Johan matkasivat dolorosien keskellä eteenpäin läpi hurraavan Dux Malorin. Viidennen kehän jälkeen kaikki kynnelle kykenevät olivat kerääntyneet virran varrelle.

   Tähtihäitä ei kukaan kokenut montaa kertaa elämässään. Vanhemmat nostelivat lapsiaan ylös, jotta nämä näkisivät paremmin. Nuoret nousivat toistensa olkapäille. Kaikki huusivat ja hurrasivat. Nuoret parit antoivat toisilleen lupauksia ikuisesta rakkaudesta. Oli tähtihäiden päivä, eikä se unohtuisi.

   Sotakuorojen hymnit jäivät auttamatta metelin takia kuulumattomiin. Gia ja Johan joutuivat keskittymään kanoottiensa ohjaamiseen tehdäkseen rakkauden virran matkansa vierekkäin. Ennen ensimmäistä kehää Araneassa oli suvanto ja siellä odotti kuninkaallinen juhlaproomu.

   Se oli nimeltään Alanea ja kuvaus sen kauneudesta oli kiirinyt yli koko maanpiirin. Puukaiverruksineen, kultaupotuksineen ja häikäisevine väreineen kuningasproomu oli kuin lasten sadusta.  Alanea oli ankkurissa keula kohti yläjuoksua.

   Suvanto oli täyttymässä sinne virtaavista dolorosista, kun Gian ja Johanin kanootit saapuivat. Itse kuningatar Lucrezia Viisas seisoi proomun keulassa kietoutuneena punaiseen viittaan. Häiden kohokohta oli lähellä ja kansa hiljeni odottaessaan jännittyneenä.  Gia ja Johan suuntasivat kohti proomua. Päästyään lähelle he pudottautuivat veteen ja uivat halaamaan toisiaan vettä polkien.

   Kuningatar Lucrezia pudotti viitan yltään. Hänkin oli täysin alasti ja miesten huokaus synnytti melkein pienen tuulen vireen. Moni oli nähnyt alastoman kuningattaren ennenkin tähtihäissä, eikä ollut saanut näkyä mielestään. Nyt suvantoranta oli ruuhkautunut miesrahvaasta. Oli tarvittu ritarikaartin apua järjestyksen ylläpitoon.

   Kuningattaren alastomuus oli Lucrezian oma panos tähtihäihin. Vanha kuningatar ei moiseen olisi suostunut. Nuoren kuningattaren perustelu oli ollut yksinkertainen. Jos alastomat ihmiset vannoivat toisilleen, niin miksi hallitsijan suopeuden myöntäjän olisi pitänyt seistä laivassa täysissä pukeissa? Edes vanha kuningas ei ollut väittänyt vastaan.

   Lucrezia antoi alamaistensa nauttia. Hän jopa kääntyi täyden kierroksen kaikessa rauhassa ennen kuin hyppäsi. Kuningatar solahti dolorosien peittämään veteen vartalonsa täydellisesti halliten. Hän ui muutamalla vedolla Gian ja Johanin viereen ja kietoi heidät syleilyynsä itsekin vettä polkien. Oli aika.

   Gia ja Johan vannoivat toisilleen Lucrezian suojeluksessa itsensä, elämänsä ja rakkautensa. Se oli hyvä vala. Se oli yksinkertainen: kertoi ja kattoi kaiken. Lucrezia painoi heidät upoksiin rakkauden virtaan ja liitto oli vannottu. Sitä ei enää voisi murtaa. Rakkaus oli luvattu vedessä ja vielä se puhuttaisiin ilmassa.

   Rannan rahvas, kansa ja ritarit räjähtivät. Vasta nyt olisi juhlien aika. Kolmikko nostettiin Alaneaan ja he saivat lämmintä ylleen. Johanin sulhaspoikana itseoikeutetusti toimiva Alex tuli halaamaan ystäväänsä. Gia oli ehtinyt monta kertaa itkeä ikäväänsä Ferusta kohtaan, joka eläessään olisi ollut Gian itsestään selvä morsiusneito.

   Perille päässyt kuningatar Aenis oli aluksi ilmoittanut korvaavansa Feruksen tyttärensä morsiusneitona. Gia ei ollut ottanut asiaa lainkaan aikuismaisesti. Varmuuden vuoksi itse Lucrezia oli suputtanut Aenikselle, että äiti morsiusneitona ei välttämättä olisi kenenkään mielestä erityisen loistava ajatus. Kunnia oli langennut Roselle, joka kuitenkin oli valere.

   Sulhaspojan ja morsiusneidon tärkein tehtävä oli pitää valaparin lapsista huolta seremonian ajan. Kuningashuoneen neitsythäät nyt olivat kruunupäiden erikoisuus. Mitäpä niistä tavallinen väki puhumaan. Sen sijaan Vihersaarella pidettiin selviönä, että valaparilla oli etukäteen ainakin yksi lapsi tehtynä. Olisihan järjetöntä vannoa toiselle, ellei ollut varmuutta siitä, että yhdessä saatiin tehtyä hengeltään ja lihaltaan terveitä lapsia.

   Muiden kuin rakastetun kuningattaren neitseenä vannomista pidettiin täysin järjettömänä ajatuksena. Entisaikojen tapana olleita punaiset lakanat-häitä pidettiin yleensä satuina ja ne kirvoittivat hääpäivinä juopuneilta lukemattomia toinen toistaan mauttomampia ja härskimpiä vitsejä. Väki odotti rauhattomana. Oli vielä yksi asia ennen kuin Alanea soudettaisiin takaisin seitsemännelle kehälle ja kaupunki sekoaisi.

   Valaparin oli nyt aika näyttäytyä juhlapuvuissaan, kun tärkein oli ohi. Tätä oli Dux Malorin naisväki odottanut yhtä kiihkeästi kuin miehet kuningattarensa alastomuutta. Valan olivat vannoneet ihmiset. Nyt pari sai juhliinsa ylleen sellaisen vaatekerran, joka muistettaisiin kauemmin kuin he eläisivät.

   Johanilla oli yllään vanhan kuninkaan juhla-asu, joka oli hovilta lainassa Lucrezian suopeudella. Se oli tehty Pohjoismetsän vuorisusien nahasta. Vuorisudet olivat jo lähes kadonneet metsistä, eikä niitä enää metsästetty. Nahka oli kuitenkin kestänyt sukupolvelta toiselle. Sitä oli täydennetty jääarojen karhujen valkoisesta turkiksesta tehdyillä reunuksilla. Koko komeus oli tyylikkäästi täydennetty idän sotatsaarien mailta saaduilta jadekoruilla.

   Kaikkien katse kääntyi silti Giaan. Ingrid oli lainannut hänelle Aeniksen luvalla Isabelilta saamaansa syvävalaannahkapukua. Sitä täydensi savannitiikereiden turkiksista ommeltu viitta. Gian kaulaa koristi yksi koru. Hänen kaulassaan riippui nyrkin kokoinen Valeren rubiini. Aenis oli tuonut sen mukanaan. Se oli yksi Valeren salaisista aarteista, joiden olemassaolosta puhuttiin, mutta joita ei ollut nähty.

   Morfian fragiereammattilaiset olivat letittäneet Gian hiukset ja taivutelleet niistä kruunun muotoisen kehikon hänen päänsä päälle. Se oli koristeltu valossa säihkyvin timantein.

   Itse Lucreziakin jäi valaparin pukuloiston varjoon. Harva tosin tiesi, että kuningatar oli tietoisesti valinnut vaatimattomimman juhlapukunsa. Punaiseen samettiin puettu Europa nautti hänkin kaikkien huomiosta ja ilonpito oli valmis alkamaan. Sen oli tarkoitus kestää kolme päivää ja kolme yötä. Kaksi päivää valaparille ja yksi lisää jokaista heidän lastaan kohti.

   Kaikki juhlapöydät oli katettu mahdollisimman ylös. Dux Malorin katot olivat täynnä juhlijoita auringon alkaessa laskea. Sima ja leka alkoi virrata. Freyan punainen ja pohjoisessa harvinaisempi Etelän valkoinen täyttivät naisten maljat. Ruoanlaittovuoroon määrätyt sytyttivät keittotulia maan pinnalla. Pitkään kerätyt liha-, leipä-, juusto- ja hedelmävarastot tyhjennettiin. Nyt ei aiottu sylkeä kolpakkoon tai puhaltaa leiliin. Nyt juhlittaisiin, eikä sitä tehtäisi tyhjin vatsoin.

   Silloin tulivat haukkapääskyt. Ne tulivat vaakatasossa niin lujaa kuin kykenivät lentämään. Haukkapuhujat olivat herättäneet niiden ikivanhat vaistot ja silloin ne lensivät kuin tuuli, joka ei laannu. Luulinnakkeet olivat tyhjiä ja vielä lentokyvyttömät poikaset oli jätetty yksin ja vaille suojaa.

   Haukkapääskyt kiisivät puun latvojen korkeudella kohti kaupunkia. Väki hiljeni. Ruokaa purevat suut pysähtyivät. Haukkapääskyt kiisivät ihmisten välistä. Moni tunsi niiden siipien vienon ja ohimenevän pyyhkäisyn poskillaan. Oli ihme, että linnut eivät törmänneet ihmisiin. Vielä suurempi ihme oli, että haukkapääskyt eivät törmänneet toisiinsa. Väestä tuntui hetken kuin itse tuuli olisi tullut lihaksi heidän keskelleen.

   Dux Malorin ylitettyään linnut ampaisivat ylös ja alkoivat muodostaa taisteluparvia. Se oli niiden perintö. Ne olivat olleet muinaiskansojen sodissa näiden taistelulintuja. Perimä ei ollut unohtunut. Nykykansat eivät enää haukkapääskyjä aseinaan osanneet käyttää, mutta niiden puhujat kykenivät herättämään taidon. Se oli petolintujen hengessä ja lihassa. Se ei unohtuisi.

   Dux Malor osasi vain tuijottaa, kun taisteluparvet kiisivät taivaalla. Ne lensivät toistensa ali ja yli. Ne lensivät toistensa välistä, mutta eivät vahingoittaneet omiaan. Parvet kohosivat korkeuksiin syöksyäkseen kohti maata käsittämättömällä vauhdilla. Oli helppo ymmärtää, että jo niiden vauhti tappaisi törmäyksen kohteeksi joutuneen, vaikka linnut eivät pedonkynsiään käyttäisikään.

   Se loppui, kun auringon rusko punasi läntisen taivaan ja parvet lensivät kotiinsa sitä vasten. Pienen hiljaisen hetken jälkeen väki alkoi hurrata. Lapset ja nuoremmat, jotka eivät vielä olleet parvia nähneet, puristelivat epäuskoisina päätään. Vasta nyt he kunnolla ymmärsivät, miksi haukkapääsky oli Dux Malorin tunnus ja koristi heidän vaakunaansa. He kokivat ensimmäistä kertaa isänmaallista ylpeyttä saarivaltakunnastaan.

   Pimeän langettua sytytettiin ruokanuotioiden lisäksi soihdut ympäri Dux Malorin kehiä ja kattoja. Valo oli tullut hetkeksi pimenevään alkusyksyn yöhön ja ilo pääsi valloilleen ympäri kaupunkia. Keskiyön hetkellä torvet soivat ja kaikki tulet sammutettiin. Tuli täysin pimeää ja väki hiljeni luonnostaan. Kun mitään ei kuulunut, eikä näkynyt, sotakuorot aloittivat.

   Ne lauloivat balladeja rakkaudesta. Kuorot lauloivat tarinoita, jotka kertoivat oikeista ihmisistä, mutta olivat irtautuneet jo sukupolvia aiemmin oikeasta elämästä. Jäljelle oli jäänyt vain kaunis ajatus jostain ihmiselämää kauniimmasta.

   Ne lauloivat siitä, mitä ihmiset voivat puhtaimmillaan tuntea toisiaan kohtaan. Kuorot lauloivat maailmasta, jossa ei ollut mitään pahaa tai väärää. Ne lauloivat siitä, mitä kaksi ihmistä voi hetkittäin saavuttaa, jos he pitävät mielensä avoimina ja sydämensä puhtaina.

   Ja Dux Malor hiljeni ja kuunteli. Dux Malor vajosi omaan itseensä ja nautti hetkestä. Ihmiset katselivat taivaalle ja näkivät tähdet. Taivaan kansi täyttyi niistä. Sen takia ne olivat tähtihäät. Silloin katsottiin kauas. Silloin katseltiin ohi arjen harmauden ja uneksittiin jostain paremmasta. Silloin kiitettiin siitä, mitä oli saatu ja haaveiltiin hetki paremmasta huomisesta.

   Sanottiin, että tähdenlento olisi merkki pitkästä ja onnellisesta liitosta. Yhtälailla uskottiin, että pilvien peittämä tähdetön taivas merkitsisi lyhyttä ja onnettomasti päättyvää yhdessäoloa. Tähdenlentoja ei näkynyt, eikä kukaan myöskään huomannut pohjoisesta leviävää synkkää pilviverhoa, joka osin alkoi peittää näkyvyyden tähtitaivaalle.

   Kaikkien katse oli kiinnittynyt seitsemännen kehän kuningastornin lähelle ilmestyneisiin lentäviin valopisteisiin. Se oli haukkapuhujilta uutta, jota oli kokeiltu ensi kertaa kuningatar Lucrezian tähtihäissä. Haukkapääskyjen kaulaan ja jalkoihin oli sidottu pienet meripihkakellot. Niiden sisällä oli tulikärpäsiä, jotka loistivat pimeässä. Haukkapääskyt olivat päivänvalolintuja, mutta osaa oli harjoitettu lentämään kuningastornin läheisyydessä pimeässäkin.

   Nuoret rakastavaiset halasivat kiihkeästi toisiaan. Puhetta ei tarvittu. Vanhemmat painautuivat toistensa syliin. Perheet ottivat toisiaan käsistä kiinni. Lesket muistelivat puolisoitaan ja orvot liittyivät ketjuun. Pian kaikki pitivät toisiaan kädestä kiinni. Ketju oli loputon ja murtumaton. Se oli yhtenäisyyttä. Se oli Dux Malor.

   Hetken rikkoi valon välähdys. Pimeydessä kiitävien valopisteiden keskellä kuningastornin kattotulet sytytettiin. Ne loistivat pimeydessä kehänä tornin ylimmän huipun ja alaosan kadotessa pimeyteen. Näky oli epätodellinen. Ikään kuin tulikehä olisi leijunut keskellä pimeyttä. Haukkapääskyjen kiidättämät valopisteet ympäröivät sen liikkuessaan kasvavalla vauhdilla. Ne neuloivat oman valokehyksensä tulikehän ympärille.

   Gia ja Johan astuivat valoon. Alas kaupunkiin heitä eivät korkeuksista erottaneet kuin tarkkanäköisimmät. Valaparin oli aika kuiskia toisilleen sanoja tosirakkaudesta. Sitten se olisi ohi. Johan aloitti.

   ”Minä en usein löydä oikeita sanoja oikeaan paikkaan, mutta nyt luulen sen tehneeni.”

   Gia kohotti kysyvästi kulmakarvojaan. Johan jatkoi.

   ”Minä rakastin ajatusta sinusta jo ennen kuin tapasimme. Nyt rakastan sinua ja näin tulee aina olemaan. Muuta vaihtoehtoa ei ole.”

   Gia hymyili.

   ”Minä rakastuin sinuun silmänräpäyksessä, kun olit kontillasi lumessa ja uhkasit minua lumipesulla maalaispoika.”

   Gia ja Johan suutelivat. Väki alkoi taas hurrata ääni jo käheänä. Torvet soivat ja juhlat jatkuivat vailla uusia keskeytyksiä. Viimeinen sinetti oli lyöty. Tähtihäät olivat synnyttäneet uuden valaparin.

   Väki juhli vapaasti, kun muodollisuuksia ei enää ollut. Ainoastaan palvelukseen määrätyt ritarikaartilaiset pitivät järjestystä yllä. Valapari oli vaihtanut juhla-asusteet arkikuosiin ja kierteli ympäri kaupunkia vastaanottamassa onnitteluja.

   Hronan oli ottanut Ingridin ja Saharin mukaansa. He yrittivät selvittää mahdollisimman paljon tietoja ritarista, jonka väitettiin olevan lähtöisin marauderen piiristä. Tulokset jäivät laihoiksi. Lucrezia oli lähettänyt ritarin pohjoiseen suorittamaan ilmeisesti runotyttäriin liittyvää tehtävää. He etsivät Gian ja Johanin puhuakseen näiden kanssa asiasta. Ingrid kysyi asiaa suoraan Hronanilta.

   ”Luuletko, että tämä ritari on se Arex, jota Dyer Morgarin ja Geb Mandan väitetään etsineen?”

   ”Minä en tiedä. Kukaan ei tiedä, mihin zindaren pelastamat lapset ovat vuosien saatossa päätyneet. Tuskin kukaan Vihersaarella ottaisi meriviikinkiä omin päin kasvatikseen.”

   ”Voimmeko selvittää asian?”

   ”Emme tähän hätään. Toiveeni oli päästä puhumaan tälle ritarille, mutta se ei ole mahdollista. Meidän pitää lähteä ennen hänen paluutaan. Agora Eon on seurannut tärkeimpiä verilinjoja, mutta Zania on sotkenut asian perusteellisesti.”

   ”Hän on saanut paljon hyvää aikaan estäessään lahjakkaita lapsia kasvamasta marauderen pahuuteen.”

   ”Sitä en kiistä, mutta hyvätkään teot eivät aina jää vaille ei-toivottuja seuraamuksia.”

   Seurasi pitkä hiljaisuus, jonka lopulta rikkoi Johanin vieno ääni. Tuskin kuiskausta kovempi. Valapari oli hiipinyt heidän taakseen.

   ”Entä minä? Kukaan ei ole kertonut minulle ikinä edes arvailuja lihallisista vanhemmistani.”

   Kaikki tunsivat Johanin taustan. Hänet oli löydetty surmatun marauderepartion reestä keskellä Pohjoismetsää. Pojalla oli ollut kaulassaan kulunut koru, josta oli riippunut pari tikkua ja rengasta. Lopulta lapsettomat kyläläiset Hanna ja Ivar olivat kasvattaneet Johanin ja kertoneet tälle itselleenkin tarinan hänen alkuperästään. Hronan vastasi.

   ”Puhun nyt niin suoraan kuin kykenen. Korusi olisi voinut olla alun perin Valeren tähti ja tikarit, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Et sinä valere ole, etkä miehenä edes voi olla. Zania ei ainakaan tunnusta tietävänsä sinusta mitään. Agora Eon ja Aeniksen suffrat ovat selvittäneet alkuperääsi, mutta turhaan. Sinulla ei ole ainakaan tunnettua perimää. Sinulla on vain itsesi, mutta kuten olemme nähneet, se ei ole vähäinen asia.”

   Johan etsi käsiinsä simasta hyvän tuulisen Dragoslavin. Näennäisestä sovusta huolimatta Johan ei ollut kyennyt antamaan petosta anteeksi. Vaikka Johan uskoikin vain Dyer Morgarin olevan vastuussa Feruksen kuolemasta, ei hän ollut valmis täysin vapauttamaan Rautavaltakunnan miestä vastuusta. Raja oli vedettävä johonkin. Dragoslav oli odotellut Johania.

   ”Viestit ovat kulkeneet. Olet jo saanut tarvittaessa turvapaikan Virilestä naisellesi ja pojallesi. Voin vielä vannoa takaavani heidän suojelunsa jopa täällä ritareiden tyyssijassa. Kuolet, jos paljastat tämän. Veljeskunnan rautakyyt ovat pesiytyneet myös tänne. He huolehtivat jälkeesi jättämistäsi, jos sinulle tapahtuu jotain. Maksakoon tämä vala velkani, poika. Enempään en pysty.”

   Dragoslav kertoi kaiken. Veljeskunnan huput, viitat tai tikarit eivät olleet ikinä päässeet soluttautumaan kehien sisälle. He olivat päätyneet roikkumaan muurille. Oli tarvittu Veljeskunnan lasta kantavia naisia. He pääsivät läpi. He kasvattivat uuden Veljeskunnan kehien sisälle.

   Dux Malorin rautakyyt alaisineen syntyivät, elivät ja kuolivat kehien sisällä. Kaikki kantoivat myrkkypussia suussaan. Ketään ei ollut saatu elävänä kellareihin kuulusteltaviksi.

   Dux Malorin tiedustelu oli ollut pitkään ihmeissään. Miten rikolliset olivat onnistuneet soluttamaan yhtenäisen Malorin, kun vahvat ja luvultaan loputtomat vihollisetkaan eivät olleet siihen pystyneet. Lopulta ritaritietäjät olivat päätelleet totuuden, mutta se oli ollut liian myöhäistä. Paha oli tullut jäädäkseen ja sukupolvien saatossa se oli juurtunut liian syvälle pois kitkettäväksi.

   Dragoslav tarjosi Gialle ja Europalle rautakyiden suojelun mitä tahansa uhkaa vastaan. Vaikka ritarikaupunki valloitettaisiin, kaksikko kuljetettaisiin turvallisesti pois. He saisivat Dragoslavin jo aiemmin lupaaman turvapaikan tämän omassa tornilinnakkeessa Virilessä. Siellä Virilen parhaat käärötietäjät ohjaisivat Europan viisauteen ja Virilen voima suojaisi kaksikkoa.

   Johan luotti Dragoslavin lupaukseen. Hän ei osannut eritellä miksi näin oli. Gia ja Europa menivät kaiken edelle. Johan ei tiennyt selviäisikö hengissä takaisin, mutta ainakin hän saisi Dragoslavin lupauksesta mielenrauhaa niin paljon kuin nyt oli mahdollista. Feruksen veri ei silti unohtunut. Ainakin osa roiskeista tahraisi aina Dragoslavia, vaikka velan saisikin maksaa Dyer Morgar.

   He joivat Dragoslavin vaatimuksesta muutaman simakolpakon näennäisen sovun kunniaksi. Dragoslavista se oli oiva hetki antaa kypsemmän miehen neuvoja nuorelle valan vannoneelle. Täällä Virilen ulkopuolella kun kaikki miehet eivät oikein ymmärtäneet elämän perusasioita.

   ”Ensin panet naisesi paksuksi, niin se ei saa pieneen päähänsä turhia kotkotuksia. Lapsi vuoden kierrossa pitää naisen puuhassa, eikä turhia pulisemassa kuten me Virilessä sanomme.”

   Dragoslav hörppäsi lisää simaa vauhtiin päästyään.

   ”Näissä asioissa kaiken maailman valat sitovat vain naisia. Sinun tehtäväsi on ohjata muitakin vähäisemmän sukupuolen edustajia kohti lihan viisautta. Parhaiten se onnistuu, kun pääset tähän minun kypsään ikääni nuoruuden ja vanhuuden välissä. Liha on vielä hyvässä iskussa ja henki viisaimmillaan.”

   Johan tuijotti Dragoslavia epäuskoisena ja yritti päättää, vedättikö tämä häntä vai ei. Kaikesta päätellen mies oli täysin tosissaan.

   ”Tulet huomaamaan, että erityisesti nuoret naiset kaipaavat vanhemman miehen opastusta ja viisautta etsiessään lihan iloja.”

   Häähumu haihtui hiljalleen kirkastuakseen muistoissa todellisuutta kauniimmiksi kuviksi, jotka eivät painuisi unholaan ennen kuin niiden kantajista aika jättäisi. Historia vaatii tekijöiltään veronsa ja Johanille oli koittanut aika lähteä purjehtimaan kohti kohtaloaan.

   Kaikki viralliset juhlallisuudet olivat ohi. Jäljellä oli enää lähtö. Hronan katseli mietteissään alaspäin ja pohti tulevaisuutta. Hän istui ison tammen juurella pienellä kukkulalla sotasatamien vieressä. Ne olivat kasvaneet vauhdilla ja levisivät aina vain pidemmälle, koska uusia allastelakoita kaivettiin koko ajan lisää. Huomenlaivojen mukanaan tuoma kilpavarustelu oli karannut kaikkien käsistä.

   Vihersaari oli tappiolla ja yritti kuroa etumatkaa kiinni kiristämällä laivojen rakennustahtia. Harhaluuloja ei silti ollut kellään. Meriviikingit hallitsivat maailman meriä, eivätkä hevin luopuisi meriherruudestaan. Saattueelle varattu alus oli tuotu satamaan lähtöä varten salaisilta telakoilta viimeisten parannusten jälkeen. Laivanrakentajat kehittelivät jatkuvasti uusia tapoja valmistaa entistä parempia laivoja.

   Lastaus oli täydessä käynnissä. Hronan katseli hyörinää ja muisti toivon pilkahduksen, jonka oli tuntenut heidän lähtiessään Valeresta. Nyt kipinän löytäminen tuntui lähes mahdottomalta. Pimeyttä oli joka puolella yksinkertaisesti liikaa. Hronan oli ajatellut heidän marssivan tekemään historiaa ja kirosi nyt omaa lapsellisuuttaan.

   Historian kirjoittivat voittajat ja tekivät sen verellä. Hronan katseli saattuetta ja yritti olla miettimättä liikaa Roman II:n voimaa. Sahar oli todistanut olevansa paljon muutakin kuin kyläjuoppo, täytyi Hronanin myöntää. Hän ei silti ymmärtänyt, miksi Ferus oli antanut Instarin jäljestäjän kannettavaksi.

   Hupakko nyt oli yhä hupakko, mutta ilmeisesti paljon muutakin, vaikka ei muistanutkaan kunnioittaa riittävästi ikää, kypsyyttä ja viisautta. Hronan ei jaksanut ymmärtää, miksi kaksikko raahasi tuota avutonta ja itkeskelevää Fida-tyttöä mukanaan. Hän oli pyytänyt Johania puhumaan asiasta Saharille. Ei ollut mitään järkeä viedä tyttöä vaaralliselle matkalle.

   Lopputulos oli ollut selviö. Ingrid oli päättänyt ottaa tytön mukaan. Sahar oli ilmoittanut Johanille, että yrittäisi itse puhua Ingridille. Siitä ei tietenkään ollut tullut mitään. Fidaa seurasi hänen perässään kuolaava piirustelija Janos Sadek. Hronan yritti saada edes hyödyttömän pojan pois saattueesta, mutta Johan oli katsonut häntä väsyneesti ja puhissut kääntäessään selkänsä.

   ”Kysy sotaneuvostolta.”

   Hronan tajusi menettäneensä lopullisesti auktoriteettinsa Johanin suhteen. Ohikiitävän hetken hän toivoi, että angele olisi imeytynyt ympäri Alexia. Ehkäpä Sepänpoika olisi helpommin käsiteltävä idai relica kuin tämä puheissaan ja teoissaan sekoileva löytölapsi, joka ei myöskään ymmärtänyt kunnioittaa vanhempiaan ja viisaampiaan. Hronan mietti vähän aikaa Alexin jääräpäistä päättäväisyyttä ja tuli siihen tulokseen, että oli ehkä sittenkin parempi, että asiat olivat niin kuin ne olivat.

   Pan Rion Thad, Krystalyn den Thia ja Valeren Rose olivat kansojensa valiosotureita ja heidän seurassaan Johan olisi niin turvassa kuin se laadulla mitattuna oli mahdollista. Tarpeeksi isolle määrälle vihollisia kolme ei tietenkään paljoa voisi, mutta eihän tässä sotaan oltu lähdössä, vaikka sellainen olikin syttymässä.

   Valeren Rose ei ollut Feruksen veroinen, mutta ei sitä yrittänytkään. Hän oli silti Aeniksen henkivartiokaartistaan valitsema ja siten vanhan soturikansan parhaimmistoa. Krystalyn den Thia oli taidoillaan hämmästyttänyt jopa Hronanin, vaikka tietäjä oli omasta mielestään nähnyt jo kaiken. Hronan olisi halunnut nähdä Feruksen ja Krystalynin taistelevan vierekkäin. Siitä olisi syntynyt monta legendaa.

   Hronan oli pyytänyt Johania jättämään Imoren pois laivasta, mutta tämä katsoi Gregoriuksen luvanneen matkan tyttärelleen, eikä suostunut. Hronan oli epäluuloinen. Imoren Agora Eoniin tulo ei ollut sattumaa, eikä hänellä voinut olla oikeaa asiaa Rex Arcticalle. Cantor saapui paikalle keskeyttäen tietäjän mietteet. Hronan meni suoraan asiaan.

   ”Minusta me emme voi antaa Johanin ottaa Imorea mukaan. Emme, vaikka te kaksi…tai mitä mieltä sinä olet? Onko Suiston nainen oikealla asialla?”

   ”Hän on omalla asiallaan, joka ei ole meidän asiamme. Joskus vihollinen on hyvä pitää lähellä pysyäkseen itse edellä.”

   ”Voitko sanoa saman selkokielellä?”

   Cantor kohautti olkiaan puhumatta mitään. Se oli Hronanista äärimmäisen ärsyttävää. Tokihan nyt matkakumppanien kanssa piti jakaa kaikki tieto. Sitä asetoveruus edellytti. Cantor oli tuhannen kasvon mies ja paljon enemmän kuin bardi tai edes harmaa herttua. Edes Agora Eon ei tiennyt, mitä kaikkea. Hronanista hän näytti olevan kaikesta perillä ja aina askeleen edellä, eikä tietäjä käsittänyt, miten Cantor sen teki.

   He keskustelivat aikansa mukaan lähtevistä rotista. Parhaat oli saatava mukaan, mutta kokeneiden soturien paremmuusjärjestykseen laittaminen oli mahdoton tehtävä. He olivat päättäneet antaa Ruberin ja Rufuksen tehdä valinnan. Amiraali de Finbar puolestaan saisi poikansa Montgomeryn kanssa valita mukaan lähtevän miehistön.

   Yhtä asiaa kaksikko ei tiennyt. Yksi miehistöstä oli Valeren solakylästä lähtöisin oleva vakooja. Sama mies oli ollut lähellä saada kuningatar Aeniksen murhattua kivivyöryn alle. Mies oli viety Roman II:een, jossa Inex Theia ja Renata Zen olivat esitelleet vakoojalleen tämän vangitun vaimon ja kaksi lasta. Inex oli näyttänyt hänelle, mitä naisen nyljetystä rinnasta oli jäljellä. Renata oli kertonut, mitä Inex halusi tehdä lapsille. Renata oli vihjannut heidän olevan pian sopivassa iässä verimorsiamiksi Inexin nauraessa.

   Miehellä ei ollut ollut mitään mahdollisuutta ujuttautua suoraan Dux Maloriin, joten hänet oli solutettu rajaseudun rottiin. Senkään ei olisi pitänyt olla mahdollista, mutta meriviikingeillä oli ollut jo vanhastaan oma mies osana soturijoukkoa. Riskinä oli ollut, että kivimies tunnistettaisiin, mutta näin ei ollut käynyt.

   Asemansa osana joukkoa vakiinnuttanut vihollinen oli auttanut uuden vakoojan mukaan. Vaikka tulokas oli Valeressa toiminut kivimiehenä, hänellä oli vankka soturitausta, jonka mies oli saavuttanut taisteltuaan nuorena miehenä palkkasoturina Rautavaltakunnan rajajoukoissa.

   Soluttautuja ei tiennyt tehtäväänsä. Mies kuulisi sen vasta viime hetkellä hänet mukaan auttaneelta meriviikingiltä. Vakooja oli varma, että joutuisi tappamaan jonkun, eikä selviäisi itsekään hengissä. Epätoivoinen vakooja ei myöskään uskonut Renatan pitävän lupaustaan ja päästävän hänen perhettään vapaaksi. Toivon kipinäkin oli silti parempi kuin läpitunkematon pimeys.

   Mies ajatteli joka ilta vaimoaan muistuttavia kauniita tyttäriään naiseuden kynnyksellä ja yritti löytää voimaa uskoa parempaan kohtaloon. Kaikki mahdollinen oli tehty, jotta niin ei kävisi, mutta saattue lähtisi matkaan mukanaan kaksi verivihollistaan.

   Dux Malorin huomenlaivat paimensivat välillä kaukaa idästä saapuneita uusia kauppalaivoja sotasatamaan tarkastettaviksi. Aiemmin idästä olivat tulleet vain kauppakaravaanit maata pitkin ja rämeiden läpi. Harva oli edes yrittänyt ylittää Rautavaltakunnan takaa alkavaa valtavaa autiomaata. Vihersaarella oltiin epäluuloisia. Alkeellisen näköiset uudet idän laivat saattaisivat olla naamioituja sota-aluksia. Mitään todisteita moisesta ei kuitenkaan ollut löytynyt. Hronan oli mietteissään ja entistä enemmän huolissaan. Uutta idän uhkaa tässä nyt viimeksi kaivattiin.

   Gia, Johan ja Europa olivat vetäytyneet laiturin päähän jättämään jäähyväisiä. Sanoja ei enää tarvittu. Puheet oli puhuttu jo monta kertaa. He yksinkertaisesti nauttivat toistensa läsnäolosta ja kosketuksesta kenties viimeistä kertaa.

   Hronan katseli, kuinka Barclay de Finbar antoi tauotta ohjeitaan pojalleen Montgomerylle, joka alkoi selvästi näyttää jo tympääntyneeltä isänsä paasaamiseen. Paljon oli nuoren miehen ja hänen isänsä kanssa valitseman miehistön varassa. Kenties liian paljon.

   Valeresta lähdöstä tuntui olevan ikuisuus aikaa. Hronanin mielestä pimeys oli vain synkentynyt ja toivon kipinät sammumassa. Jäljelle oli jäänyt vain yllä synkentyvä taivas, jonka alla he lähtisivät purjehtimaan kohti kylmää pohjoista. Tietäjä pohti, palaisiko heistä kukaan. Hronania värisytti samalla tavoin kuin Valeren porteilla. Nyt pelosta.

   Vihersaarella laivoille annettiin naisen nimi. Uuden aluksen keulan molemmin puolin maalattu nimi peitettiin kankaalla ja paljastettiin, kun laiva oli liikkeellä. Tällä kertaa lopullinen päätösvalta nimeämisessä kuului Johanille, mutta nimestä ei ollut edes keskusteltu. Vastaus oli ilmiselvä. Soutajien vetäessä airoillaan laivaa avomerelle kaukana taivaanrannassa alkoi salamoida. Jyrinää ei kuulunut. Syyssalamia!

   Harvinaiset syyssalamat olivat huono enne, vaikka vihersaarelaiset eivät muka sellaisiin asioihin uskoneet. Hronan ja Cantor vilkaisivat huolestuneina toisiaan. Tuuli tarttui levitettyihin purjeisiin ja alus alkoi saada vauhtia. Nimen päällä roikkuneet kankaat pudotettiin tavan mukaan mereen. Kapteeni Montgomery de Finbar ja Pohjoismetsän Johan seisoivat komentosillalla, kun Ferus alkoi kyntää aaltoja historiallisella matkallaan hyiseen pohjoiseen.

SEURAAVA LUKU KAHDEN VIIKON KULUTTUA.