Siirry pääsisältöön

LUKU 24

NYT JOHAN

24 Raivostunut valtias

   Kaikki Rajaseudun rotista eivät edes uskoneet valapattokaupungin olemassaoloon. Se oli liian kaukana pohjoisessa ollakseen uskottava. Todistajina olisi pitänyt olla enemmän silminnäkijöitä, jotka olisivat kertoneet vierailleensa siellä ja liioitelleet kaupungin loistoa. Apiari oli villi ja kesyttämätön. Se ei kuulunut kenellekään, eikä mihinkään. Se vain oli, mitä oli. Apiari.

   Siellä käytiin kauppaa. Kauppatavaroita yhdisti yksi asia. Ne olivat pienikokoisia. Myrkyt, huumeet, timantit, korut, kulta, hopea ja muu sellainen vaihtoivat omistajaa ja antoivat markkinoiden määrätä hintansa. Apiarissa myytiin myös palveluita, joiden laadun kauppapaikka takasi: palkkamurhat, ryöstöt, varkaudet ja muu alamaailman palvelutarjonta oli esillä avoimilla markkinoilla.

   Apiarin salaisuus oli sen sijainti. Kristallikaupunki oli vuori vuoristossa. Sinne ei mikään armeija voinut hyökätä, eikä sitä voinut valloittaa. Monet hallitsijat olivat suunnitelleet kaupungin näännyttämistä, mutta kukaan ei ollut uskaltanut lähteä niin epävarmaan hankkeeseen. Apiarissa tuskin elettiin ilman isoja rehulihasammioita.

   Valtias Durus piti custodijansa kanssa järjestystä ja rauhaa yllä, jotta Apiari kykeni toimimaan. Siihen tyytyivät toistensa kanssa kilvoittelevat rikollisliigat, kauppahuoneet, killat, ylimyssuvut, ruhtinaat ja erilaiset soturikunnat kaikkialta tunnetusta maailmasta. Apiarissa päätettiin usein, kuka sai elää ja kuka joutaisi kuolla. Jos joku rikkoisi sen. mitä Apiarissa oli sovittu, saisi hän peräänsä Apiarin assassiinit. Läntisten valtakuntien suurkaupungeissa Apiarin sana oli usein vahvempi kuin hallitsijoiden maallinen laki.

   Valtias Durusta pidettiin yhtenä maailman mahtavimmista. Hänen maineensa ylitti vain Apiarin assassiinien killan johtaja, jota pidettiin maailman vaarallisimpana miehenä tai naisena, ellei sitten kaiken takana lopulta ollutkin jonkinlainen neuvosto. Rajaseudun rotat vaihtoivat tohkeissaan tiedon rippeitään Apiarista, kun huuto sai kaikki katsomaan merelle.

   Iso huomenlaiva lipui kylän ohi. Osa rotista ei ollut vielä nähnyt sellaista. Ne olivat ilmestyneet maailman merille vasta verrattain vähän aikaa sitten heidän vanhempiensa ollessa nuoria.

   Perinteinen viikinkilaiva oli yksipurjeinen ja sitä souti yleensä parisen kymmentä soturia. Huomenlaivoissa oli kaksi tai kolme mastoa lukuisine purjeineen. Ne olivat kaksi tai jopa kolmikerroksisia. Huomenlaivat olivat syrjäyttäneet Dux Malorin perinteisen merimahdin ja tuoneet tilalle marauderen sotalaivaston. Oli jo pitkään pelätty, mitä meriviikingit uudella valta-asemallaan tekisivät.

   Ohi lipuva laiva kantoi marauderen kauppalippua ja oli selvästi matkalla Keskussaaren Vapaasatamaan, josta lähti lukuisia kauppareittejä. Huomenlaivan alin kerros oli varattu soutajaorjille, jotka joutuivat tyynellä töihin. Pieni tuulenvire ei riittänyt liikuttamaan ohi lipuvaa laivaa ja sen purjeet riippuivat lähes liikkumattomina.

   Souturummun tasainen jytke kantoi vaimeana kylään asti laivan kulkiessa hitaasti ohi. Miesten keskustelu vaimeni loppuakseen kokonaan. Kaikki tiesivät, että edessä olisi uudenlainen maailma, jossa vanha vihollinen olisi entistä voimakkaampi. Sitä he eivät tienneet, että kauppalaiva toi ruumassaan jotain muutakin kuin tavaraa. Se kantoi mukanaan kuolemaa.

   Laivan mentyä ohi keskustelu jatkui vilkkaana. Sahar oli jäänyt kylään lapsenvahdiksi naisensa kanssa, mikä herätti miehissä runsaasti hilpeyttä. Pahimmat irvileuat kutsuivat häntä vaippamieheksi, mutta hyvin hiljaisella äänellä. He eivät halunneet muiden jäljestäjien kuulevan moista, jotta he eivät kantelisi asiasta. Kyse oli kuitenkin viattomasta pilailusta. Kukaan ei suin surminkaan halunnut saada Saharin vihoja niskoilleen.

 Rajaseudun rottien muut jäljestäjät olivat Saharin jälkeen saaneet arvokkaan tilaisuuden näyttää osaamistaan. Sen turvin joukon oli nyt suunnattava pohjoiseen. Johan kuunteli heitä kaikkia saadakseen mahdollisimman selkeän kuvan parhaasta reitistä. Hän keskusteli iltanuotiolla rauhallisesti asiasta Hronanin ja Feruksen kanssa, koska nämä olivat ainoat Apiarissa vierailleet.

   Marauderejoukkueet partioivat Kaksosten välistä Pohjoismetsää. Ehkä niitä olisi myös Rajaseudulla ennen Apiaria, mutta tuskin kovin paljoa. Dyer Morgar saisi Feruksen viestin yksikätiseltä mieheltään ja oli helppo arvata, miten hän siihen suhtautuisi. Pian kaikki meriviikingit olisivat matkalla kohti kyliä.

   Se oli Johanilta pieni moite Ferukselle, joka ei hänen mielestään ollut ajatellut asiaa loppuun viestiä lähettäessään. Ferus näytti kyllästyneeltä. Tyttö oli jo aiemmin selittänyt, että tieto kylien valtauksesta kantautuisi joka tapauksessa pohjoiseen. Kyse oli vain muutaman päivän erosta. Tytöllä ei ollut aikaa kinastella joutavuuksista.

   Järkevintä oli ylittää Rajaseutu Suistoon asti. Sinne ei olisi asiaa, mutta he voisivat marssia reunamaita pitkin pohjoiseen aina Harmaavuorten alkuun asti. Kauppakaravaaneille tarkoitettu tien tapainen kulki vuoriston ja metsän välisessä maastossa. Se olisi paras tapa välttää Morgarin soturit, jos heitä edes oli paikalla. Nyt ei olisi aikaa juuttua tarpeettomiin taisteluihin. Heille oli annettu tehtävä. Kaikille oli selvää, että väitetty havainto Giasta oli kiireen tosiasiallisena syynä, mutta sitä kukaan ei viitsinyt sanoa ääneen.

   Jäähyväiset Kahden äidin kylälle olivat lähes haikeat, vaikka he eivät lopulta olleetkaan olleet siellä pitkään. Muodostelma oli sama kuin Valeresta lähtiessä. He suuntasivat pohjoisitään. Kalastajakylät vaihtuivat talonpoikaiskyliksi. Metsä vaihtui Rajaseutua lähestyttäessä laajoiksi ja viljaviksi pelloiksi.

   Ilmaston sekoittanut maalämpö loi isoille alueille hedelmällisen maaperän, joka oli raivattu pelloiksi. Laavaviljaksi nimetty lajike antoi kolme tai neljä satoa vuodessa omalaatuisten sääolosuhteiden takia. Ne pitivät vauraiden talonpoikien viljavarastot täynnä ja kokonaisia satoja riitti kaupattavaksi asti.

   Jatkuvat viljakaravaanit kulkivat merilossien ja kylien väliä. Lossit veivät lastit Keskussaarelle, josta ne laivattiin ympäri maanpiiriä. Kulku vaurailla alueilla oli turvallista ja jo kuparipaloilla sai ostettua kunnollista ruokaa ja vieraanvaraisuutta. Rajaseutu muuttui villimmäksi kohti pohjoista mentäessä. Se oli tuttua Rajaseudun rotille, joista harvempi oli vieraillut näin etelässä.

   Pitkälle edennyt kevät vaihtui pian helteiseksi Rajaseudun kesäksi. Havumetsä harveni muuttuakseen reheväksi lehtimetsäksi. Lämpö alkoi tuottaa jo vaikeuksia monille rotille. Hiki virtasi. He eivät olleet tottuneet pohjoisen asukkeina moiseen paahteeseen. Suiston raja-alue kierrettiin yleensä kaukaa, vaikka vaeltaminen Rajaseudulla oli monelle tuttua.  Jotkut heittelivät turkiksiaan pois turhana painolastina. Hronanin ja Feruksen kehotuksesta Johan teki siitä lopun.

   ”Me käännymme pohjoiseen ja vaellamme vuoriston reunassa. Viileys palaa ja kesästä huolimatta yöt voivat olla hyisiä. Mitään ei heitetä pois. Tämä pahenee vielä Suiston läheisyydessä.”

   Maaperä lämpeni ja kasvusto muuttui kummalliseksi. Pohjoisesta tutut katajat, marjat ja lehtimetsän puut muuttuivat vieraan näköisiksi. Se oli omituista maata. Rottien riehakkuus laimeni. Hronan selitti asiaa iltanuotiolla rauhoittaakseen mieliä.

   ”Tämä on sama kuin kulkisimme pohjoisesta etelään, emmekä itään kuten nyt. Metsä muuttuu tällaiseksi matkatessa Sisämerestä kohti etelää. Ennen pitkää vastaan tulevat savannit. Sitten viidakko. Nyt kaikki tapahtuu vain nopeammin ja väärässä suunnassa, emmekä pääse kuin savannien reunaan. Suisto on asia erikseen, kuten kaikessa muussakin.”

   Etelään verrattuna oli yksi selkeä ero. Lämmin maa kohtasi pohjoisen ilman ja se teki Rajaseudusta erilaisen. Outous ei näkynyt pelkässä kasvikunnassa, vaan oli muokannut myös eläimistä erilaisia. Ne olivat alkuperältään tuttuja kettuja, jäniksiä ja oravia, mutta niille oli kehittynyt lämpimissä olosuhteissa vaadittavia ominaisuuksia. Rajaseudun eläimet pysyivät omalla alueella muodostaen aivan oman maailmansa.

   Hronanin neuvosta metsästyksestä pidättäydyttiin ja nuotioilla tyydyttiin rehulihaan. Myrkytykset olivat mahdollisia. Onneksi pedot enimmäkseen karttoivat satapäistä miesjoukkoa kuten muuallakin.

   Maaperä lämpeni edelleen Suistoa kohti mentäessä. Harmaavuorten eteläpuolella lukuisat vuoristojoet yhdistyivät laajaksi virraksi, joka vuorostaan mereen laskiessaan leveni kuuluisaksi Suistoksi. Se oli luonnonoikku. Lähellä pintaa virtaavat laavavirrat pitivät vedet lämpiminä ympäri vuoden. Suisto ei jäätynyt ikinä. Sula kuin suisto, oli yleinen sananparsi pohjoisessa.

   Lämmin maa ei kuitenkaan sielläkään estänyt talvisin ilmaa kylmenemästä. Sanottiin, että Rajaseutu oli vasta esimakua Suistolle. Kasveissa etelän rehevyys yhdistyi pohjoisen kestävyyteen. Sama tapahtui eläimille ja Pohjoismetsän alkuperäiset nisäkkäät kiersivät itäisen Rajaseudun, eivätkä menneet lähellekään Suistoa.

   Suisto muodosti Rajaseudun kanssa luonnollisen rajan Pohjoismetsän ja Rautavaltakunnan välille. Sitä kansoittivat salaperäiset suistolaiset. He olivat myrkkyjen ja lääkkeiden asiantuntijoita. Suurin osa Suistosta oli kaislikon peittämää. Sen suojissa eli iso joukko erilaisia käärmeitä ja muita matelijoita. Suistolaiset pyydystivät ja tarhasivat niitä. Vastaavia eläimiä ei ollut olemassa muualla, joten suistolaisten lääkkeet ja myrkyt olivat ainutlaatuisia.

   Niiden avulla suistolaiset kävivät kauppaa ja saivat olla rauhassa. Virile, Valere, Apiari ja Agora Eon saivat kauppatavaransa suoraan. Sylvaderen kauppakaravaanit ja marauderen kauppalaivat saivat toimituksensa Vapaasatamassa. Sinne kauppiaansa lähettivät myös Morfia ja Dux Malor sekä eräät muut tahot, joista harvemmin puhuttiin.

   Apiarin assassiinien ainoa haastaja, Venenare, oli peräisin Suistosta. Muuta siitä ei tiedettykään. Itse suistolaiset pysyivät lähes vainoharhaisuuteen asti omissa oloissaan. He eivät kuitenkaan olleet sotamahti, joten he sallivat läpikulun omine ehtoineen. Yleensä se tarkoitti tuntuvia raja- ja tullimaksuja. Kukaan ei harkinnut Suiston valtausta. Kaikki pelkäsivät myrkkykansan sissisotaa ja muiden valtakuntien reaktioita.

   Moni rotista oli helpottunut kulkusuunnan muuttuessa selkeämmin kohti horisontissa kohoavia Harmaavuoria. Pohjoisen miehet eivät viihtyneet lämpimässä. Moni arasteli, jos ei nyt suorastaan tunnustanut pelkäävänsä, Suistoa. Se oli liian vieras, liian omituinen, jotta siellä olisi halunnut käydä. Vaikka toki peloton soturi olikin.

   Nuorten soturien riehakkuus palasi, kun sää kävi päivä päivältä tutummaksi. Pohjoisen havumetsän kesä tuntui sopivan viileältä Suiston läheisyyden jälkeen. Kolkko Rajaseutukin vaikutti melkein kotoisalta, vaikka lännessä ei enää paljoa ihmisiä asunut tai tullut edes vastaan.

   Apiariin johtava tie ei ollut kummoinen, mutta sentään helpompi kulkea kuin metsä. Tie oli raivattu vuoriston ja metsän väliseen maastoon kauppakaravaaneja varten. Niitä tuli aika-ajoin vastaan. Kauppiaat tapasivat palkata vankkuriensa suojaksi tuhdin joukon palkkasotureita, jotka tiirailivat varautuneina rottia.

   Satapäinen soturijoukko oli aina uhka, vaikka rosvot eivät niin suurissa laumoissa yleensä liikkuneet.  Soturien kärjessä ratsasti valere ja tietäjä, joten joukko ei vaikuttanut hyökkäävältä. Etenkään kun puhemiehenä oli änkyttävä poika. Uutiset Apiarista olivat huolestuttavia. Ne vahvistivat, että itse Dyer Morgar oli kaupungissa ja neuvotteli Duruksen kanssa Roman II:n edustajana. Giasta tai kenestäkään muusta valeretytöstä kukaan ei osannut sanoa. Ei sellaisia Apiarissa liikkunut.

   Kaikesta huomasi, että mentiin pohjoiseen päin. Yöt viilenivät ja lyhenivät. Keskikesä oli koittamassa ja pimeys väistyisi kokonaan. Alex vaistosi sen ensimmäisenä jähmettyen tuijottamaan. Jono pysähtyi nytkähdellen. Vuorikarhun pentu peuhasi itsekseen muutaman lohkareen mukanaan tuomassa suojassa. Saman tien läheltä alkoi kuulua hyytävää karjuntaa.

   Soturit vetivät miekkojaan esiin. Monet latasivat varsijousiaan. Karhu tuli esiin puunrunkojen takaa. Raivostuessaan se ehtisi tappaa monta soturia ennen kuolemaansa. Pohjoisen peto oli iso. Takajaloillaan seisoen se nousi puolitoista kertaa miehen mittaiseksi. Oli helppo kuvitella, että valtavat käpälät ihmisen sormen kokoisine kynsineen voisivat riuhtaista pään irti siltä poloiselta, joka olisi karhun vihan kohde.

   Ensimmäiset jouset nousivat olkapäitä vasten. Alex komensi miehiä olemaan liikkumatta ja heitti oman taistelukirveensä pois. Se tyrmistytti. Johan tunsi Hronanin tarttuvan olkaansa.

   ”Älä tee mitään!”

   Alex käveli hitaasti kohti karhua, jonka karjunta hiljeni kummastuneeksi murinaksi. Huomion ulkopuolelle jäänyt pentu lähti tulemaan kaksikkoa kohti. Emokarhun murinakin loppui ja rotat katselivat hämmentyneinä, kuinka se heittäytyi selälleen. Alex kiipesi karhun mahan päälle ja se alkoi nuolla poikaa. Pentu liittyi emonsa seuraan lipoen Sepänpoikaa kielellään emonsa tavoin.

   ”Karhun liitto. Jatkakaa matkaa. Alex tulee perässä. Älkää menkö häiritsemään.”, Hronan otti hämmentyneeltä Johanilta ohjat käsiinsä.

   Iltanuotiot paloivat, kun Alex saapui. Miehet katselivat epätietoisina siitä, mitä olivat nähneet. Ferus räjähti nauruun.

   ”Varsinainen karhun liitto. Sinähän olet kuin uitettu koira. Tuolla on puro. Mene pesemään pääsi.”

   Alex havahtui kuin unesta kokeillen vaistomaisesti päätään. Karhun kuola oli liimannut hänen hiuksensa kiinni kalloon.

   He tulivat Arotuulten solalle seuraavana päivänä. Kaikki olivat kuulleet historiallisista kalliomosaiikeista, mutta harva niitä oli omin silmin nähnyt. Mosaiikit oli rakennettu vartioimaan solan suuta. Ne olivat peräisin ajalta, jolloin pandere otti yhteen Valeren kanssa. Se sota oli kylvänyt siemenet nykyiseen kahtiajakoon marauderen ja sylvaderen välillä, vaikka uusi liitto Valeren ja metsäviikinkien välillä olikin lopulta syntynyt.

   Arotuulten sola oli nimensä veroinen. Jatkuva viima kuljetti arotomua miesten silmiin ja he joutuivat suojaamaan siltä kasvonsa. Kesällä tomun määrä oli suurimmillaan. Mosaiikit olivat valtavia. Ne ylettyivät solan seinämää pitkin ainakin sadan askeleen korkeuteen. Mosaiikit esittivät sarvikypäräisiä viikinkejä ottamassa yhteen valereiden kanssa, jotka näyttivät samanlaisilta kuin nykyisinkin.

   ”Miksi meikäläisillä on typerät hökötykset päässään? Eihän tuollaisen kanssa voi taistella. Se tulee silmille.”, Alex pohti.

   ”Ne ovat rituaalikypäriä.”, selitti Hronan.

   ”Vielä pahempi. On pelleilty simapäissään. Valeretaiteilijat ovat varmaan tehneet nämä ja kaikki nauravat meidän soturiperinnöllemme.”, parkaisi Alex.

   ”Sen karmean lurituksen tekijän on täytynyt nähdä nämä. Muistatteko? Joku Sarvikypärien sankarilaulu. Se, jossa laulettiin valere vapisee kun sarvikypärät taistelee… ”, Ferus hyräili.

   Kaikki muistivat edellisinä vuosina kiertäneen nuotioviisun ja pudistelivat päätään. Johan jäi tuijottamaan Cantoria.

   ”Sinähän olet käynyt täällä. Ei kai sinulla ole mitään tekemistä sen typerän laulun kanssa?”

   Cantor pälyili ympärilleen yrittäen näyttää viattomalta.

   ”Ei tietenkään. Varmasti joku nuori bardin alku. Vaatii aikaa löytää sointukulkujen ja lyriikan oikea suhde.”

   Alex tuli Cantorin viereen tuijottamaan.

   ”Moisen sanasekoilun kehittänyt räkättirastas tarvitsisi kunnollisen hivutuksen, vai mitä mieltä olet?”

   ”Sellaisiahan tynnyripojat osaavat antaa, eivätkä muuta osaakaan. Kaikki aloittavat jostain. Suuret taiteilijat kehittyvät hitaasti.”

   ”Sanoitko sinä minua tynnyripojaksi, räkätti?”

   ”En sanonut. Itse sanoit. Sinä vain näytät kävelevältä tynnyriltä.”

   Hronan tuli väliin, ennen kuin leikkimielisenä alkanut sanailu riistäytyi käsistä. Heidän täytyi ehtiä suojalaaksoon ennen pimeää. Arotuulten solan varrella oli useita suojaisia laaksoja, joihin aseelliset joukot oli tapana jättää Apiariin mentäessä. Valapattokaupunkiin ei päässyt kerrallaan kuin kourallinen sotureita.

    Rajaseudun rotat jäivät odottamaan suojalaaksoon. Jäljestäjät olivat varmoja, että maraudere oli länsietelässä, ja sola Apiarista itään oli heidän itsensä valvonnassa. Miehet saisivat tulla pistäytymään legendaarisessa valapattokaupungissa pienissä ryhmissä niin kauan kuin oleskelu siellä kestäisi. Ensimmäisiä arpajaisia alettiin järjestää heti Johanin, Alexin, Cantorin, Feruksen, Hronanin ja Rufuksen lähdettyä. Ruber oli jätetty johtoon.

   Yleensä mahtikaupungit rehvastelivat toinen toistaan isommilla ja komeammilla porteilla. Apiarin sisäänkäynti oli koruton. Se oli vain iso aukko vuoren seinämässä. Ketään ei näkynyt. Se olisi voinut olla mikä hyvänsä luola. He menivät sisään pimeään. Valapattokaupunkiin saavuttaessa ei ollut tapana käyttää omia soihtuja.

   Apiarin vartiosto, custodija, reagoi heti. Pimeästä kuului ääni, joka tivasi nimiä ja asiaa. Hronan esitti sovitun peitetarinan, jonka mukaan he olivat erään kauppakillan edustajia Morfiasta. Sitä ei ollut tarkoitettukaan uskottavaksi, vaan tavaksi antaa ymmärtää, että kauppaa Apiarin tapaan oltiin tulossa tekemään.

   Pimeästä ilmestyi custodija soihdun kanssa näyttämään tietä. Mies oli pukeutunut mustaan nahkaan ja rengaspanssariin, joista tunnisti custodijan.  Hronanille, Cantorille ja Ferukselle tämä oli tuttua. Johan, Alex ja Rufus kompuroivat ensikertalaisina kohti valoa.

   Matkalaiset seurasivat vartijaa puolisokkoina kapenevaa käytävää pitkin. Silmien tottuminen hämärään kestäisi aikansa. He ymmärsivät, miksi Apiaria ei voisi vallata voimalla. Luolan seinissä oli aika-ajoin ampuma-aukkoja. Johan huomasi katossakin välillä epäilyttäviä reikiä. Kuka tiesi, millaisia ansoja kivilattia piti allaan. Sellaista armeijaa ei olisikaan, joka tästä tunkeutuisi läpi. Se oli ainoa tunnettu tie Kristallikaupunkiin.

   Apiaria ympäröivät vuoret kohosivat huimiin korkeuksiin. Niitä ei voisi ylittää. Kauppakaravaanit otettiin vastaan eri luolissa, joissa vain tavarat purettiin. Ne custodija siirsi kaupunkiin pitkin maanalaisia reittejä, joita ei vieraille paljastettu. Moni valtias oli pohtinut kaupungin valloittamista, mutta joutunut luopumaan ajatuksesta. Edes Agora Eonin luopiotietäjät eivät olleet keksineen keinoa tunkeutua vuorten läpi.

   Johan menetti soihtua seuratessaan ajan ja paikan tajunsa. Hänellä ei ollut aavistustakaan, kauanko aikaa oli kulunut heidän saapuessaan custodijan päävartiostoon. Se oli sadan askeleen levyinen pyöreä kammio, josta lähti luolia eri suuntiin. Edes Valeren valtaistuinsali ei ollut yhtä suuri.

   Koruttomat vastaanottopöydät olivat keskellä soihduin valaistua kammiota. Tänne luovutettaisiin aseet, ennen kuin tie itse kaupunkiin aukeaisi. Hronan suolsi peitetarinansa vartiopäällikölle. Kaiken kuullut ja nähnyt custodija oli kyllästyneen näköinen. Hän kääntyi alaiseensa päin.

   ”Mene Kristallisaliin ilmoittamaan, että Hronan ja Valeren Ferus ovat täällä. Ottakaa Cantorilta se harppu kokonaan pois, eikä pelkkää miekkaa. Siihen on kuitenkin piilotettu taas ties mitä. Nämä ovat tietysti matopojat. Teitä pidetään silmällä erityisen tarkasti. Mikäs tämä järkäle on? Puunhakkaajako?”

   ”Rufus.”, sai jätti sanottua luovuttaessaan kirvestään. Vartiopäällikkö tuijotti hetken.

   ”Taidat jopa ollakin. Tee kuten käsketään, niin et aiheuta hankaluuksia.”

   Apiarissa ei väkivaltaa siedetty. Se haittasi kaupankäyntiä. Ikävä kyllä Apiarin asiakkaat ja kauppiaat olivat väkivaltaan taipuvaista porukkaa, joten keinot olivat yksinkertaisia. Custodija partioi kaiken aikaa parin hengen ryhmissä. Toisen vartiosoturin varsijousi oli jatkuvasti vireessä.

   Kahakan syytä tai aloittajaa ei kysytty. Tappelijat ammuttiin saman tien. Pieni uhittelu katsottiin läpi sormien. Custodija tulkitsi tilanteet itse, eikä jättänyt jälkeensä oikeutta valittaa. Vasamavalvonnan takia matkalaisilta otettiin kilvetkin pois. Malenkajat herättivät vartiopäällikön mielenkiinnon.

   ”Mitäs nämä ovat? Metallia sisällä.”

   Cantor ja Alex aloittivat ennalta sovitun näytöksen.

   ”Tämä tynnyripoika nyrkkeilee niillä kaverinsa kanssa. Metsäläisten leikkejä. Ottakaa pois vaan, niin eivät satuta itseään.”

   ”Räkätti räkättää ilman harppua. Antakaa tänne, niin minä näytän tälle rastaalle, kuinka niitä käytetään.”

   ”Tynnyrikääpiö.”

   Vartiomiehet nauroivat. Päällikkö heitti malenkajat takaisin Johanille ja Alexille. Hronan myhäili tyytyväisenä. Heillä olisi ainakin pieni etu, jos kaikki menisi vikaan.

   Apiari oli luonnonoikku. Se oli oikeastaan iso aukio vuoriston keskellä. Aukko oli lähes ympyrän muotoinen ja läpimitaltaan parituhatta askelta. Keskustaa kohti mentäessä alue muuttui rahvaasta koostuvaksi muurahaispesäksi, joka jatkui vuoriston alle ja sisään. Todellinen Apiari alkoi vasta kuhisevan rahvaan jälkeen. Eri ryhmittymät olivat muodostaneet omia tarkoin vartioituja alueitaan syvälle vuoristoon johtaviin luolastoihin.

   Apiarin rajatuilla hallinta-alueilla erilaiset maanalaiset tahot sopivat reviireistä, voitonjaosta, nokkimisjärjestyksestä sekä oikeudesta elää tai kuolla. Ilman paikallista opasta Apiarista ei voinut löytää kuin yhden paikan. Maailmankuulun Kristallilinnan.

   Linnaa ei ollut rakennettu sanan varsinaisessa merkityksessä. Se oli kaiverrettu pienen vuoren kokoiseen kristallikiteeseen. Linna seisoi keskellä Apiariksi nimettyä vuoristoaukkoa halliten kaikkea pelkällä läsnäolollaan. Puolet aukiota ympäröivistä vuorenseinämistä oli koostunut niin ikään vuoristokristallista. Tämä teki Apiarista Kristallikaupungin, jonka loisto jätti varjoonsa Roman II:een johtavan Kidesillan.

   Kun pohjoisen aurinko paistoi tarpeeksi matalalta, osuivat säteet Kristallilinnaan ja kiersivät koko aukion. Valoloisto oli tehnyt siihen liian pitkään katsoneita sokeiksi. Asukkailla oli tapana luoda katseensa maahan valopyörteen aikana. Se oli kuin muinaisaikojen rukoushetki. Sydäntalvella kaamoksen aikana valoa ei juurikaan näkynyt. Apiarilaiset elivät kaukana metsäluonnosta. Heille vuodenajat vaihtuivat ensisijaisesti valon määrän mukaan.

   Paikan oli sattumalta löytänyt maailmanaikojen murroksessa ensimmäinen Durus seurueineen. Hän oli aikanaan laittanut Kristallilinnan kaiverrustyöt alulle. Ne eivät olleet loppuneet vieläkään. Kristallivuori täyttyi koko ajan uusista kammioista ja käytävistä. Kenelläkään ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka moni Durus oli jo Apiaria hallinnut. Kukaan ei oikeastaan edes tiennyt miten ja milloin Durus vaihtui. Vallanvaihdosta Apiarissa ei ollut tapana erityisemmin kertoilla tai neuvotella.

   Kuhiseva väkijoukko tuntui sokaisevan silmät. Kaaos vyöryi yli. Apiari oli kirjaimellisesti lihan ja hengen kaupunki. Täältä sai kaikkea mahdollista, jolla tyydyttää henkeään tai lihaansa. Torikojut ja myyntipöydät olivat täynnä huumeita, juomia, ruokia ja mausteita. Markkinoilta sai aineita, jotka pieninä annoksina olivat lääkkeitä, suurina tappavia myrkkyjä.

    Sellaista sukupuolta tai ikää ei ollut, jonka lihallisia palveluksia ei olisi ollut myynnissä yksin tai ryhmässä. Kauppa lihallistettiin pikapikaa kojussa kuhinan keskellä. Rahvaan lihakauppa oli nopeaa ja tehokasta, mutta se oli vasta pintaa. Kullalla tai muulla arvokkaalla pääsi Kristallilinnan kellarin Kolmen kohtalon kammioon, josta todellinen lihan ja hengen kaupanteko vasta alkoi.

   Maan pinnallakaan kauppa ei ollut niin turvatonta kuin se usein oli niin sanotuissa lain ja järjestyksen kaupungeissa. Custodijapartiot takasivat järjestyksen ja niitä oli liikkeellä paljon. Ferus joutui heti hankaluuksiin. Aidot soturihuorat olivat harvinaisia. Pitkä valere näytti arvistaan huolimatta houkuttelevalta ja keräsi miesten huomion. Muutaman mustan silmän jälkeen tilanne rauhoittui. Matkalaisia saattamassa ollut custodijapartio nyökkäili hyväksyvästi. Tämä oli sallittua. Täytyihän tytön pitää huoli maineestaan.

   Kristallilinnan melkein läpikuultava hahmo hallitsi kaikkea. Vuorena se kohosi sitä korkeammalle, mitä lähemmäs he pääsivät. Se oli selvästi ties kuinka monta kertaa korkeampi kuin vanhimmat Pohjoismetsän männyt. Linna vangitsi heidän katseensa. Siitä oli vaikea irrottaa silmiään kerran sen nähtyään.

   Linnassa ei ollut muureja, koska se oli louhittu vuoren sisään. Sen sijaan vuoren kyljissä oli eri korkuisia ja näköisiä torneja. Melkein kuin mielikuvitusrikas lapsijoukko olisi rakentanut sitä hiekkarannalle kesän toisensa jälkeen. Oli helppo erottaa useita sukupolvia kivenhakkaajia ja taiteilijoita. Se ei ollut kuin satulinna, vaan enemmän. Yksikään satuseppo ei olisi kyennyt kuvittelemaan ja sanoin kuvailemaan sitä, minkä he omin silmin näkivät.

   Koko komeuteen oli louhittu eri kokoisia parvekkeita ja terasseja enemmän kuin niitä oli edes Dux Malorin hovilinnassa, jota moni ei tosin ollut nähnyt. Niitä ulottui korkeuksiin asti kohti suippenevaa huippua. Kolme isoa ja leveää terassia näytti kiertävän koko vuoren. Ihmisiä kuhisi pitkin tasanteita ja terasseja kuin muurahaisia. Heitä ei olisi tunnistanut kaukaa alhaalta.

   Läheltä vieraat erottivat sisäänpääsyn Kristallilinnaan. Vuorilinnaan ei voi rakentaa sellaista porttia kuin muuriin. Sen sijaan sisäänkäyntinä oli iso puolipyöreä aukko, joka oli yhtä korkea ja leveä kuin keskiverto kuusi. Se oli custodijan tarkasti vartioima. Reunat oli koristeltu kullalla, hopealla ja niihin upotetuilla jalokivillä. Valtias Durus halusi näyttää, kenellä kaupungin suurimmat rikkaudet olivat. Sisäänkäynnin molemmin puolin oli pystytetty soturipatsaat, jotka esittivät miestä ja naista.

   Lähellä Kristallilinnaa Rufus jähmettyi yllättäen paikalleen. Myös muut pysähtyivät katsellen kysyvästi jättiä. Reinhold oli tullut vastaan. Saman kotikylän miehet tuijottivat toisiaan liikkumatta. Poikia auttanut soturi ja Dyer Morgarille vakoillut petturi. Molemmat tapailivat turhaan aseitaan, jotka olivat jääneet vartiotupaan.

   ”NYT KUOLET!”, Rufus karjaisi ja oli jo hyökkäämässä pienemmän Reinholdin kimppuun, mutta tajusi onnekseen viime tingassa pysähtyä.

   Häntä kohti osoitti ainakin kolme viritettyä varsijousta. Saattajien lisäksi custodija-partioita ilmestyi kuin tyhjästä. Rufus nosti kätensä pystyyn luovuttamisen merkiksi. Reinhold livahti takaisin väkijoukkoon. Custodija laski hitaasti jousensa. Näitä sattui jatkuvalla syötöllä.

   ”Nyt Morgar saa tietää meistä.”, Johan sanoi.

   ”Ellei tiennyt jo. Täällä olemme melko turvassa, mutta lähteminen ei tule olemaan helppoa.”, Hronan pohti.

   Heidät tutkittiin vielä kerran ennen Kristallilinnaan pääsyä. Linnan Kristallisali oli muotoiltu kopioksi itse kaupungista. Seinät oli tehty muistuttamaan kaupunkia reunustavia vuoria. Kidevaltaistuin esitti itseään Kristallilinnaa. Yleensä valtaistuimet eivät olleet keskellä salia kuten täällä. Valtaistuin oli saatu jopa pyörimään jonkinlaisen hammasrataskoneiston avulla.

   Illan vastaanoton aikaan hovi ja vieraat oli sijoiteltu eri puolille salia hallitsijan ympärille. Valtias Durus käänsi istuimen siihen suuntaan, mihin halusi puhua. Durus oli pitkä ja lihaksikas mies, joka silmäili ylimielisen oloisesti saliin kertynyttä väkeä. Hänellä oli voimakkaat piirteet ja ilmeistä näkyi ylimielinen halveksunta, jota yksinvaltiaat usein viestittivät korostaakseen mahtiaan.

   Valeren arvokkaat viisasneidot oli Apiarissa korvattu julkean eroottisilla pajuneidoilla. Hoikat ja notkeat nuoret naiset, tai oikeammin tytöt, kiemurtelivat valtaistuimen ympärillä musiikin tahdissa. Heidän ylävartalonsa olivat paljaina. Jaloissaan tanssijoilla oli leveät ja ohuet housut, jotka eivät läpinäkyvyydessään paljoa peittäneet.

   ”Usko pois. Kyllä noilla on muitakin tehtäviä kuin tanssiminen. Paljon muita.”, sanoi zapata Dragoslav ja räjähti röhönauruun.

   Hronan oli esitellyt Johanille zapata Dragoslavin ja hänen apulaisensa, Lamarin. Tietäjä oli kertonut Dragoslavin esittävän yhtä Rautavaltakunnan mahtimiehistä, zapatoista, mutta olevan luultavasti tiedustelu-upseeri ja mahdollisesti jopa Virilen ylin vakoilukomentaja. Johanin kannattaisi hankkiutua Dragoslavin tuttavaksi, mutta hän ei saisi ikinä luottaa tähän.

   Väki oli levittäytynyt ympäri Kristallisalia ja keskusteli keskenään pienissä ryhmissä. Tavoista pidettiin kiinni. Vieraat odottivat auringonlaskun sinistä hetkeä. Saliin oli viritelty paljon peilejä. Viimeiset auringonsäteet tavoittaisivat niistä ensimmäisen. Se heijastaisi ne eteenpäin muihin peileihin muodostaen eräänlaisen valopyörteen. Hetkellinen kirkkaus saisi Kristallilinnan loistamaan kilpaa itse kaupungin kanssa.

   Se oli hetken kestävä rituaali, johon oli totuttu. Vuorikristalli päästi lävitseen valoa ja taittoi sitä. Sen läpi ei silti nähnyt tarkasti. Olisi näkynyt valoa valossa, jos joku olisi kiivennyt ylös pitkin vuorenseinämää katselemaan linnaa kaupungin keskellä. Hämärän laskeuduttua sytytettäisiin soihdut ja vastaanotto alkaisi.

   Ansan laukeaminen oli ajoitettu tarkkaan. Täsmälleen siihen hetkeen, kun soihtuja alettiin sytyttää. Se tarjosi muutaman silmänräpäyksen kestävän edun hyökkääjille, ennen kuin heidät havaittaisiin. Isku tuli kohti Durusta neljästä ilmansuunnasta yhtä aikaa. Palvelijoiden joukkoon soluttautuneet salamurhaajat olivat saaneet salakuljetettua saliin puhallusputket.

   Johan näki pohjoisessa palvelijan pudottavan tarjottimensa ja nostavan puhallusputken huulilleen. Kaikki tapahtui jähmeästi. Ikään kuin murhaaja olisi ollut veden alla ja hän itse ei. Johan siirtyi ja onnistui vetämään malenkajat käsiinsä. Hän oli hyökkääjän ja Duruksen välissä nopeammin kuin kukaan ehti havaita. Nuolet pysähtyivät malenkoihin ja putosivat Johanin jalkoihin.

   Dragoslav ei epäröinyt. Hän oli lähellä hyökkääjää. Zapata väänsi taitavalla otteella miehen niskat nurin. Samaan aikaan tapahtui paljon muutakin.

   Valtaistuimen eteläpuolella tarkkasilmäinen Cantor ehti ennakoida hyökkäyksen. Puhallusputki lensi lattialle ennen kuin salamurhaaja ehti käyttää sitä. Cantor sai miehestä otteen ja väänsi hänen kätensä lukkoon selkää vasten. Bardi sai vangin.

   Lännessä Alex ja Ferus ehtivät salamurhaajan luokse samaan aikaan. Perillä Ferus oli nopeampi. Pitkine jalkoineen hän ehti potkaista miehen kurkun murskaksi ennen kuin Alex ehti tehdä mitään. Kaksikko tuijotti toisiaan murhaajan koristessa viimeisiä henkäyksiään heidän jaloissaan. Ferus ravisti putkea. Ampumatta jäänyt nuoli putosi pois.

   Idässä kukaan ei ehtinyt estää salamurhaajaa. Nuoli lähti kohti Durusta, mutta yksi pajutytöistä heittäytyi sen eteen. Ammus raapaisi hänen olkaansa muuttaen suuntaa. Se meni valtaistuimesta ohi, mutta pajutyttö kaatui täristen lattialle. Hänen suustaan pursusi vaahtoa. Myrkkynuolia!

   Durus käänsi vivullaan valtaistuimensa ympäri saaden sen metallisen selkänojan itsensä ja viimeisen hyökkääjän väliin. Pajutytöt muodostivat notkeista vartaloistaan istuimen viereen kasan. Se suojasi heitä itseään päällimmäisiä lukuun ottamatta.

   Viimeinen hyökkääjä oli saanut ladattua uuden nuolen puhallusputkeensa. Hän tajusi menettäneensä tilaisuutensa nähdessään valtaistuimen kääntyneen. Pettyneenä mies suuntasi puhallusputkensa siihen suuntaan, jossa oli vapaa ampumalinja. Myrkkynuoli lähti kohti Dragoslavia.

   Johan reagoi vaiston varassa. Hän syöksyi eteenpäin käsiensä varaan. Pyörähtäen niiden avulla ympäri Johan antoi jalkojensa pudota alas Dragoslavin kasvojen eteen. Nuoli napsahti saappaan kantaan. Johanin toinen saapas kolhaisi zapatalta tajun pois ja kaksikko romahti lattialle samaan kasaan. Jostain lensi tikari suoraan viimeisen hyökkääjän sydämeen.

   Cantor ärähti pettymyksestä. Hänen vankinsa korahti ja muuttui veltoksi. Salamurhaaja oli purrut myrkkypussinsa kuollen hänen käsiinsä.

   Salin valtasi hetken hiljaisuus. Kukaan ei äännähtänytkään. Yllättäen alkoi kuulua vaimeaa huutoa. Se selkeni nopeasti turhankin kuuluvaksi. Ääni oli selvästi nuoren naisen. Sanat eivät olleet. Niissä ei säästelty mitään, eikä ketään. Kiukkuinen pajutyttö nousi pystyyn kasan alta ja käveli valtaistuimen luo.

   ”HÄIVY!”

   Päästyään istumaan valtiatar Durus veti henkeä ja antoi palaa.

   ”MIKÄ PERKELEEN KYLÄKAPAKKA TÄSTÄ ON TULLUT? MURHAAJIA, PUHALLUSPUTKIA, TIKARI SAATANA! KOHTA TEIDÄN VITUN TARKASTUKSENNE LÄPI MARSSII ARMEIJA! ELLEI TOTUUS SELVIÄ AAMUUN MENNESSÄ, PÄITÄ ON SEIPÄISSÄ PERKELEEN PALJON ENEMMÄN KUIN USKOTTEKAAN.”

   Durus veti henkeä.

   ”JA TUOKAA NYT SAATANA TURKIKSIA. MINÄ EN AIO HUUTAA TÄÄLLÄ KOKO YÖTÄ TISSIT PALJAANA.”

   Vieraat ohjattiin pois. Yön aikana valtiatar Durus palautti järjestyksen alaistensa pariin. Vieraille ei paljoa kerrottu, mutta ei heitä myöskään häiritty. Aina välillä custodija haki jonkun kuulusteltavaksi. Kysymyksiä jäi paljon avoimiksi. Kuka oli hyökkäyksen takana? Myrkky viittasi Venenareen, mutta lukuisia muitakin mahdollisuuksia oli.

   Palvelijoiden kidutukset jatkuivat läpi yön. Murhaajat oli päästetty sisään tavalla tai toisella. Syylliset olivat selvästi paenneet, mutta heidän kiinni saamisensa oli ajan kysymys.

   Viimeisen hyökkääjän tappanut tikari paljastui Valeressa valmistetuksi. Ferus näytti harvinaisen viattomalta. Hänen tikarinsa olivat jääneet vartiotupaan. Miksi tyttö nyt kanniskelisi salaa tikaria toisten valtaistuinsalissa? Ihmeellisiä väitteitä.

   Naiscustodija riisutti Feruksen kuulusteluissa pariin otteeseen. Feruksesta se oli hyvin loukkaavaa. Miksi tyttöä tällä tavalla kiusattiin? Tikarihan oli sitä paitsi pelastanut komentajan hengen. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ei kiusattu tyttö tiennyt tuon taivaallista mistään tikarien piilottamisista. Jos tietäisikin, ne olisivat kuningatar Aeniksen sotasalaisuuksia.

   Valtiatar Durus otti heidät vastaan vasta seuraavana aamuna. Kristallisali oli täynnä valoa ja kaikki jäljet hyökkäyksestä oli siistitty. Durus oli pyytänyt vieraitaan miettimään, miten voisi osoittaa näille kiitollisuuttaan. Olivathan he pelastaneet Duruksen ykköskomentajan hengen. Hronan vastasi heidän puolestaan.

   ”Me olemme täällä esittämässä nöyrän toiveen siitä, että Apiaria pidättäytyisi yhteistyöstä marauderen kanssa. Ainakin idän jokireittien suhteen. On kaikkien etu estää sotatsaarien liittoutuminen Roman II:n kanssa.”

   Valtiatar Duruksen päivä erosi yöstä. Hän hymyili kauniisti ja puhui pehmeästi.

   ”Se lupaus on helppo antaa ja pitää. Apiari pitää tapanaan neuvotella kaikesta kaikkien kanssa. En aio auttaa jokireittien suhteen. Ei tarvitse. Sotatsaarit saavat luvan rakentaa valtamerilaivaston, jos tänne haluavat. Roman II aikoo valloittaa maailman ja näännyttää meidät ja Agora Eonin. Valloituksessa hän saattaa onnistua, näännyttämisessä ei. Eikö teillä ole omia toiveita? Kultaa, timantteja, seksiorjia tai vihamiehiä tapettavaksi?”

   Kärsimättömänä kiemurrellut Johan ei malttanut enää pysyä hiljaa.

   ”Minun tyttöystäväni ja luvattuni on kadonnut. Hänet on nähty täällä. Voisiko arvon valtiatar auttaa?”

   Hronan yritti turhaan kätkeä harminsa. Durus kohotti huvittuneena kulmiaan.

   ”Tarvitseeko poika apua tytön löytämiseen? Apiarissa?”

   ”EN. Ei kun tarvitsen, mutta en tytön. Gian löytämiseen. Tai onhan Gia tyttö. Tai siis nainen. Tai nuori nainen. Gia G ja GG. Kuningattaren tytär…

   Johan alkoi taas sotkeentua omiin sanoihinsa. Hronan puhalsi hitaasti ilmaa ulos keuhkoistaan. Valtiatar Duruksella oli silminnähden hauskaa.

   ”Sehän on sitten asia erikseen. Minä en yleensä ratko nuorten rakastavaisten ongelmia. En siis voi auttaa, mutta taidan tietää erään, joka voi. Hakekaa se uusi hovityttö tänne.”

   Tovin kuluttua hovityttö tuotiin paikalle. Se oli Gia, jonka raskaus oli edennyt jo pitkälle.

 SEURAAVA LUKU VIIKON KULUTTUA.