Siirry pääsisältöön

LUKU 41

 NYT JOHAN

41 Maailman voimakkain aine

   Leukailivat noviisit, mitä leukailivat. Agora Eon tunnettiin kolmen tornin luostarina ilman kyseenalaisia lisänimiä.  Sitä suojaava paksu kivimuuri kiersi koko vuoren ympäri jättäen rakennukset sisäänsä. Pilviin kohoavan vuorenhuipun lisäksi maisemaa hallitsi Agora Eonin kolme tiedon tornia. Ne olivat neljä kertaa sadan askeleen korkuisia ja kymmenen kertaa kymmenen askelta läpimitaltaan. Tornit olivat muinaiskansojen insinöörien rakennustaidon monumentteja.

   Eteläinen tiedon pylväsjärkäle oli nimeltään Aurinkotorni. Auringon uskottiin olevan kaiken keskus ja tähän torniin se paistoi kirkkaimmillaan. Lännessä Ikitorni oli rakennettu valvomaan auringonlaskua. Se symboloi kehää. Kaikki hiipui pois, ennen kuin syntyi tavalla tai toisella uudelleen. Kehää pidettiin kaiken tosiolemuksena.

   Idässä auringonnousua tervehti Sarastuksen torni, jossa mietittiin ihmisen suuntaa ja päämäärää. Miksi me olemme olemassa ja mihin me olemme menossa? Ihmisen kohtalo oli löytää tie sarastukseen. Kasvattaa ja kehittää henkeään täyttääkseen sillä lihansa. Etsintä saattaisi kestää maailmanaikojen ajan tai pidempään kuin voisi käsittää, mutta se olisi silti jokaisen ihmisen tärkein tehtävä.

   Sarastuksen tornia sanottiin vieläkin välillä Sielutorniksi, koska se oli tornin alkuperäinen nimi. Jumalten ajalla ihmiset eivät olleet etsineet tapaa kehittyä, vaan olivat kuvitelleet itselleen sielun, joka säilyisi ikuisesti ja oli selitys kaikkeen. Historia sielun käsitteestä sarastukseen oli ollut luostarissa tärkeää, mutta nyt viisaita askarrutti, mitä tulisi sarastuksen jälkeen, jos ja kun se saavutettaisiin. Mitä voisi seurata, kun liha olisi täyttynyt hengellä?

   Apotti Gregorius johdatti puuskuttavia Johania ja Alexia portaita pitkin. Kaksikkoa ärsytti, koska Gregorius ei edes hengästynyt. Heillä oli angele ja he olivat muutenkin omasta mielestään varsin hyvässä kunnossa, mutta jonkun olisi pitänyt kertoa se tuolle ärsyttävälle miehelle, joka ei ollut kiinnostunut pitämään turhia taukoja.

   Kipuaminen Aurinkotorniin kesti vähintään auringonnoususta laskuun. Välillä oli tapana pysähtyä pohtimaan muinaiskansojen seiniin hakkaamia viisauksia. Tiedon torneihin ei ollut rakennettu hissirattaistoja. Tarkoituksena oli pysyä ylhäällä tiedon ääressä, kun sinne asti oli päässyt. Monet arkkitietäjiksi pyrkivät asuivat torneissa useita vuodenkiertoja maanpinnalla käymättä.

   Noviisit pysyivät Eonissa hyvässä kunnossa, sillä tuoreen ruoan ja muiden tarvikkeiden kantaminen ylös oli heidän vastuullaan. Terve henki terveessä lihassa, oli tapana sanoa kärsivän näköisille aloittelijoille.

   Johan ja Alex kaatuivat huohottaen vieraskammion sängyille. Tornien huipuille oli rakennettu monta kerrosta asuintiloja. Torneissa asuivat myös kirjurit, jotka raapustivat riimuin tietäjien löydöt kääröihin. Ne säilöttäisiin valmiina tornien kellareista alkavien katakombien varrelle piilotettuihin kammioihin.

   Aamuisin tornikerrokset olivat ruuhkaisia paikkoja arkkitietäjien kiiruhtaessa seuraajineen oppihuoneisiin. Ainoastaan tornin katto oli rauhoitettu. Siitä oli tehty mietiskelyyn tarkoitettu puutarha, jossa tutkijat saivat levätä auringossa ja kerätä voimiaan.

   Arkkitietäjä Henrika esitteli heille pienoismallia. Lattiaan kiinnitettyjen keppien päässä oli kolme pyöreää palloa. Isoin oli keskellä. Henrika sanoi sen olevan aurinko. Sen vieressä oli pienempi pallo. Lattiaan oli piirretty ympyrä osoittamaan, kuinka se kiersi aurinkoa. Pienempi oli maanpiiri ja kaikki ihmiset sen mukana. Pienin pallo kiersi maata. Se oli kuu. Henrika selitti kaikkien olevan liikkeessä iäisyydessä, jonka luonnetta ei vielä ymmärretty. Maanpiirin kaltaisia paikkoja täytyi olla enemmän, mutta he eivät voineet vielä tietää niistä mitään.

   ”Me emme näe tarpeeksi pitkälle.”

   Johan ja Alex olivat varmoja, että heitä vedätettiin. He odottivat koko ajan, kumpi purskahtaisi ensin nauruun. Henrika vai Gregorius? Selitys jatkui. Kaiken perusta oli kehä. Kaiken, mikä oli olemassa, oli täytynyt alkaa. Kaiken täytyi myös loppua. Silloin kaikki alkaisi uudestaan. Siten kehä oli kaikki.

   Henrika hurmioitui visioistaan.

   ”Iäisyys on kosmos. Se jatkuu ikuisesti. Me olemme pienen pieni osa sitä. Meidän elomme ja olomme on vain ohikiitävä vesipisara loputtomassa rankkasateessa.”

   Nyt nuoria miehiä huimasi. He tunsivat itsensä pieniksi, mutta kokivat olevansa jonkin suuren lähellä. Lopuksi Henrika vei heidät kammioon, jossa kaksi vanhaa miestä hioi lasisia ja litteitä pyörylöitä. Työtä valvoi itäläisen näköisen mies, joka tervehti arkkitietäjää kohteliaasti nyökkäämällä. Henrika osoitteli erilaisia osia ja selitti.

   ”Nämä ovat linssejä. Kun ne hiotaan ja asetetaan tarpeeksi etäälle toisistaan, syntyy taivasputki.”

   ”Mitä sillä tehdään?”

   Henrika käveli avoimen ikkunan ääreen ja osoitti pilvistä taivasta.

   ”Kirkkaina öinä me voimme katsoa sillä kauas. Me näemme tähtiin.”, Henrikan ääni värisi viimeisten sanojen aikana liikutuksesta.

   Agora Eonin äärettömyys-tunnus oli Aurinkotornissa kaiverrettu jokaisen oviaukon yläpuolelle. Muutaman opettavaisen päivän jälkeen Johan ja Alex olivat niin pyörällä päästään, että eivät olleet varmoja kummassa suunnassa oli maa ja kummassa taivas. Epätoivoissaan Alex pyysi Henrikaa sanomaan edes yhden asian, jossa kaikki kuultu puhe näkyisi teoissa tai jossain kouriintuntuvassa asiassa.

   ”Minä olen takonut rautaa isäni pajassa koko elämäni. Minä tunnen sen. Rauta taipuu vasarani alla. Onko tämä kaikki vain puhetta?”

   ”Te olette lähdössä matkalle. Pääsette meren äärelle. Te näette nousu- ja laskuveden. Kuu ja aurinko ovat niin isoja, että maanpiirin kierron kanssa ne vetävät merta puoleensa. Onko se tarpeeksi kouriintuntuvaa sinulle, arvon mestari Alex?”

   Pohjoismetsässä kasvaneet Johan ja Alex vilkaisivat toisiaan. Heidän kokemuksensa merestä olivat kovin vähäisiä. Seuraavan kerran he katselisivat nousu- ja laskuvettä uusin silmin.

   Tiedon tulva tuntui räjäyttävän pään ja nuoret miehet tunsivat itsensä todellisiksi maalaispojiksi, kuten Gia oli heitä aikanaan nimitellyt. Muutamaa päivää myöhemmin Gregorius pelasti kaksikon Henrikan kynsistä ja johdatti läntiseen Ikitorniin.

   Apotti lupasi jo heidän tarpoessaan portaita ylöspäin, että tässä tornissa oltaisiin lähempänä maan pintaa kuin Aurinkotornissa. Kerrankin iloisesti hymyilevä Hronan oli heitä vastassa. Apotti jätti vierailijat tutun tietäjän huomaan.

   Ensimmäiset täytetyt saaliskoirat olivat jo pahoin rispaantuneita. Petojen hampaat ja kynnet olivat silti selvästi esillä. Rivin toisessa päässä oli nykyinen saaliskoira. Sen hampaat olivat pienentyneet ja kynnet lyhentyneet ensimmäisiin verrattuna.

   Pedon irvistys oli vaihtunut uskollisen lemmikin nöyrempään pään kallistukseen. Täytettyjä eläimiä oli paljon. Yhdessä rivissä oli aina ainakin kymmenen kappaletta kutakin lajia. Esimerkkejä oli useita. Kilpikaloille oli kasvanut jalat ja niistä oli tullut kilpikonnia. Hronanin puhe oli innostunutta.

   ”Näin ikivoimat muovaavat lihaa. Pentueen parhaimmin pärjäävät jäävät henkiin ja tekevät lisää jälkeläisiä. Liha muuttuu, laji muuttuu.”

   Ensimmäiset täytetyt eläimet olivat muinaisajalta. Jo silloin oli oltu tiedon lähteillä, mutta sitten olivat tulleet jumalat. Tieto oli alistettu ja kielletty. Liekit olivat tuhonneet sen, mikä tiedosta oli todistanut. Agora Eon oli rakennettu taivaalta tulleen meteoriitin päälle. Siitä riitti taivasrautaa.

   Yrmeästä tietäjästä ei ollut enää tietoakaan. Innostunut Hronan suorastaan hyppelehti paikasta toiseen ja puhui kuin papupata. Epäluuloinen Alex kävi haistamassa tietäjän vesileiliä tämän selän takana. Mieshän taisi olla päiväsimoissaan. Leilissä oli vain vettä. Alex katsoi kummissaan Johania ja pudisti päätään.

   Ikitornissa tutkittiin myös karttoja. Läntisten valtakuntien osalta ne olivat melko kattavia. Etelään mentäessä enemmän vain suuntaa antavia. Kaukaisia itämaita kuvaavat kartat olivat täynnä laajoja täysin kartoittamattomia alueita. Ne oli merkitty valkoisella. Ainoastaan rannikon muodot olivat kutakuinkin selvillä. Ne tiedot oli ostettu kauppakapteeneilta.

   Heiltä olisi haluttu ostaa paljon muutakin, mutta tieto on hankalasti hinnoiteltava kauppatavara. Se jäi helposti monien muiden voittoa tuottavien tuotteiden jalkoihin. Ikitornissa oltiin katkeria. Aurinkotornilaiset olivat sentään saaneet idän viisaan maksetuksi vieraakseen. Sitä ei hevillä Ikitornissa sulatettu.

   Kuuria tuntui suosivan aurinkolaisia milloin missäkin asiassa. Se porukkahan vain katseli taivaalle ja haaveili. Heille Ikitornissa sentään kuuluivat kaikki oikeat asiat maanpiirin päällä ja alla. Nyt maalämmön ja laavan tutkimus oli jäänyt kuurian piittaamattomuuden takia lähes hunningolle.

   Apotti Gregorius tuli takaisin keskeyttämään Hronanin paasauksen päästääkseen Johanin ja Alexin syömään. Kaksikko oli lähinnä huvittunut tietäjän kriittisyydestä Aurinkotornia kohtaan. Apotti jäi tuijottamaan Hronanin olkalaukkua. Sieltä pilkisti kahden nyrkin kokoisen laatikon kulma.

   ”Kuka sinulle muistilaatikon antoi ja miksi?”

   ”Henrika. Täytyyhän minulla olla jotain tekemistä, ellen saa olla retkikunnan johtaja. Et kai oleta, että kuuntelen sen hulttion ja hupakon nuotiopuheita illasta toiseen. Se jatkuva nyhjääminen vasta ärsyttävää on. ”

   ”Kuuria antoi johtajuuden Johanille. Menet mukaan vain, koska hän halusi. Laatikon viet takaisin. Niitä ei ole jaettavaksi asti.”

   Muistilaatikko oli peräisin muinaisajalta. Enää niitä ei osattu rakentaa. Ammoiset insinöörit olivat kyenneet kyhäämään liikuteltavien palikoiden, värien ja muotojen sekamelskan, jonka oikeaan järjestykseen kääntäminen aukaisi laatikon lukon ja paljasti sisällön.

   Ratkaisu oli kolmiosainen ja hidas löytää. Parhaat tietäjät kykenivät riittävästi aikaa saatuaan selvittämään ensimmäisen vaiheen. Kourallinen arkkitietäjiä oli ratkaissut toisen. Kolmannen vaiheen oli saanut läpi vain kaksi arkkitietäjää koko Agora Eonin historiassa. Toisesta oli tullut muuan abbedissa monta sukupolvea aiemmin, toinen oli apotti Gregorius.

   Aurinko paistoi mukavasti Ikitornin kattopuutarhaan. Kolmikko nautti hitaasti jänispataa ja Eonin tuoretta leipää. Vieraat tivasivat Gregoriukselta syytä Hronanin omalaatuiseen käytökseen. Tietäjähän oli ollut kaiken lisäksi ystävällinen. Se oli pelottavaa. Gregorius paljasti heille salaisuuden, joka ei oikeastaan ollut maailman suurin salaisuus, koska moni sen jo tiesi.

   Agora Eonin lähes kaikki tietäjät olivat queterra. Tavallisen ihmisen ikä ei yleensä riittänyt kaiken sen tiedon omaksumiseen, joka tietäjäksi pätevöitymiseen vaadittiin. Vähäisempiä queterroja tosin jäi shamaaneiksi ja parantajiksi.

   Asiasta ei kerrottu kaikelle kansalle, koska queterraa vierastettiin ja ennakkoluulot olivat syvällä. Gregorius käytti muistilaatikkoa esimerkkinä. Tavallisen ihmisen elinikä ei riittäisi edes ensimmäiseen vaiheeseen. Vanhan kansan eliniällä saattoi päästä loppuun laatikon suhteen ja tiedon tavoittelu oli loputon työ.

   ”Hronan ja monet muut tietäjät ovat pahantuulisia tiedon määränsä takia. Tavalliset ihmiset ovat heille kuin tiedon murusia kinuavia pikkulapsia, joita heidän pitäisi hoivata koko ajan. Eivät he pahaa tarkoita. Sellainen vain on ihmisen luonto.”

   Johan ja Alex ymmärsivät. Takaisin luostariin päässyt Hronan oli tiedon lähteillä riehakas kuin pimeästä navetasta kevätlaitumelle päässyt vasikka. Samaan aikaan Hronan piilotti muistilaatikon matkareppuunsa. Hänellä ei ollut pienintäkään aikomusta palauttaa sitä Henrikalle. Gregorius halusi ottaa vielä yhden Hronania koskevan asian puheeksi, mutta pyysi kaksikkoa pitämään sen omana tietonaan.

   ”Hronan oli yksi lupaavimpia tietäjiämme. Hänet aiottiin nostaa arkkitietäjäksi jo varhaisessa vaiheessa. Hänellä oli kuitenkin vertaisensa kilpailija. He ottivat yhteen tavalla, joka ei ollut kummankaan arvolle sopiva, eikä luostarin hyväksyttävissä. Hronan saattaa kohdata matkalla menneisyytensä ja toimia vihan, ei järjen, voimalla.”

   ”Mitä tapahtui?”, kysyi Johan.

   ”Sitä en kerro. En tiedä minne joudutte, jos palaatte hengissä Arcticalta, mutta kerron tämän. Hronanin kilvoittelija oli nimeltään Kyril. Hän on nykyään marauderen arkkitietäjä.”

   Abbedissa Erika saattoi Johanin ja Alexin Sarastuksen torniin. Kaksikko ihmetteli myös Erikan kestävyyttä. Hän loikki eteenpäin kapeita portaita kuin vuorikauris nuorten miesten puuskuttaessa perässä. Tauolla he pohtivat keskenään supisten, olisiko Erika mahdollisesti pudonnut syvempään Mustalampeen kuin Johan.

   Sarastuksen tornin portaat levenivät hitaasti ylöspäin johtaessaan, kunnes perillä täyttivät melkein koko tornin. Sen oli tarkoitus kuvata lihan täyttymistä hiljalleen hengellä eli sarastusta. Portaiden viereen oli tehty taitavia maalauksia izaroista. Ne olivat ilmestyneet maailmaan liha täynnä henkeä ilman sarastusta ja tuhoutuneet.

   Abbedissa Erika selvitti asiaa ylätornin ensimmäisessä kammiossa. Hronan oli pyytänyt häntä vääntämään asian rautalangasta, mikä kaksikosta ei ollut erityisen imartelevaa. Kammio oli täynnä ihmisen pääkalloja. Sinne oli tuotu myös yksi suippo hevosen kokoinen jättikallo. Se oli Erikan korkuinen. Se oli oikea izaron kallo. Yksi viimeisistä. Erika otti käteensä ihmisen kallon.

   ”Meidän päämme on täynnä lihaa. Täällä Eonissa uskomme, että henkemme täyttää siitä ehkä viidesosan. On oltava syy siihen, miksi lihaa on paljon enemmän ja se on sarastus.”

   Izarot olivat ilmestyneet maailmaa valmiina. Niiden liha oli ollut täynnä voimaa. Vastaavaa ei ole sittemmin nähty, eikä koettu. Myös niiden kalloliha oli ollut ihmiseen verrattuna valtava ja se oli ollut täynnä henkeä. Izarot olivat olleet kammottavan voimakkaita ja alistaneet koko muun maanpiirin valtaansa.

   ”Henki ei voi olla koskaan heti valmis. Sen täytyy kehittyä ja tehdä se suhteessa ympäristöönsä. Sen takia tuli ihminen. Ihmisen kallolihan henki on vajaa. Sen täytyy kasvaa ja täyttää liha. Se on sarastus. Se on ihmisen tehtävä ja tie.”

   Hiipuvat izarot ja nouseva ihmisen suku eivät voineet elää rinnakkain. Aikakirjoja niin kaukaa muinaisuudesta ei ole, joten paljon jää historian alkuhämärään.  Ikivoimat olivat kokeilleet izaroilla, miten henki yhdistyy lihaan ja ymmärtäneet kasvun tärkeyden. Henki kehittyy yhdessä lihan kanssa ja symbioosilla ei ole käsitettävää loppua.

   Izarot täytyi tuhota, joten ikivoimat loivat taisteluenkelit. Ne tulivat omalla tavallaan, jota ei tunneta. Ne olivat tasapainottaja, idai relica. Ne täyttivät tehtävänsä ja katosivat. Ikivoimat pitivät huolen siitä, että kehän kulkua ei häiritä liikaa. Kehä on nyt pisteessä ihminen matkalla sarastukseen.

   ”Agora Eon on rakennettu luomaan tietoa ja varastoimaan sitä. Tieto nopeuttaa tietämme sarastukseen. Jokainen sukupolvi aloittaa hivenen edellistä viisaampana ja pääsee askeleen pidemmälle. Sukupolvet ovat kuin sade, joka luo pieniä puroja. Ne yhtyvät suureksi maailmanaikojen virraksi, joka vie meidät ajan valtamereen, josta sarastus nousee.”

   Erika katseli unelmoiden ulos ikkunasta ja näytti unohtaneen seuralaisensa. Hänen äänensä hiipui ja hetken vallitsi hiljaisuus. Johan kakoi kurkkuaan.

   ”Mitä voisi tulla sarastuksen jälkeen? Vai onko kaikki silloin jotenkin valmista? Onhan teidän täytynyt miettiä asiaa.”

   Erika kääntyi katsomaan Johania hymyillen lempeästi.

   ”Me emme tiedä. Minä uskon, että meistä tulee jotain uutta. Minä uskon, että meistä tulee tähtilapsia.”

   Erika vaipui uudelleen ajatuksiinsa katsellen jonnekin kaukaisuuteen. Koko touhu alkoi nuorten miesten mielestä mennä turhan korkealentoiseksi. Alex vilkaisi Johania osoittaakseen, että ei ollut aivan tosissaan seuraavan kysymyksensä kanssa. 

   ”Entä sen jälkeen? Kai tähtilapsistakin tulee jotain? Ei kai kehä voi tulla valmiiksi?”

   Jos Erika huomasi vieraidensa yrittävän kujeilla, ei hän näyttänyt sitä millään tavalla, vaan vastasi vakavissaan.

   ”Viisaimmat meistä ovat pohtineet tuota asiaa. Ehkä ulottuvuuksia on enemmän. Ehkä aika on yksi niistä. Ehkä tähtilapsista tulee aikavaltiaita, mutta siitä voimme keskustella myöhemmin. Nyt jatkamme eteenpäin.”

   Seuraavaksi Erika vei heidät Sarastuksen tornin kattopuutarhaan esitelläkseen elämänpuun. Se oli polvenkorkuinen vuorimännyn taimi. Sellainen istutettiin tornin kattomultaan joka kesä täyden valon yönä. Taimen oli tarkoitus kuvata kasvua, joka jatkui läpi hyisen talviviiman.

   Joskus taimi kuoli koviin pakkasiin, joskus ei. Sellainen oli aina elämän kohtalo. Itse kasvu ei loppunut koskaan, sillä aina löytyi seuraava taimi. Monet pitivät sen kuolemaa enteenä huonosta vuodesta, mutta tiedon kehdossa sellaista ei saanut sanoa ääneen.

   Erika selitti, miten jo luostarin perustajaisät olivat tulleet siihen tulokseen, että kehä ohjasi kaikkea. Kaikella oli alkunsa ja loppunsa, josta kaikki alkoi uudelleen. Kaikki elollinen liha sai alkunsa, lisääntyi elämänsä aikana ja kuoli. Näin elettiin ja oltiin kautta koko maanpiirin. Ikivoimat ohjasivat elämää pitkin kehää. Joskus syntyi poikkeamia ja vääristymiä. Silloin ikivoimat korjasivat virheensä. Kehä ei saanut rikkoutua.

   Tiedot pohjoislännestä olivat uhkaavia. Marauderessä oli tapahtunut jotain. Poikkeama, repeämä tai vääristymä. Kun näin oli, pitäisi myös vastavoiman ilmaantua. Ajankohta oli huono. Vanhat kansat olivat hiipumassa ja maailmanaika vaihtumassa. Erika käänsi silmänsä Johaniin.

   ”Minua pelottaa.”

   Arkkitietäjät olivat myös pohtineet, voisiko kehä ohjata iäisyyden ja tähtien kulkua ja kohtaloa. Ehkä kaikkeus vaelsi kohti kuolemaansa syntyäkseen uudelleen. Ehkä iäisyydelläkin oli jonkinlainen tähtikausi, jonka myötä se kuoli ja heräsi uudelleen eloon. Ehkä tämä tapahtui kehityksen ja kehän kautta, kuten ihmiselo.

   Ikivoimat ohjasi maanpiiriä pitkin kehää, mutta kuka ohjasi iäisyyttä vai oliko kaikki vain silkkaa sattumaa ja kaaosta. Agora Eonin uusi filosofian koulukunta oli päättänyt alkaa mietiskellä näitä asioita.

   Perinteisiä viikinkilaivoja ohjattiin purjeella ja peräsimellä. Huomenlaivat olivat tuoneet mukanaan uuden tavan: ruorin. Luostarin kuuria oli päättänyt tehdä ruorista uuden filosofian koulukunnan symbolin. Pyöreä muoto kuvasi kehän kaikkivoipaisuutta ja ruori korosti voimia, jotka ohjasivat kaiken kehää pitkin. Koulukunta toimisi kaikissa kolmessa tornissa.

   Erika vieraineen löysi Janos Sadekin maalaamasta ruoria Sarastuksen tornin länsikammioon. Gia ja Europa olivat hänen seurassaan. Poika vahtasi kiinteästi Sadekin maalaamista. Europa oli ystävystynyt nopeasti Janosin kanssa. Maalaaminen selvästi kiehtoi häntä. Johan käytti tilaisuutta hyväkseen.

   ”Olen miettinyt asiaa. Olen varma, että olit maalaamassa, kun tulin rämeellä hetkeksi tajuihini. Eikö minulla ole oikeus tietää, missä se taulu on?”

   Sadek pälyili Erikaa kieltäessään asian. Oli päivänselvää, että hän valehteli. Johan sai mielestään nerokkaan oivalluksen.

   ”Ellet kerro, niin on parempi, että jäät tänne maalailemaan. Kuulin, että olisit lähdössä mukaan Maloriin.”

   Sadek ilmiselvästi hätääntyi.

   ”Hyvä on. Hahmottelin jotain. Siitä ei tullut valmista ja luonnos jäi sinne.”

   ”Valehtelet taas. Tällä kertaa olen tosissani. Määrään sinut jäämään tänne.”

   ”Janos on ystävä. Janos tulee.”, Europan ääni oli heiveröinen, mutta siinä kaikui ripaus Gian itsepäisyyttä ja Johan ymmärsi menettäneensä pelin.

   Hän ei voinut olla huomaamatta Gian kasvojen nykivän kummallisesti ja tajusi kadottaneensa viimeisetkin rippeet päätösvallastaan oman elämänsä suhteen.

   ”Olkoon. Arcticalle et silti ainakaan lähde, vaan jäät poikani kanssa Maloriin.”

   Janos Sadek ei sanonut mitään, vaan keskittyi työhönsä. Johan puhalsi. Hän oli varma, että löytäisi Sadekin suurin piirtein linnoittautuneena ruumaan laivan lähtiessä. Ikään kuin Johanilla ei jo nyt olisi muutenkin tarpeeksi riesoja elämässään.

   Samaan aikaan Cantor toi uudestaan Sadekin maalaaman kuolintaulun apotti Gregoriukselle. Bardi oli ottanut sen pois Sadekilta ehtona sille, että salli taiteilijan tulla mukaan raahatessaan sekopäistä Johania turvaan. Taulu oli maannut vuosia piilossaan. Gregorius ja Erika olivat odottaneet ensin Johanin paluuta järkiinsä. Vasta nyt he olivat päättäneet ottaa sen vastaan, mutta olla näyttämättä sitä Johanille.

   Taulu oli liian räikeä. Liian irvokas tuotavaksi toipilaan eteen. Se saattaisi syöstä Johanin uudestaan pimeyteen. Heistä oli silti tärkeää säilyttää maalaus. Gregorius ripusti sen luostarin salaisen aarrekammion seinälle.

   Maalaus oli vaikuttavuudessaan kammottava. Se ei esittänyt Johania, joka oli vain hahmona taka-alalla. Se esitti räikeän inhorealistisesti Feruksen seipääseen työnnettyä päätä. Kaikki yksityiskohdat olivat tarkkoja ja aidon näköisiä. Jopa otsaa kiertävän taisteluhuivin läpi tihkuvat veripisarat oli saatu näyttämään aidoilta.

   Gregorius ja Erika olivat olleet yhtä mieltä siitä, että Johanin ei pitäisi nähdä pahinta painajaistaan. Eikä oman puolen suurimman soturin tappiota olisi muutenkaan hyvä esitellä.

   Mestariseppä Acheron saapui seuraavana päivänä ja toimeen käytiin heti. Ahjon veljeskunnan taontakammiot sijaitsivat syvällä vuoren uumenissa. Ahjolaisten varsinaiset asumukset oli siroteltu eri puolille luostarialuetta. He uskoivat, että soluttautuminen oli turvallisin vaihtoehto piiloutua. Ahjolaiset olivat taitojensa vuoksi jatkuvassa vaarassa tulla siepatuksi. Luostari suojeli heitä.

   Apotti Gregorius ja Hronan lähtivät Acheronin mukaan saattamaan Johania ja Alexia taontakammioihin. Matkalla heille oli tarkoitus paljastaa yksi luostarin ja läntisten valtakuntien suurimmista salaisuuksista. Luostarin kalmistoista kerrottiin enemmän kummitusjuttuja kuin totuuksia. Suurin osa valtakunnista hautasi ruumiinsa maaperään tai poltti ja antoi tuulen viedä tuhkat mennessään.

   Maailmanajan myötä vuoreen oli louhittu loputtomasti luolia. Näiden seiniin oli koverrettu hautoja, joissa edesmenneiden luut lepäsivät. Ne olivat kuin seinään louhittuja makuupaikkoja. Katakombit olivat aluksi kammottavia. He kulkivat pitkin loputtomia pääkallojen ja muiden luiden reunustamia käytäviä. Pian luukulkuun alkoi tottua ja lopulta se kävi yksitoikkoiseksi.

   Eonin kellareissa oli lihakeittiöiksi sanottuja huoneita. Niissä kiehutettiin sammioittain vettä maakaasun kuumuudella. Liha laitettiin sammioihin kiehumaan hengen lähdettyä. Siten ruumiista saatiin liha irti ennen kuin luut tuotiin katakombeihin ja aseteltiin esille. Ruumiskeittämiseen osallistuminen kuului jokaisen noviisin velvollisuuksiin. Se opetti tulokkaille, että liha oli vain astia hengelle.

   Raahustaminen lepattavan soihdun valossa tuntui loputtomalta. Johan kadotti täysin suuntavaistonsa ja myös Alex näytti olevan pyörällä päästään. Lopulta he tulivat pyöreään kammioon, jota reunustivat hyllyt täynnä ruukkuja. Gregorius selitti, että kammioita oli ripoteltu eri puolille katakombien muodostamaa labyrinttia. Tällä tavoin niiden sijainti pysyi salassa.  Hän nosti yhden ruukun nähtäväksi ja avasi kannen. Se oli täynnä mustaa jauhetta.

   ”Johan, muistatko Apiarin ja enkelten unen?”

   Johan nyökkäsi.

   ”Se oli tätä jauhetta. Tätä tarvitaan myös taivasteräksen valmistamiseen.”

   Mestariseppä Acheron jatkoi. Terästä saatiin, kun hiiltä yhdistettiin rautaan sulatusuunissa. Kun ne sulautuivat, ripoteltiin kuumentuneen aihion päälle jauhetta ja sitä kuumennettiin lisää. Näin saatiin metallimöykky, josta mestariseppä takoi taivasteräksisen säilän. Valmis terä työstettäisiin loppuun ja näin saataisiin uusi Instar.

   Acheron itse takoisi Johanille miekan, jonka kaltaista maailma ei olisi aiemmin nähnyt. Alex saisi sen sijaan itse yrittää uuden kirveen takomista. Se olisi ensimmäinen kerta, kun taivasterästä työstäisi joku muu kuin ahjolainen. Acheron vaikeni. Gregorius ja Hronan katselivat toisiaan osaamatta päättää, kumpi ottaisi puheenvuoron. Johan avasi suunsa.

   ”Miksi sitä sanotaan luujauhoksi?”

   Hronan puhui.

   ”Se on jauhettu izarojen luista.”, tietäjä piti pienen tauon antaen sanojensa upota tajuntaan.

   ”Näet ympärilläsi yhden viimeisistä varastoista siitä, mitä izaroista jäi jäljelle. Jauhe on omalla tavallaan maailman ihmeellisintä ainetta. Emme tunne sen kaikkia vaikutuksia, sillä sitä on jäljellä liian vähän. Emme voi tutkia sitä, miten tahansa. Etuoikeutettuja toki on. Täytä Gregorius rasiasi, eikö Johanin pitänyt saada tietää kaikki?”

   Nolostunut apotti kaivoi kaapunsa kätköistä pienen rasian, jonka täytti jauheella. Samalla hän nuuskaisi sitä molempiin sieraimiinsa.

   ”Agora Eonin apottina minulla ja samoin Erikalla on kuurian myöntämä erikoisoikeus käyttää tätä pieninä määrinä voimaantumiseen, koska joudumme kipuamaan niin usein torneihin.”

   Gregorius selitti huomattavan perusteellisesti, että aine oli harmitonta, eikä aiheuttanut riippuvuutta. Vasta Hronanin yskäisyt saivat apotin palaamaan itse asiaan.

   ”Ennen viimeisen taisteluenkelin ja izaron tarunomaista kohtaamista Sisämeren yllä, näiden kahden olemuksen välinen sota oli riehunut ympäri maanpiiriä. Sen seurauksena lukemattomien kuolleiden izarojen liha mätäni hitaasti. Se oli vahvaa, mutta silti vain lihaa. Lopulta jäljelle jäivät luut. Muinaiskansat keräsivät ne.”

   Ensin luut yritettiin polttaa isoissa rovioissa, mutta liekit eivät saaneet niitä edes kunnolla haurastumaan. Luut kestivät jopa laavan hehkuvan kuumuuden. Lopulta niitä alettiin murskata, vaikka se oli työläämpää kuin kivien hajottaminen. Tarve päästä eroon izarojen muistoistakin oli liian kova, jotta se olisi jätetty tekemättä.

   Eräänä päivänä muuan maakansan lapsi lappoi vanhempiensa selän takana luupölyä suuhunsa. Vaikutus oli hämmentävä. Lapsi sai aikuisen voimat ja alkoi heiluttaa kivilekaa kuin raavas mies. Se muutti kaiken. Kansat valjastettiin hakkaamaan luut jauheeksi, joka varastoitiin. Pölynä valkoinen luujauhe muuttui mustaksi, vaikka sille ei tehty mitään.

   Kun jauhe oli jaettu kansojen kesken, ei kenenkään saama määrä lopulta ollut kovin suuri. Sen vaikutukset olivat arvoitus. Luujauhoa syönyt maakansan lapsi riehui aikansa kuin heikkopäinen ja halusi lisää. Lapsi muuttui raivopäiseksi, ellei saanut päivittäistä annostaan. Se suotiin hänelle. Puolen kuunkierron kuluttua lapsi oli kuollut.

   Jauheen käyttö ja kokeilu jäi kunkin kansan omalle vastuulle. Aikanaan nuoret ja nykyään vanhoiksi kutsutut kansat perivät varastot ja kätkivät ne tahoilleen. Niiden sijainnista ja hallinnasta ei kellään ole ollut selkeää käsitystä. Maailmanajan myötä jauhevarastot pienenivät ja ne piilotettiin paremmin. Kukaan ei tiedä, mikä maailman vahvimman aineen määrä on nyt.

    Marauderellä tiedetään olevan jauhevarasto Roman II:n alla. Dux Maloria epäillään, mutta todisteita ei ole. Ritarit ovat sotamahti, joka salaa tekemisensä hyvin. Apiari on varmuudella varastanut osansa. Sylvaderessä koko ainetta tuskin edes tunnetaan.

   Valeressa jauheelle ei keksitty käyttöä. Kuningatar Aenis lahjoitti Valeren varaston Agora Eonille, koska halusi turvata yhteistyön luostarin ja ahjolaisten kanssa. Se oli ahjolaisten kiitollisuuden velka Valerelle.  Ahjo oli sentään keksinyt valmistaa jauheen avulla taivasterästä. Eoninkaan viisaus ei ollut riittänyt selvittämään paljoa muuta. Apotille ja abbedissalle oli sallittu poikkeuslupa nuuskaamiseen, mutta sen pidemmälle ihmiskokeissa ei ollut uskallettu mennä. Ne oli yksiselitteisesti kielletty.

   Viimeisenä puolustuskeinona soturimunkit nuuskaisivat, mutta sekin vain, jos luostaria uhkaisi varma tuho. Huolta sen sijaan aiheutti se, mitä muut jauheella saattaisivat tehdä.

   ”Me pelkäämme, että maraudere keksii keinon käyttää jauhetta kasvavaan lihaan. Silloin muu maailma saa pelätä. Heidän arkkitietäjänsä Kyril tuskin enää noudattaa meidän luostarisäännöstöämme.”

   ”Ei noudattanut täälläkään. Kyril yritti kasvattaa vuohia syöttämällä kileille jauhetta rehun seassa. Tiedät, miten siinä kävi.”, Hronan puuskahti.

   ”Asia on kiistanalainen, eikä riitanne ainoa syy.”

   ”Kyril on saanut vapaat kädet. En usko, että kukaan meistä on turvassa.”

   Taontakammiot olivat syvällä vuoren uumenissa. Ahjon veljeskunta oli onnistunut rakentamaan sulatusuunit siten, että metallin sulattava kuumuus saatiin suoraan laavasta. Se virtasi lämpöä hohkaavan kiviseinän takana. Uunit oli louhittu syvälle seinään ja näin metalliseos sai kiehua aikansa, ennen kuin jauhe ripoteltiin sen päälle.

   Acheron tyytyi katselemaan, kun nahkaesiliinaan sonnustautunut Alex takoi terää kirveeseensä. Se oli nuoren sepän unelma. Päästä takomaan taivasteräksestä itselleen kirves. Alex unohti muun maailman ja antoi raudan laulaa. Sen sävel soi pitkään ikään kuin laulu ei loppuisi koskaan. Hiki virtasi estoitta pitkin Alexin ihoa lihasten pullistellessa niiden alla.

   Alex vaipui jonkinlaiseen transsiin ja unohti muun maailman. Acheronin oli pakotettava Alex juomaan välillä, jotta nestehukka ei veisi nuorelta sepältä tajua. Kammiossa oli tukahduttavan kuuma ja Johanin oli lähdettävä välillä viileämpään käytävään vilvoittelemaan. Lopulta Alex tuli ulos väsynyt, mutta haltioitunut ilme kasvoillaan.

   Taistelukirveen terä oli iso, mutta ei näyttänyt vielä kovin kummoiselta. Seuraavaksi Alex hioisi sen pinnan ja asesepät kiinnittäisivät siihen lujan varren, joka koristeltaisiin. Samalla varteen kierrettäisiin pitävät nahkasuojat, jotta ote aseesta ei lipsuisi. Johan astui takaisin kammioon. Olisi hänen miekkansa vuoro.

   Mestariseppä Acheron keskittyi. Hän seisoi hiljaa katse maahan luotuna. Hän oli omistanut elämänsä sepäntaidoille. Nyt oli tullut aika takoa miekka, jonka kaltaista ei ollut aiemmin tehty, eikä tultaisi enää koskaan tekemään. Se olisi hänen perintönsä. Se olisi hänen lahjansa maailmalle, joka oli uhattuna.

   Miekkaa kantaisi tuo aran näköinen nuori soturi, joka oli jotain muuta kuin miltä näytti. Hänellä olisi tehtävä, joka kävi yli Acheronin ymmärryksen, mutta sillä ei ollut väliä. Kun tuo nuori soturi lähtisi sotaan, hän kantaisi miekkaa, joka olisi taottu vain voittamaan. Ainakaan aseen laadusta asia ei riippuisi. Mestariseppä Acheron siirsi pihdeillään kuuman metallimöykyn ahjon päälle. Hän huokasi syvään ja aloitti.

   Acheron takoi. Acheron kuumensi rautaa. Acheron takoi lisää. Acheron upposi raudan lauluun. Hän unohti ulkopuolisen maailman ja lauloi mukana. Hänen vasaransa takoi, kunnes käsi väsyi. Silloin mestari vaihtoi kättä, eikä laulu tauonnut. Acheron ammensi itsestään kaiken, mitä löysi. Kaiken sen tiedon ja taidon, mitä oli elämänsä varrella raudasta ja taonnasta oppinut. Hän antoi kaikkensa ja ehkä vähän enemmänkin.

   Aika katosi pimeässä kammiossa. Ei ollut päivää tai yötä. Oli vain Acheron ja rauta. Oli vain Acheron ja miekka, joka oli syntymässä. Acheron joi vettä aina raudan kuumentuessa. Se oli kuumassa pakko tehdä. Jossain tajuntansa perukoilla Acheron tajusi tarvitsevansa ravintoa, mutta ei halunnut keskeyttää raudan laulua. Se saavutti rytmin, jota ei saanut katkaista. Ei tällä kertaa. 

   Acheronin tasainen taonta oli hypnoottista. Johan kadotti itsekin ajantajunsa ja vaipui mukaan lauluun. Noviisit toivat välillä ruokaa ja juomaa. Johan nakersi leipää ja joi vähän simaa. Acheron ei edes huomannut asiaa. Hän takoi kuin olisi ollut luonnonvoima.

   Loppu häämötti. Teräs piti karkaista kunnolla. Kuumentaa ja jäähdyttää. Apuna Acheron käytti Agora Eonin savea, jota ei ollut muualta löydetty. Karkaistessa terä siveltiin sillä.

   Takominen päättyi. Miekka oli melkein valmis. Enää säilään piti pakottaa koristeet. Instarin toisella puolella luki Valere dolorosa symbolin kera, toisella Instar Eonin ikuisuussymbolin alla. Riimuista oli päätetty etukäteen: toiselle puolelle tulisi Johan ja ikuisuus, toiselle Valere ja dolorosa. Olihan Johan vannonut Valeren valan.

   Silminnähden uupunut Acheron luovutti terän Johanille hiottavaksi. Loppu jäisi asesepille. Johan katseli tulevaa miekkaansa ja osoitti sormellaan tekstejä. Acheron jäykistyi. Hän oli pitkään hiljaa ennen kuin puhui.

   ”Minä en tuota tehnyt. Ylimääräinen riimu ei ole minun virheeni. Rauta on laulanut sen siihen itse. Tai sinä olet. Minun käteni on sen tehnyt, mutta ei tahtoni. Sillä täytyy olla merkitys. Se ei ole vahinko. Se on kohtalo.”

   Säilän tekstit olivat Johan ja Valerie.

   Johan ei olisi halunnut minkäänlaista lähtöseremoniaa. Kaikki oli selvää. Rajaseudun rotat suojaisivat saattuetta. Meriviikingeistä ei ollut havaintoja, mutta varmuuden vuoksi soturimunkit saattaisivat heidät Valereen.

   Kuningatar Aenis oli jo lähtenyt, mutta luvannut vastaavan saattueen Valeresta merilosseille. Sisämeren toisella puolella odottaisivat Morfian palkkasoturit. Dux Malorin mannerjoukot puolestaan huolehtisivat turvallisuudesta Filiuksesta aina perille Maloriin asti.

   Valittu reitti olisi turvallisin, eikä käytännössä sen pidempi kuin maareitti Viikinkirannikkoa pitkin. Se veisi heidät liian lähelle marauderealueita. Johanin olisi myös hyvä tutustua Filiukseen ennen Dux Maloria. Runosoturi pan Rion Thad oli ollut ehdoton reittivalinnan suhteen. Saattue olisi koko matkan vankan soturijoukon suojaama.

   Kuuria piti silti seremoniaa tärkeänä. Lännen liitto oli muodostettu. Sille piti hankkia tunnettavuutta ja uskottavuutta. Komeista seremonioista puhuttaisiin pitkään, vaikka ne sinänsä olivat hyödyttömiä. Gian ja Johanin tähtihäistä saataisiin hyvä tekosyy matkaan. Rex Arcticaa ei sentään tarvitsisi huudella kaikille.

   Arkkitietäjät istuivat kuurian puolipyöreän pöydän ääressä. Abbedissa Erika ja apotti Gregorius olivat heistä keskimmäisiä. Vieraiden oli tarkoitus tulla vuorovedolla heidän eteensä kuulemaan viisauden ja rohkeuden puhetta ennen lähtöä. Sali oli tupaten täynnä väkeä ja kaikki olivat pukeutuneet parhaimpiinsa. Seremonia oli alkamaisillaan. Myöhemmin siirryttäisiin amfiteatteriin kutsuvieraiden pällisteltäviksi.

   Yllättäen yksi noviiseista tunki joukon läpi kuiskuttelemaan Gregoriuksen korvaan. Apotti jähmettyi ja jäi tuijottamaan. Joku oli tunkemassa kohti väkijoukon läpi. Järkyttyneen näköisenä Gregorius viittoi väkijoukkoa antamaan tietä.

   Nainen oli hoikka ja käveli varmoin askelin. Toisella lonkalla riippui lyhyt miekka, toisella pitkä. Hän oli pukeutunut ruskeisiin matkavaatteisiin ja pitkävartisiin saappaisiin. Hän oli sitonut suorat ruskean punertavat hiuksensa poninhännälle, joka heilahteli askelten tahtiin. Nainen ei ehkä ollut kaunotar, mutta silti viehättävän näköinen omalla persoonallisella tavallaan. Hänen ruskeat silmänsä tuikkivat huvittuneesti. Kasvot olivat yhtä hymyä, jossa tosin oli ivallinen sävy. Nainen marssi eteensä syntynyttä käytävää pitkin suoraan Erikan ja Gregoriuksen eteen.

   ”Hei äiti! Hei isä! Siitä taitaa olla jo aikaa. Minulla on ollut vähän kiireitä. Täältä on kuulemma joku porukka lähdössä Malorin kautta Arcticalle. Minulla on asiaa sinne päin. Sopiiko, että lähden mukaan?”

 SEURAAVA LUKU KAHDEN VIIKON KULUTTUA.