Siirry pääsisältöön

LUKU 49

 ENNEN KRYSTALYN

49 Kohtalon nuoli

   Kapteeni Barclay de Finbar kiroili itsekseen. Hän oli tehnyt sitä pitkään. Kapteeni ei vain voinut olla märehtimättä asiaa. Heidän olisi pitänyt purjehtia Arcticalta kotiin Maloriin heti kun Crystal oli saatu laivaan. Kukaan ei ollut edes tajunnut kuulustella tyttöä. Tämä oli itse jankuttanut isävaltiaistaan niin pitkään, että kaikki olivat kyllästyneet.

   Lopulta Zeo oli raivonnut tytön tiedoista ruoskimisen riskilläkin kapteenille niin pitkään, että siihen oli ollut pakko reagoida. De Finbar oli puhuttanut tyttöä ja oivaltanut, että nyt oli tosi kyseessä. Vyyhti oli alkanut purkautua.

   Ikävä kyllä he olivat silloin jo matkanneet niin pitkälle länteen, että olisi ollut järjetöntä kääntyä takaisin. Nyt kannatti katsoa Erikin tähtikartoin kirjoitettu reitti loppuun. Crystal oli aarrearkku. Crystal oli hiottu timantti. Hän oli painanut kaiken mieleensä. Tytön muisti oli ihmeellinen. Hän oli osannut jopa tulkita kuulemansa.

   Crystal saattoi olla sotaherttuoiden avain voittoon sodassa, joka olisi vielä tuleva. Ja tämä nuori Zeo, de Finbar mietti tällä kertaa lämmöllä, tämä nuori Zeo oli tainnut saada palkinnoista sen suurimman.

   Kapteeni Barclay de Finbar katseli isällisesti, kuinka Crystal ja Zeo kisailivat kannella. Zeo tasapainoili ja heilui aluksen köysistössä kuin kiertävän sirkuksen trapetsitaiteilija. Crystal juoksi kannella hänen perässään ja yritti saada lahkeesta kiinni. Välillä he tulivat tönineeksi miehistöä, mutta karskitkaan merimiehet eivät voineet kuin hymyillä. Nuoressa rakkaudessa on aina jotain koskettavan kaunista ja viatonta.

   Kun Crystalin arvo oli selvinnyt, oli Zeosta tehty tahtomattaan sankari Sapphirellakin.

   He olivat aluksi rakastaneet hevosen heinissä. Crystalin tietojen paljastuttua heille oli annettu yksi Sapphiren harvoista hyteistä. Cara jätettiin pois Crystalin nimestä tämän omasta pyynnöstä. Kieli oli sama, mutta murre eri. Crystal taipui väistämättä miehistön suussa vihersaarelaiseen muotoonsa Krystalyn.

   Se oli onnellista aikaa nuoren parin elämässä. Myöhemmät runoilijat ovat korostaneet, että moni ei saa ikinä rakastaa samalla tavalla koko elämänsä aikana, joten polttakoon silloin rakkauden kirkas liekki kaiken ympäriltään tuhkaksi. Niin harvoin se saa palaa samalla voimalla kuin se paloi Krystalynin ja Zeon välillä.

   Ruuman hevonen oli nimeltään Kevätsade. Se oli Vihersaaren zander. Harvinainen hevossuku tunnettiin siitä, että ne syntyivät mustina, mutta muuttuivat kasvaessaan vitivalkoisiksi. Krystalyn oli hulluna Kevätsateeseen. Hevonen oli jäätikön tyttärelle jotain ihmeellistä. Aina kun Krystalynille jäi Zeolta hetki aikaa, hän vietti sen Kevätsadetta kiehnäten.

   Toinen asia, joka Krystalynia jaksoi kiehtoa, oli varsijousi. Sellaisia ei ollut Rex Arcticalla. Ase oli kuin luotu Krystalynin käsiin. Alkuun päästyään hänestä tuli pistämätön ampumaan veteen heiteltyjä puun paloja. Hän osui niihin vaikka kuinka kaukaa. Zeo luovutti nopeasti paremmalleen. Miehistön etevin ampuja sinnitteli pitkään, mutta jäi lopulta kakkoseksi ilman tulkinnanvaraa. Lopulta kapteeni de Finbar kielsi ammuskelun, jotta Krystalyn ei tuhlaisi kaikkia vasamia.

   Miehistö lähes sääli Zeoa. Kaikille muille oli ollut pitkään selvää, mitä Krystalynin aamuinen laidan yli oksentelu merkitsi. Zeo jaksoi kantaa huolta. Parantaja ja kapteeni de Finbar olivat päättäneet antaa Krystalynin itsensä kertoa uutisen. Lopulta parantaja hermostui Zeon päivittäiseen ruikutukseen ja vei asian kapteenille. Barclay de Finbar kyllästyi. Olihan kapteenilla nyt tärkeitäkin asioita hoidettavana. Hän marssi Zeon luokse.

   ”Poika. Tyttösi on paksuna.”

   ”Jaa mitä?”

   De Finbar huokaisi syvään.

   ”Krystalyn on raskaana. Hän saa lapsen. Hän ei ole kipeä. Sinusta tulee isä. Ymmärrätkö?”

   Zeo haukkoi henkeään kuin kala kuivalla maalla vielä silloinkin, kun löysi Krystalynin Kevätsateen luota. Krystalyn pelästyi.

   ”Sinä tiedät. Anteeksi. En voinut mitään.”

   Zeo halasi rakastaan kykenemättä muuhun. Lopulta he saivat asian puhuttua. Krystalynille oli tehty koko hänen elämänsä ajan selväksi, että valokuningattaren raskaaksi tuleminen oli suurin mahdollinen synti, mitä maanpiirin sisällä saattaisi tapahtua.

   Järjellä hän oli tajunnut, että se ei enää ollut totta, mutta raskauden pelko oli istutettu jo lapsen tunteisiin. Sitä ei kyennyt noin vain sivuuttamaan.

   Zeo päätti pitää huolen siitä, että pimeys jäisi lopullisesti taakse. Jos rakkauden liekki oli roihunnut kirkkaana, niin nyt se alkoi loistaa auringon lailla. Rakkauden hedelmää ympäröi uuden elämän ja sitä rakastavien vanhempien yhteinen aura.

   Krystalynilla oli tapana maata Zeon sylissä peräkannella ja katsella veteen syntyvää ja katoavaa viivaa, jonka laiva kynsi mereen. Se rauhoitti ja sai hänet mietteliääksi. Eräänä päivänä märssykorista kantautui huuto.

   ”MARAUDERE! MERIVIIKINGIT! KOKONAINEN LAIVASTO!”

   He olivat jo muutamana päivänä kohdanneet saaria. Kaikki viittasi siihen, että he olivat tulossa mantereen rannikolle. Miehistö oli jopa juhlinut onnistunutta matkaa. Kaikki olivat olleet innoissaan siitä, mikä edessä saattoi odottaa.

    Sapphiren kiertäessä erään saaren ympäri, pahin mahdollinen tapahtui. Saaren takana oli kokonainen laivasto meriviikinkien huomenlaivoja. Ainakin kaksi kertaa kymmenen. Kapteeni de Finbar määräsi heti täyskäännöksen, mutta se oli myöhäistä. Heidät oli huomattu.

   Allastelakoilta ylennyksen saanut uusi amiraali Argon Meleagor oli hämmästynyt. Dux Malorin haukkapääsky-tunnukset! Miten ne hevossaarelaiset olivat päässeet tänne asti? Sotaherttuoiden alus teki tuulessa hidasta käännöstä. Meleagor arvioi tilannetta ja määräsi kolme laivaa purjeisiin.

   Hänen kokeneet miehensä luultavasti upottaisivat nuo harrastajat yksi yhtä vastaankin, mutta kolmella he saattaisivat saada vankeja. Laiva ehtisi kääntyä, mutta hänen aluksensa olisivat heti kannassa kiinni. Takaa-ajosta ei tulisi pitkä. Amiraali ei epäillyt, etteivätkö hänen laivansa olisi nopeampia. Hevosihmisethän vasta opettelivat, hän tuhahti mielessään.

   Yhdessä asiassa amiraali Argon Meleagor teki ratkaisevan virheen. Hänen olisi pitänyt komentaa Sapphiren perään vähintään puolet laivastostaan. Epäonnekseen hän ei voinut tietää, että vihollisen aluksessa oli raskaana olevaa rakastaan suojeleva Morfian runosoturi pan Zeo Yang.

   Kapteeni Barclay de Finbar teki asian miehistölleen selväksi. Laiva ei käännöksen jälkeen ehtisi täyteen vauhtiinsa. Merisoturit saisivat heidät kiinni. He eivät pärjäisi kolmelle laivalliselle meriviikinkejä. Vaihtoehtoina olisi antautua tai taistella kuolemaan saakka. Kaikki tiesivät, mitä maraudere teki vangeilleen. Antautuminen ei ollut vaihtoehto.

   Zeo katseli peräkannelta heitä takaa-ajavia laivoja. Ne olivat nopeampia. Se oli selvää. Yksi näytti yrittävän paapuurin puolelta kylkeen kiinni, toinen tyyrpuurin. Sen jälkeen tulisivat valtaushaat ja lankut laitojen päälle. Sitten soturit rynnäköisivät heidän kimppuunsa. Kolmas laiva seurasi tyyrpuurin tuntumassa. Se ajaisi luultavasti sisarensa kylkeen kiinni, jotta senkin soturit pääsisivät verikarkeloihin mukaan.

   Zeo vei Krystalynin sivummalle ja puhui tälle hiljaisella äänellä. Krystalyn meni kalpeaksi ja kieltäytyi niin voimakkaasti, että koko miehistö kääntyi katsomaan. Zeo kuiski päättäväisesti. Krystalyn intti vastaan. Lopulta Zeo puristi itkevän naisen rintaansa vasten ja kuiskaili tälle hellyyden sanoja.

   Seuraavaksi Zeo meni puhumaan kapteeni de Finbarille. Tämä jäi tuijottamaan nuorta miestä ja kykeni vain nyökkäämään. Kapteeni komensi perämiehensä sivuun ja otti itse ruorin päättäväisesti käsiinsä.

   Paapuurin laivan keula otti Sapphiren kylkeen ensi kosketuksen. Kuului puun räsähdys puuta vasten.  Toinen marauderealus tyyrpuurista oli myös melkein kyljessä kiinni. Sapphire oli jäämässä ansaan kahden vihollislaivan väliin. Paapuuri liikkui kylki kylkeä vasten Sapphiren kanssa. Merisoturit vetivät miekkojaan. Osalla oli hakoja ja lankkuja valmiina.

   Zeo juoksi laivan laitaa pitkin hämmästyneiden meriviikinkien nenän edestä ja hyppäsi vihollislaivan köysiin kiinni. Hän oli sitonut palavan soihdun saappaaseensa kiinni, jotta pystyi käyttämään molempia käsiään. Soihtu poltti saman tien Zeon reisilihan rakoille, mutta hän ei välittänyt.

   Nopeassa vauhdissa laiva oli täysissä purjeissa. Pitkin köysistöä liikkuva Zeo alkoi sytyttää niitä palamaan. Purjeet roihahtivat helposti ja alkuun päästyään tuli levisi kuin kuivassa ruohikossa. Zeo pudottautui takaisin omaan laivaansa.

   Vain muutama merisoturi oli vielä vaivautunut kaivamaan esiin keihästään tai heittokirvestään. Varsijousta ei edes olisi ehtinyt virittää, sillä niin nopea Zeon yllätyshyökkäys oli. Nähtyään Zeon hypänneen takaisin de Finbar käänsi tiukasti tyyrpuuriin ja kiilasi kiinni sen puolen vihollislaivaan.

   Samalla miehistö ryntäsi irrottamaan ne muutamat valtaushaat, joita vihollinen oli saanut heitetyksi reelingin yli.

   Zeo hyppäsi oman laivan peräkannelta toisen vihollislaivan peräkannen laidalle. Merisoturit ryntäsivät kapteeninsa käskystä suojaamaan köysistöä, mutta Zeo juoksi heidän ohitseen reelinkiä pitkin tyhjäksi jääneeseen keulaan.

   Vihollinen ei ehtinyt reagoida. Moni ei olisi pystynyt juoksemaan kapeaa laitaa pitkin aluksen ollessa täydessä vauhdissa, mutta Zeo oli kuin syntynyt tasapainonsa kanssa tekemään mahdottoman.

   Samaan aikaan palavien purjeiden vihollisalus oli jäämässä jälkeen menetettyään tuulensa. Merisoturit kiskoivat palavia purjeita raivokkaasti alas ja mereen tukahduttaakseen tulen ennen kuin se tarttuisi itse laivaan. Varapurjeita varmasti löytyisi, mutta Sapphire olisi kaukana ennen kuin he pääsisivät uudestaan sen perään.

   Huomenlaivassa oli kolme isoa ankkuria, jotka aluksen liikkuessa oli sen aikaisen purjehdustavan mukaan nostettu kettinkeineen ylös laitaa vasten ja sidottu köysillä paikalleen. Yksi takana ja kaksi edessä. Tyhjässä keulassa Zeo sivalsi miekallaan ankkuriköydet poikki. Molemmin puolin laivaa irti päässeet ankkurit lähtivät kiitämään kohti pohjaa raskaat kettingit perässään.

   Nyt Zeo oli pulassa. Hän kääntyi. Vastassa oli kannellinen raivostuneita vihollissotureita. Zeo nousi päkiöilleen ja antoi polviensa joustaa.

   Ankkurikettingit oli tarkoitettu pitämään laiva paikallaan matalahkossa rantavedessä. Nyt ne vajosivat täydellä vauhdilla kettinkien loppuessa. Ankkurien paino veti kettingit puuta vasten ruhjoen ne pidikkeineen irti kaikista rakenteista. Laiva hypähti keulan särkyessä. Niille kohtaa laitoja, joihin kettingit olivat olleet kiinnitettyinä, jäi vain ammottava aukko.

    Merisoturit lensivät rähmälleen. Tärähdykseen varautunut Zeo piti tasapainonsa ja sai tilaisuuden. Hän kipitti laitaa pitkin uudelleen vihollisen ohi. Alus täytyisi hinata telakalle korjattavaksi ennen kuin sillä purjehdittaisiin.

   Kapteeni de Finbar piti käännöksen jyrkkänä ja ruhjoi särkyneen laivan kiinni kolmanteen vihollisalukseen sen kyljessä. Törmäys tärisytti laivoja ja Zeo hyppäsi viimeiseen laivaan edeten kaaoksen turvin kohti peräkantta.

   Tasapainoaan tavoittelevat viholliset yrittivät estää Zeoa, mutta eivät saaneet aseillaan kunnollista osumaa vikkelään tunkeutujaan. Perillä saamistaan iskuista lievästi haavoittunut Zeo löi laivan ruorissa olleen perämiehen hengiltä ja alkoi hakata molemmilla miekoillaan ruoria kuin raivopää.

   De Finbar vaihtoi suuntaa kääntäen laivan niin jyrkästi paapuuriin kuin kykeni. Sapphire alkoi irrota kaksikosta vapaaseen kulkuun. Ohjaamaton vihollisalus ruhjoutunut laiva kyljessään jatkoi tyyrpuuriin. Kun ruori olisi korjattu, Sapphire olisi kaukana. Se oli enää ainoa ehjä laiva.

   Kolme vihollisalusta kellui toimintakyvyttömänä, mutta taisto ei silti ollut kokonaan ohi. Zeolla ei ollut mitään mahdollisuutta paeta. Hän oli tiennyt sen koko ajan. Zeo maksaisi uroteostaan hengellään. Runosoturit olivat marauderen suurimpia inhon kohteita. Vangiksi saadut runosoturit kidutettiin yleensä hengiltä. Monet nyljettiin elävältä, sillä runosoturinnahalla päällystetty miekan kahva oli monelle marauderepäällikölle kunnia-asia.

   Vastarintaan ei ollut mahdollisuutta. Zeon päälle heitettiin verkko, jotta tämä ei hyppäisi ennenaikaiseen kuolemaansa laidan yli. Lauma merisotureita riisui riemuissaan Zeon aseista ja piti tätä kiinni. Runosoturi käänsi katseensa kohti etääntyvän Sapphiren perää. Nyt olisi viimeinen tilaisuus.

   Krystalyn pakotti kätensä vakaiksi ja tähtäsi. Hän ei halunnut tehdä tätä. Hän olisi kuollut mieluummin itse. Hän oli pakottanut tahtoaan väistämättömään koko Zeon teon ajan pystyäkseen siihen. Krystalyn tyhjensi itsensä. Hän keräsi kaiken sen voiman, joka oli pitänyt hänet hengissä tenderen pimeissä luolissa vuodesta toiseen. Hän keräsi kaiken sen tahdon, jolla oli vaeltanut läpi jäisen Arctican löytääkseen kaupungin auringon alla. Hän etsi itsestään saman pakon, jolla oli hypännyt alasti jäiseen mereen isävaltiaat kannoillaan. Krystalyn laukaisi.

   Sapphiren miehistö tuijotti silmiään räpäyttämättä. Meriviikingit tuijottivat hievahtamatta tai ehtimättä tehdä mitään. Matka oli pitkä, mutta vasama lensi niin kuin se oli tähdätty. Hymy levisi Zeon kasvoille vasaman lävistäessä hänen sydämensä.

   Zeo kuoli tuijottaen samenevin silmin Sapphiren kannella olevaa Krystalynia. Kuollessaan runosoturi pan Zeo Yang oli päivää vaille kymmenen ja yhdeksänvuotias.

   Krystalyn särkyi. Hän pudotti varsijousen ja alkoi kirkua. Hän repi hiuksiaan. Kun teko oli tehty, tahtoa ei enää tarvittu. Krystalyn yritti hypätä laidan yli. Kapteeni de Finbar sai hänestä kiinni. Krystalynin taltuttamiseen tarvittiin kolme raavasta miestä, jotka hän onnistui raapimaan ja puremaan verille. He sitoivat hennon naisen vahvoilla köysillä ja veivät ruumaan.

   Parantaja jäi valvomaan hänen vierelleen. Siitä päivästä lähtien entinen cara Crystal tunnettiin nimellä Krystalyn Thia. Vanhalla kielellä Thia tarkoittaa särkynyt tai pirstaloitunut.

   Zeo oli pysäyttänyt yksin kolme laivallista meriviikinkejä. Se oli käsittämätöntä. Aikaa tähän oli kulunut tuskin kaksi kertaa kymmenen kyyneltä. Sen ei olisi pitänyt olla mahdollista. Aikanaan Zeolle pystytettiin patsas, mutta sekään ei ollut riittävää. Patsaat ovat vain kiveä. Ne vanhenevat ja ne murtuvat. Kivi voidaan rikkoa. Vihollinen voi kaataa ja häpäistä patsaat. Tarinat eivät kuole. Laulut eivät kuole. Niitä voidaan kertoa ja laulaa niin kauan kuin on ihmisiä, jotka sen tekevät ja ne kuulevat. Niiden kautta Zeo ei ihmisen mittapuulla kuole koskaan.

   Krystalyn oli raskaana ja seonnut. Kukaan ei saanut häneen yhteyttä. Ainoan lohdun särkyneelle toi Kevätsade. Krystalyn halaili ja silitteli hevosta katse tyhjänä. Kevätsade painui välillä makuuasentoon ja antoi naisen käpertyä itseään vasten.

   Kun kaksi naista makasi sillä tavalla laivan ruumassa aavalla merellä, heidän henkensä löysivät toisensa. Krystalyn oli kuin tyhjä astia. Kevätsade tavoitti eläimen vaistolla hänen mielensä ja yritti antaa lohtua. Samalla eläin tuli antaneeksi ihmiselle ihmeellisen lahjan. Krystalyn Thia sai hevospuheen voimakkaampana kuin kukaan muu ennen häntä.

   He eivät voineet sille mitään. Kapteeni de Finbar taisteli itse ruorissa. Hän oli varmuuden vuoksi sitonut itsensä siihen kiinni. Myrsky oli liian voimakas. Sapphire kiipesi melkein pystysuorassa pitkin myrskyaaltoja syöksyäkseen alas epätietoisena siitä, menisikö suoraan pohjaan vai jaksaisiko vielä oieta ja kivuta edes kerran seuraavan aallon päälle.

   Yhä arvaamaton Krystalyn oli sidottu ruumassa riippumattoon. Raavas merimies valvoi sen kummassakin päässä rauhoittamassa hurjaksi käynyttä keinuntaa. Krystalynin mahdollisuudet selvitä myrskystä eivät silti vaikuttaneet kovin suurilta. Synnytys saattoi käynnistyä koska hyvänsä, eikä myrsky näyttänyt minkäänlaisia laantumisen merkkejä. Kevätsade hirnui ja kolisteli kauhuissaan pilttuussaan seinän takana.

   Myrskyn raivon laannuttua kapteeni Barclay de Finbar oli menettänyt uupumuksesta tajuntansa ja lysähtänyt ruorin päälle. Ensimmäinen perämies avasi köydet ja asetteli lähes hellästi kapteeninsa kannelle makaamaan. Auringon säteet osuivat de Finbarin kasvoihin. Ennen pyörtymistään uupumuksesta hän oli ohjannut laivan myrskyiseltä mereltä enemmän vaistolla ja onnella kuin taidolla eteensä ilmestyneen karikon läpi ja päätynyt suojaiseen poukamaan. Siellä he olivat olleet turvassa myrskyn hiipumiseen saakka.

   Miehistöä eivät onnet ja vaistot kiinnostaneet. Kapteeni oli osoittanut sitä Dux Malorin merimiestaitoa ja sisukkuutta, joiden vuoksi hänet oli tehtäväänsä valittu. Kapteeni oli pelastanut heidät. He kuolisivat tarvittaessa hänen puolestaan.

   Poukama osoittautui olevan saaressa. Sapphire oli pahoin vaurioitunut, mutta laivanrakentajat vakuuttivat saavansa sen kuntoon, joskin se veisi aikansa. Saari ei ollut suuri, mutta siellä oli puuta korjauksiin, makeaa vettä, hedelmiä ja eläimiä syötäväksi.

   Krystalynista pidettiin huolta. Hänen toipumisensa tietoineen oli toki tärkeää Dux Malorille, mutta miehistölle muu oli korvaamatonta. Krystalyn oli ollut Zeon rakastettu ja kantoi tämän viimeistä perintöä. Lapsi olisi saatava turvaan hinnalla millä hyvänsä. Koko miehistö jännitti kannella, kun synnyttämisen aika tuli. Parantaja oli alhaalla toimimassa kätilönä kapteeni de Finbar apunaan.

   Miehet pidättivät hengitystään Krystalynin huutojen kaikuessa kannen alta. Ne loppuivat. Tuli hiljaista liian pitkäksi aikaa. Mitään ei tapahtunut. Sitten huudot alkoivat uudestaan. Miehet pyörittelivät peloissaan silmiään. Jotain oli mennyt vikaan! Taas hiljaista. Oliko Krystalyn kuollut? Yllättäen kansiluukku rämähti auki. De Finbarin leveästi virnistelevä pää nousi ylös. Kapteeni näytti voitonmerkkiä.

   ”KAKSOSET! Zeo jätti meille perinnökseen pojan ja tytön! Krystalyn selvisi.”

   Sinä yönä juhlittiin. Nuotiot paloivat rannalla aamuun asti ja miehistö tyhjensi Sapphiren viimeiset lekavarastot. Kapteeni Barclay de Finbar yritti kiivetä märssykoriin julistaakseen saaren uudeksi Dux Malorin Kaksosten kreivikunnaksi, mutta putosi puolivälistä takaisin kannelle ja nyrjäytti nilkkansa.

   Parantaja valvoi Krystalynin toipumista. Tämän liha palautui, mutta henki vaelsi yhä jossain kaukana.

   Yllättäen kaksoset vain pahensivat Krystalynin tilaa. Hän selvästi tunsi vetoa lapsiaan kohtaan, mutta samaan aikaan haki heihin etäisyyttä. Krystalyn ei kyennyt imettämään vauvojaan. Kun muutakaan mahdollisuutta ei ollut, miehet pitivät äidin väkisin paikallaan ja antoivat lasten imeä ravintonsa. Kukaan ei halunnut antaa lapsille edes kutsumanimiä. Se olisi äidin yksinoikeus. Heitä sanottiin yksinkertaisesti saarella syntyneiksi.

   Tähtikartat kertoivat heidän lähestyvän kotia, mutta tilanne alkoi käydä kestämättömäksi. Krystalyn Thia oli lastensa lähellä kuin haavoittunut ja kuolemaa tekevä naaraspeto. He alkoivat pelätä, että joko lapset tai äiti kuolisivat. Krystalyn mutisi mereen hyppäämisestä lapsineen. He voisivat menettää kaikki kolme, ellei ihmettä tapahtuisi.

   Kapteeni de Finbar teki päätöksensä heti tajuttuaan, että vastaan tuleva laiva oli zindare. Kapteeni tiesi totuuden zindaren väitetyistä lapsikaappauksista. Hän tiesi Zanian yrittävän pelastaa vauvoja joutumasta marauderen kasvatettaviksi. Hän tiesi, että monella zindarelaivalla oli imettäjä mukana. Sapphiressa aloitettiin raivokas liputus. Sillä osoitettiin halua neuvotella.

   Merirosvojen alus ei lähtenyt pakoon, kuten se muuten olisi tehnyt. Ritareiden neuvotteluliputus herätti uteliaisuutta. Se ei silti tullut lähemmäs. Kapteeni teki päätöksensä vastoin miehistön toiveita ja neuvoja. Hän lähti yksin soutuveneellä kohti zindarea. Se oli järjetöntä. Dux Malorin huomenlaivan merikapteeni olisi ennennäkemätön sotasaalis Zanian merirosvoille. Hän saattoi vain toivoa zindaren lukevan tekoaan oikein.

   Myöhemmät viikinkisotien tutkijat ovat sitä mieltä, että juuri tämä viimeinen rohkeuden osoitus sinetöi kuningashuoneen päätöksen myöntää de Finbarille amiraliteetti sotien alun aattona. Hän sai tähtensä Dux Malorin historian nuorimpana meriupseerina.

   Se meni hyvin. De Finbar ei tosin itse saanut ikinä tietää, miksi hänen tempauksensa onnistui. Itse Zania nimittäin oli zindarelaivassa ja päätti saaressa syntyneiden huostaanotosta. Sapphiren miehistöä hirvitti hylätä vauvat, mutta kaikkien mielestä se oli paras vaihtoehto. Kaksi zindaresoturia kävi hakemassa vauvat. Krystalyn oli tapansa mukaan Kevätsateen luona.

    Seuraavana päivänä he muuttivat mieltään. Kun Krystalyn tajusi, että vauvat eivät olleet laivassa, hän menetti vielä jäljellä olevan vähäinsenkin järkensä. Kirkuva ja kuolaava nainen oli pakko sitoa sänkyynsä, jossa hän teki tarpeensa alleen ja mölisi kuin syntyjään vähäjärkinen. Miehistö yritti pitää hänet puhtaana sekä syöttää ja juottaa, mutta tolkkuihinsa he eivät Krystalynia enää saaneet.

   Edes Kevätsade ei tuonut helpotusta tuskaan. Miehistö tarkensi Krystalynin lisänimeä. Hänestä tuli Krystalyn den Thia. Se tarkoitti kahteen kertaan särkynyttä. Sillä nimellä entinen cara Crystal tunnettaisiin loppuelämänsä. Krystalyn den Thia. Sekin jäisi merkityksettömäksi Krystalynin aikanaan kohdatessa viimeisen tragediansa. Sen jälkeen nimiä ei enää annettaisi. Sen jälkeen oltaisiin hiljaa.

   Perillä Dux Malorissa Krystalyn kuljetettiin syrjäiseen luostariin, jossa oli Agora Eonin parantajia. Myöhempinä aikoina se kasvaisi Vihersaaren ensimmäiseksi sairaalaksi. Vasta siellä yrtit rauhoittivat Krystalynin ja hidas paraneminen saattoi alkaa. Luostari sijaitsi syrjässä Malorin melskeestä, mutta kuitenkin ensimmäisen kehän sisällä. Kapteeni de Finbarin ehdotuksesta Kevätsade kotiutettiin luostarin talleihin.

   Luostarin kyljessä asui vanha paimen vaatimattomassa majassaan karjasuojien keskellä. Hän seurasi mielenkiinnolla luostarin elämänmenoa. Paimen pani merkille sinne viedyn omituisen naisen. Yleensä sairaat olivat tavallista rahvasta, eikä heillä ollut ritarisaattoa. Meni kaksi vuodenkiertoa ennen kuin paimen näki naisen uudestaan.

   Hän tuli ulos portista aran näköisenä valkoisen hevosen selässä. Nainen katseli arastellen ympärilleen. Ikään kuin olisi päässyt ulos pimeästä vankilasta istuttuaan siellä vuosikausia.  Meni vielä vuodenkierto ennen kuin liha palasi naisen riutuneille kasvoille ja alkoi saada tervettä väriä.

   Paimen huomasi naisen olevan vielä nuori, tuskin kaksi kertaa kymmenen kesäinen. Elo ja ilo ei kuitenkaan palannut naisen silmiin, vaan hän tulisi aina olemaan sama surullisen hahmon ritari.

   Sotaherttuat lähettivät käskijöitään ja vakoojiaan puhuttamaan Krystalynia. Tämä kertoi avoimesti kaiken, minkä muisti ja se oli hämmentävä määrä tietoa kansasta, jonka olemassaolosta läntiset valtakunnat eivät olleet edes tienneet. Krystalyn itse pyysi vain yhtä asiaa. Voisiko joku auttaa häntä löytämään zindarelle annetut saaressa syntyneet.

   Se ei ollut helppo pyyntö. Dux Malor ei voinut mennä noin vain pyytelemään vauvoja takaisin yhdeltä vihollisistaan. Vähäinen yhteistyö zindaren kanssa oli aina heiveröisellä pohjalla.  Kapteeni de Finbar tuli tuomaan uutiset.  Lopulta ilmeisesti itse vakoojapäällikkö Chiron oli onnistunut tiedustelemaan vaivihkaa Zanialta saaressa syntyneistä. Vastaus oli ollut yksiselitteinen. Heidän uskottiin voivan hyvin, mutta he olivat jossain, mistä heitä ei enää voitu tuoda takaisin. Ehkä jonain päivänä.

   Siihen oli Krystalynin tyytyminen ja varjot hänen kasvoillaan syvenivät. Nainen halasi kapteeni de Finbaria ja kiitti tätä kaikesta. Krystalyn tiesi, miksi kapteeni oli tekonsa tehnyt ja ymmärsi, kuinka paljon tämä oli muutenkin auttanut. Barclay de Finbarin oli myös käsketty kysyä, mitä Krystalyn halusi tehdä. Itse kuningashuone antaisi asialle siunauksensa, mikäli se olisi sen vallassa.

   ”Barclay. Jos haluat, voin ryhtyä naiseksesi. Voin olla huorasi tai vaimosi, miten vain haluat. Olen sinulle uskollinen ja synnytän niin monta lasta kuin pystyn.”

   Se yllätti kokeneen merikarhun. Krystalyn oli vaistonnut hänen ihastuksensa. Tarjous ei pelkästään houkuttanut. Se oli kuin liekki pimeässä yöperhoselle. Barclay de Finbar harkitsi pitkään ennen kuin puhui.

   ”Krystalyn. Rakas Krystalyn. Puhuit ääneen yhden vanhan miehen haaveista. Voisin olla ikäni puolesta isäsi, mutta siksi en kieltäydy. Kieltäydyn, koska tiedän että sinä et pystyisi olemaan liitossamme aidosti onnellinen. Silloin en olisi minäkään. Minä tiedän, mitä sinä olet tehnyt tenderen cara Crystal. Kotilieden lämpö on tuskin sinun kohtalosi. Ei ole minun asiani sanoa, mikä se on, mutta autan sinua aina kuin pyydät ikään kuin olisin oikea isäsi.”

   ”Kiitos puheestasi Barclay. Vietkö sitten pyynnön sotaherttuoille. Minä haluaisin ritariksi ja pitäisin mielelläni Kevätsateen hevosenani niin kauan kuin sillä vielä elonpäiviä riittää.”

   Vihersaarella naisen asema oli hyvin perinteinen. He olivat vaimoja, huoria ja äitejä miesten pitäessä huolta omasta mielestään tärkeämmistä asioista. Yksittäiset vahvatahtoiset naiset saivat tehdä mitä halusivat, mutta monet vierastivat heitä. Nainen ritarina ei ollut uusi asia, mutta ei myöskään aivan jokapäiväinen juttu.

   Kun Krystalyn lyötiin seitsemännen kehän ritariksi, päättivät ritarihuoneet kirjata ylös hänen tiensä kokelaasta kehäritarien korkeimpaan arvoon. Sen jälkeen kaikki kokelaat, niin miehet kuin naiset, joutuivat tutustumaan kääröihin, joissa tunnontarkasti kuvailtiin Krystlynin ase- ja hevostaidot sekä se, miten hän oli ne oppinut. Myöhemmin Krystalynkääröistä tuli kaikkien ritarien perusteos. Dux Malorin asetaidon aapinen.

   Dux Malorin ensimmäinen kehä oli oikeastaan aika vertauskuvallinen. Se koostui lähinnä kiviaidan pätkistä. Välillä aita oli pelkkää puuta ja sen ainoa tarkoitus oli estää karjaa karkaamasta. Silti sen merkitys oli suuri. Kehä kertoi kaikille, että siitä eteenpäin alkoi itse Dux Malor. Vihersaaren pääkaupunki ja sotaherttuoiden koti, jota hallitsi perinteinen kuningashuone.

   Ensimmäisen kehän jälkeiset maatalot vaihtuivat toisen kehän sisältä löytyviin mökkikoteihin, joita kansoitti rahvas. Ritarit palvelivat ensimmäiset vuodenkiertonsa kahdella ensimmäisellä kehällä. Soturiharjoitusten lisäksi opeteltiin koukeroisia ritareiden kunniasääntöjä.

   Tositoimiin alettiin päästä kolmannella kehällä. Sen takaa löytyi käsityöläisten ja kauppiaiden taloja. Neljännen kehän jälkeen ne olivat jo melkoisen komeita rakennelmia.

   Kolmas ja neljäs kehä olivat jo korkeita kivimuureja vallihautoineen ja torneineen. Päästäkseen niille kokelaan oli jo täytynyt osoittaa ritarikelpoisuutensa. Kolmannen kehän jälkeen lyötiin ritariksi tai passitettiin muihin tehtäviin. Varsinainen kehäarvo selviäisi vasta myöhemmin koulutuksen päätyttyä.

   Krystalyn den Thia oli kunniasäännöstön suhteen täysi tumpelo. Mikään mahti maailmassa ei saanut häntä ymmärtämään, mikä merkitys oli kaiken maailman kumartelulla, viirien väreillä tai puhuttelumuodoilla. Ilman Krystalynin muita avuja ura ritarina olisi tyssännyt siihen, mutta jopa Vihersaarella naisten tohelointia katsottiin sormien läpi, jos loisti tärkeimmissä asioissa.

   Krystalyn den Thia oli syntynyt aseeksi. Mammuttiheimojen soturiperintö tuli hänessä lihaksi. Mikä tahansa ase, miekka, kirves tai keihäs, muuttui Krystalynin kädessä hänen itsensä jatkeeksi. Kukaan hänen kilpakumppaneistaan ei pärjännyt hänelle. Se, minkä notkea nainen hävisi voimassa, korvaantui taidoilla ja vastustajat väistyivät. Se herätti huomiota.

   Ylemmän kehän ritarit halusivat mitellä voimiaan tämän pienen naisen kanssa, josta puhuttiin niin kovin suuria. Vasta menetettyään aseensa he uskoivat ja kumarsivat kohteliaasti paremmalleen hyvän ritaritavan mukaisesti.

   Vasta seitsemännen kehän suurritareista löytyi muutama konkari, jotka päihittivät Krystalynin. He tekivät sen vuosien saatossa taisteluissa oppimansa kokemuksen avulla ja sanoivat suoraan, että kohta kukaan heistäkään ei pärjäisi tälle jäältä ja mereltä ilmestyneelle naiselle.

   Kevätsade vietti viimeiset vuodenkiertonsa Krystalynin toipumisluostarin kupeessa vanhan paimenen hoivassa. Se oli Krystalynille kuin perheenjäsen. Heidän välilleen oli muodostunut ainutlaatuinen side Sapphiren ruumassa Krystalynin hengen ollessa eksynyt ja etsiessään tietään takaisin. Krystalyn kävi katsomassa vanhaa ystäväänsä aina kun pystyi, kunnes aika viimein jätti sen.

   Aika ei silti jättänyt Kevätsateen lahjaa. Suurinta hevosten suvun ihmisille antamaa. Hevospuhe teki Krystalynista lopullisesti ainutlaatuisen Dux Malorin ritarihuoneiden historiassa. Kukaan ei ollut ikinä käsitellyt hevosia kuten hän.

   Krystalyn sai rengaspanssaroidut raskaat sotahevosetkin kuin tanssimaan ratsastaessaan niillä peitsi tanassa. Hän voitti kaikki turnajaiset. Oli aivan sama, miltä kehältä vastustaja tuli tai mikä mestari hän oli. Krystalyn tipautti leikiten jokaisen. Lopulta sovittiin, että hän ei enää turhaan osallistunut kisoihin. Ne oli jo voitettu.

   Oli selvää, että Krystalynista tuli suurritari kuten seitsemännen kehän ritareita kutsuttiin. Samalla hän oli ensimmäinen nainen, joka oli edennyt niin pitkälle. Viides ja kuudes kehä olivat jo sotakehiä. Ne suojasivat rikkaiden ja aatelisten kartanoita.

   Sotakehien ritarit johtivat Dux Malorin sotavoimaa ja olivat vastuussa koko Vihersaaren puolustuksesta. Niille pääsivät vain parhaimmat.

   Seitsemäs kehä oli jotain vielä enemmän. Sota-aikana suurritarit toimivat kuningashuoneen henkivartijoina. Seitsemännen kehän korkeiden muurien takaa ei enää löytynytkään muuta kuin Aranean saaressa oleva Hovilinna ja muita kuninkaallisten ja tärkeimpien sotaherttuoiden palatseja. Rauhan aikana suurritarit ratsastivat eri puolilla läntisiä valtakuntia täyttämässä kuninkaallisia käskyjä. Usein niiden takana tosin huhuttiin olevan vakoojamestari Chironin tai Harmaan herttuan.

   Krystalynin alku kuninkaallisena lähettinä ei ollut ollut vakuuttava. Hän oli erehtynyt kutsumaan erästä Morfian kaupparuhtinasta hevoskauppiaaksi, mikä ei arvometalleihin erikoistunutta ruhtinasta ollut miellyttänyt.

   Valeren Näkijä Isabelilta hän oli pyytänyt lupaa päästä katselemaan maisemia tämän näkötorniin. Valeressa hän oli myös Freyan punaista juotuaan ihmetellyt, kuinka usein pitkät valeret löivät päänsä luoliensa kattoon.

   Varsinaiset asiat Krystalyn kuitenkin hoiti viimeisen päälle sekä osoitti merkille pantavaa aloitteellisuutta ja päättelykykyä. Valtakuntien mahtavat tottuivat pian Vihersaaren omalaatuiseen sanansaattajaan ja hyvien hallitsijoiden tapaan keskittyivät itse asiaan, eivät sen kuorrutukseen.

   Kotona vanha kuningas alkoi olla jo huonona ja nuori kuningatar otti entistä enemmän vastuuta valtakunnan asioista. Häntä nyt kaikkein vähiten kiinnosti alaisensa pieni sählääminen joutavien kohteliaisuuksien latelemisessa. Eräänä päivänä kuningatar kutsui Krystalynin luokseen.

   ”Pimeä nousee. On aika sytyttää valo. Haluaisin sinun menevän Agora Eoniin. Siellä luodaan perustaa uudelle lännen liitolle kasvavaa uhkaa vastaan. Mene toivo sydämessäsi ja ole minun suuni, silmäni ja korvani. Tiedät, mitä tehdä.”

   Lähtiessään Krystalyn den Thia otti ratsukseen valkoisen zanderin ja ikävöi mielessään Kevätsadetta. Täyttäessään kohtalonsa Krystalyn toisi toivon pilkahduksen historiaan, mutta sen tehdessään syöksisi itsensä takaisin pimeään.

 

 SEURAAVA LUKU KAHDEN VIIKON KULUTTUA.