Siirry pääsisältöön

LUKU 11

NYT JOHAN

11 Vielä yksi kierros ja kukkaansa puhkeavaa rakkautta

   Kevät toi mukanaan Valeren laaksoon dolorosat, joita kutsuttiin myös rakkauden kukiksi. Ne olivat kuin ruusuja, mutta piikikkäämpiä ja nupultaan suipompia. Dolorosia oli kahta väriä: punaisia ja mustia. Eri väriset kukat eivät kasvaneet vierekkäin, vaan toinen kuoli pois. Kukittuaan dolorosa muuttui voikukan tapaan rykelmäksi valkoisia haivenia. Tuulet kuljettivat niiden päässä roikkuvia siemeniä uuteen kasvupaikkaan.

   Dolorosan erikoisuus oli siinä, että punaisen siemenen piti kohdata musta, jotta seuraava kasvi saisi alkunsa. Uusi kukka oli vuoroin punainen, vuoroin musta. Hankalan hedelmöittymisen takia laji oli harvinainen. Kukaan ei tiennyt, miksi se kukoisti juuri Valeren laaksossa. Usein asiaa ihmeteltäessä vanhat naiset hymähtelivät tietävästi ja kysyivät, että kuka voisi tietää, mistä rakkaus alkaa.

   Johan havahtui ajatuksistaan Feruksen komentoon. Hän oli katsellut rantaniityn dolorosia. Pojat vihasivat lampea, vaikka se näytti jäiden lähdettyä monien silmiin kauniilta. Se oli harjoittelukentän vieressä. Feruksen mielestä taistelijoiden täytyi olla hyvässä kunnossa. Johan ja Alex juoksivat lammen ympäri ennen harjoituksia, harjoitusten aikana ja harjoitusten jälkeen. Ferus oli rakennuttanut itselleen lammen rannalle katoksen. Poikien juostessa hänellä oli tapana syödä suojapaikassaan omenia. Itse hän ei moisia juoksuharjoituksia tarvinnut.

   Taisteluharjoitukset sujuivat kerta kerran jälkeen samaa rataa. Angele tekisi pojista ehkä aikanaan parempia kuin valmentajansa, mutta se päivä ei ollut vielä käsillä. Ferus ei pärjännyt Johanin nopeudelle, mutta korvasi puutteen teknisellä taituruudellaan miekkansa kanssa. Ikään kuin Feruksella olisi ollut silmät selässään. Hän torjui välillä Johanin iskuja selkänsä takaa kääntymättä ja oli valmiina, kun Johan kiertyi iskemään sivusta.

   Alexin kirveen iskut olivat liian voimakkaita torjuttaviksi, joten Ferus vain hypähteli syrjään ja käväisi välillä asettamassa miekkansa Alexin kurkulle. Hän opetti Alexia myös miekalle. Kirveen heiluttelun ohjauksen hän jätti Rufukselle. Yhdestä asiasta Ferus muistutti joka päivä.

   ”Jonain päivänä te voitte päihittää minut. Kohta te voitatte kaikki tavalliset soturit. Ennen pitkää vastaan tulee vihollinen, jolla on angele. Silloin teidät pelastaa vain se taito, jota nyt opetellaan. Miettikää tätä, kun juoksette lammen ympäri. Kaksi kierrosta. Antakaa mennä. NYT!”

   Matka lammen ympäri oli ainakin kymmenen kertaa sata askelta. Silloin kun kaartinpäällikkö ei valmentanut, hän oli ärsyttävä. Ferus oli kaksoissisarensa Fenrisin kanssa läntisten valtakuntien tunnetuimpia sotureita. Siitä huolimatta hän puhui itsestään usein ”tyttönä”. Nyt ”tyttö lähtee lepäämään”; ”tyttöä ei kiinnosta moinen” ja niin edelleen.

   Pojat olivat kysyneet aluksi aran kohteliaasti Feruksen ja Fenrisin kuuluisimmista taisteluista. Turhaan. ”Tyttö ei puhu juoruja. Tytöllä pitää olla kunniansa.” Lopulta pojat olivat ehkä olleet hieman jankuttavia. ”Ellei se kiukuttelu lopu, tyttö antaa teille oikeasti selkään.” Ferus ei suostunut edes kertomaan, missä Fenris oli. ”Onko tyttö siskonsa vartija?”

   Pojille opetettiin Valeren tapa taistella. Se oli enimmäkseen miekan käyttöä toinen käsi vapaana. Kilpi ei siihen kuulunut. Valere liikkui ja väisteli. Vapaa käsi otettiin välillä mukaan miekan kahvalle antamaan iskulle voimaa. Kahdessa kädessä sitä oli enemmän. Välillä toinen käsi sinkosi heittoaseita. Valeren tikarit ja tähdet lensivät, kun miekka ei yltänyt.

   Rufuksen ohjatessa Alexia Sahar opasti Johania kilven käytössä. Jäljestäjän ilmestyminen harjoituskentälle ei ollut itsestäänselvyys. Usein aamunuotiolta lähdettäessä Sahar oli kadonnut. Harjoituksia seurasi uskollisesti ainoastaan Rautaleuka, joka tapasi samalla kaluta luuta katoksen alla. Johan oli varma, että se näytti vahingoniloiselta katsellessaan heidän juoksemistaan. Luolilla koira suljettiin yöksi häkkiinsä ja Johanin kävi sitä sääliksi.

   Eräänä päivänä Hronan raahasi vastahakoisen Saharin puoliväkisin paikalle. Ferus katseli jäljestäjää kuin yhtä omenistaan.

   ”Ota miekka käteesi ja tule tänne.”

   Hetkistä myöhemmin Saharin miekka oli maassa ja Feruksen oma säilä hänen kurkullaan.

   ”Sinäkö olet se sankari, joka pelasti pojat marauderen käsistä? Kaikki ei ole miltä näyttää.”

   Retorisen kysymyksen ja oman vastauksensa jälkeen Ferus määräsi Saharin mukaan kentälle. Kun tuli aika pitää tauko, hän lähetti pojat juoksemaan lammen ympäri. Kaartinpäällikkö itse oli istahtamassa alas penkilleen Hronanin seuraksi, kun huomasi Saharin seuranneen.

   ”Mitä sinä siinä teet? Poikien perään!”

   ”Enkä. Olen aivan riittävän hyvässä…”

   ”Huohotat mokomasta pikku liikunnasta. Haiset vanhalle simalle. Todista asiasi!”

   Sahar huokasi syvään, mutta tajusi, ettei muukaan auttaisi. Hän lähti poikien perään. Hronan hymyili niin leveästi, että Ferus pelkäsi hänen leukojensa menevän sijoiltaan. Sahar palasi kierrokseltaan raskaasti huohottaen ja puolikuolleen näköisenä. Hän piteli vatsaansa kumarassa. Poikien kävi toveriaan sääliksi. Hronan kommentoi muina miehinä.

   ”Näkisipä Ingrid nyt nuorikkonsa.”

   Ferus oli juonessa mukana.

   ”Taitaa olla muita kiireitä, kun ei ole tännekään ehtinyt. Vanhat miehet eivät yleensä jaksa pitkään nuoria naisia kiinnostaa.”

   He kaikki huomasivat sen. Jotain välähti Saharin silmissä. Hän ei sanonut mitään. Jäljestäjä nousi pystyyn ja lähti juoksemaan vielä yhden kierroksen. Ferus yritti pysäyttää hänet, mutta Hronan esti. Sahar hoippui eteenpäin kuin kuoleva. Vastarannalla hän lyyhistyi maahan, eikä enää liikkunut.

   Johan ja Alex raahasivat ystävänsä takaisin katokselle. Rautaleuka nuoli hänen kasvonsa isolla kielellään. Sahar heräsi, eikä asiasta enää puhuttu. Sen jälkeen jäljestäjä osallistui harjoituksiin päivittäin. Hän teki kaiken, minkä muutkin. Sen jälkeen hän teki saman vielä kerran.

   Aluksi Sahar usein luhistui voimien loppumiseen ylimääräisellä kerrallaan, mutta ei silti luovuttanut. Lopulta hän jaksoi. Kaiken tarvittavan ja vielä kerran muiden jälkeen. Kotikylän kievarissa hänellä oli ollut liikanimi vielä-yksi-kierros-Sahar. Valeressa sama lempinimi säilyi, mutta sen tarkoitus oli muuttunut.

   Johan ja Alex astuivat opintielleen iltaisin nuotion lämmössä. Sisään siirryttiin vasta ilman kylmetessä. Kesää kohti mentäessä ulkona vietettiin aina vain myöhempään. He olivat pohjoisessa, joten päivä piteni koko ajan. Rautaleuka viihtyi nuotion lämmössä. Se tiesi joutuvansa yöksi häkkiin. Illat olivat turvallisen miellyttäviä ja auttoivat välillä loputtomalta tuntuvassa surutyössä. Koti ei unohtunut.

   Hronan ja Isabel kiistelivät jatkuvasti kumpi mistäkin aiheesta kertoisi. Hronan hävisi kaikki kaksikon väliset kiistat. Usein hän lähti itsekseen jupisten pois ja sulkeutui omaan rauhaansa mököttämään. Ingridin tultua syrjäytetyksi pojilla ei ollut selvää suosikkia. Hronan puhui heille kuin pikkulapsille, mikä oli suunnattoman ärsyttävää. Toisaalta Isabel oli usein vaikeatajuinen ja heidän piti kysyä, mitä hän oikein tarkoitti. Näkijä selvitti ongelman kärsivällisesti, mutta pojat ymmärsivät, että monen asian olisi pitänyt olla heille ennestään tuttu.

    Mieluiten Johan ja Alex olisivat kuunnelleet Ingridiä kuten kotikylässään. Nuorta naista ei useinkaan näkynyt, eivätkä he edes tienneet, miten hän päivänsä Valeressa vietti. Sen sijaan Gia tapasi ilmestyä nuotiolle selventämään maalaispojille viisaspuheen sisältöä ja tarkoitusta. Kuningattaren tytär väitti äitinsä komentaneen hänet siihen tehtävään, mutta kukaan ei sentään moiseen uskonut. Taisteluharjoituksissa tyttöä ei näkynyt.

   ”Minä olen jo Valeren soturi. En ole enää leikki-iässä.”

   Isabel halusi usein puhua heille historiasta ja kadonneista jumalista. Aihe vei hänet kerta kerran jälkeen muinaiskansojen aikakauteen. Pojista tuntui, että lähes kaikella oli juurensa muinaiskansojen maailmanajassa.

   ”Tuolloin ihmiset ymmärsivät elävänsä lihan ja hengen maailmassa. He oivalsivat, että mitään jumalia tai muita korkeampia olentoja ei ole olemassa, eikä ole ikinä ollutkaan. Jumalista tuli vain satuhahmoja ja heidän lastensa nimiä, joista osa on säilynyt tähän päivään asti.”

   Isabelin ääni oli hypnoottinen. Se lumosi nuotion liekkeihin tuijottaneet pojat. Gia yritti haukottelemalla esittää kuulleensa kaiken jo aiemmin, mutta tempautui itsekin mukaan.

   ”Ihmiset loivat jumalat omiksi kuvikseen.  Muinaiskansoilla oli loputon halu uskoa johonkin itseään suurempaan. Näin he saivat teoilleen perustelun ja vapauden niiden mukanaan tuomasta vastuusta. Jumalten nimeen sai tehdä mitä tahansa tai yhtä hyvin jättää tekemättä. Ihmisten oma usko jumaliin vahvisti niitä. Tultuaan todellisiksi ihmisten mielissä jumalat saivat lisää seuraajia ja niiden voima kasvoi.”

   Isabel kertoi, kuinka sokea usko oli johtanut loputtomiin uskonsotiin. Jumalkiistojen seurauksena ihmiset olivat tappaneet ja kiduttaneet toisiaan. Uskonpuhdistusten myötä kokonaisia kansoja oli poltettu roviolla. Kukaan ei hallinnut kierrettä, joka olisi jo itsessään johtanut tuhoon, mutta sitten tulivat izarot.

   Ikivoimien esikoiset olivat aluksi eläneet kaukana merien takana, mutta sitten ne hyökyivät kaikkialle. Uudet valtiaat vaikuttivat hyviltä, mutta ne olivat liian voimakkaita. Izarot alistivat muinaiset kansakunnat, joten ikivoimat nostivat taisteluenkelit niitä vastaan.

   ”Se oli myös jumalten kuolema. Ne katosivat izarojen myötä. Vain nimet jäivät jäljelle palvotuista. Ilman uskoa jumaliin, niitä ei ole. Minun mielestäni izarojen häviö on tulkittavissa viimeiseksi uskonsodaksi. Kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta historiaa voidaan usein tulkita monella tavalla. Izarojen kaaduttua muinaiskansojen maailmanaika alkoi kääntyä loppuaan kohti ja uudet kansakunnat alkoivat sarastaa. Näitä kansoja me kutsumme nykyään vanhoiksi kansoiksi ja ymmärtääksemme kehitystä paremmin, meidän täytyy perehtyä muinaiskansojen todelliseen olemukseen.”

   Muinaiskansat olivat elementtikansoja. Olevaisen kuusi elementtiä muodostavat kolme vastinparia: Maa ja ilma; tuli ja vesi; henki ja liha. Maakansa eli luolissaan vuorten alla, kun taas taivasihmiset asuivat samojen vuorten huipuilla. Dux Malorin haukkapuhujat ovat taitonsa velkaa taivasihmisille.

   Liekkien lapsina laavaihmiset nousivat tulesta tullessaan maankuoren alta. Siellä oli heidän kotonsa. Usein heitä ei taivasalla nähty. Meri-ihmiset kiduksineen puolestaan asuivat kalojen naapureina. Nykyiset valaslaulajat ja vähiin käyneet vesikulkijat ovat meri-ihmisten perillisiä.

   ”Tutuin on hengeksi tullut liha tai lihaksi tullut henki eli me hengen ja lihan olemuksessa olevat. Me, jotka kutsumme itseämme ihmisiksi. Me muutimme ajan loputtomassa virrassa muotoamme ja olemistamme. Me jäimme, kun muut haipuivat ja katosivat. Me olimme ja olemme vanha kansa ja uusi kansa.

   Maailmanaika on muuttumassa. Lihamme ja henkemme jatkaa, mutta myös muuttuu. Vanha katoaa ja uusi syntyy. Silti me emme luo enää jumalia. Me olemme oppineet läksymme. Me elämme ja kuolemme lihan ja hengen maailmassa.”

   Johan pelkäsi, että joku näkisi heidät. Hän oli Gian kanssa aurinkoisella niityllä. He molemmat olivat laittaneet päähänsä dolorosoista punotun seppeleen. Ne olivat punamustia. Yleensä oli tapana, että kosiskeleva poika piti mustaa dolorosaseppelettä. Vapaat tytöt puolestaan käyttivät punaista. Punamusta seppele puettiin vasta, kun orastava rakkaus oli saavuttanut täyttymyksensä ja pari lupautunut toisilleen.

   Johan ei ymmärtänyt, miksi suostui milloin mihinkin tytön oikkuun. Hän ei kuitenkaan kyennyt sanomaan ei katsoessaan Gian mantelisilmiin. Ne hypnotisoivat Johanin. Nuori mies tunsi polttavaa halua sukeltaa tytön kohtalon katseeseen uidakseen kauas pois. Johan hermostui itselleen. Tämä sai nyt olla viimeinen pelleily. Gia oli kehrännyt hänen ollessaan vastahakoinen.

   ”Minä olen tavannut oikeitakin sylvaderen sotureita. Ei kukkaseppele heidän miehuuttaan vähentänyt. Pelkäävätkö maalaispojat kukkiakin?”

   Tyttö ikään kuin lupasi tämän tuosta jotain, mutta siihen ei sitten ikinä menty. Kyllä Johan tiesi mitä halusi, mutta jos asia oli tytön kanssa liian vaikea, niin olihan noita muitakin. Gia nyt vaan aina ilmestyi jostain ja sitten… Yllättävä ääni keskeytti Johanin mietteet. Hän syöksyi lähimpään pensaikkoon ja viskasi seppeleensä mahdollisimman kauas. Gia kyyristyi rauhallisemmin viereen.

   ”Suffrat!”

   Niityn laitaa pitkin käveli kolmen valeren seurue. He olivat pukeutuneet mustiin kaapuihin ja peittäneet huivilla päänsä. Ensimmäisenä kulkevalla oli sylissään mytty, jonka päällä oli musta dolorosa. Gia näytti surulliselta.

   ”Suffrat tekevät sen, mihin äidit eivät pysty. He vievät elävät, mutta elämään liian heikot poikalapset arolle. Jäätuuli vie dolorosat ja äidit voivat uskotella itselleen, että jääkansa pelastaa ja parantaa juuri heidän lapsensa. Ehkä näin joskus käy, kuka tietää. Ihmeitä tapahtuu. Kylmyys tappaa useimmat, mutta jotkut päätyvät jääkarhujen saaliiksi. Älä koskaan kysy, mitä valere tarkoittaa puhuessaan karhulapsista.”

   Se vei kaksikon innon niityllä vaeltelemiseen. Gia olisi halunnut pitää vielä seppeleen päässään, mutta se oli Johanille liikaa. Hän tajusi vasta paljon myöhemmin, että nuo päivät keväisessä Valeren laaksossa olivat itseasiassa olleet hänen elämänsä onnellisimmat.

   He löysivät aina hyväntuulisen Ingridin katselemasta valtaistuinsalin korjaustöitä. Valtavaa sisäkatedraalia aiottiin laajentaa lisää louhimalla luolan kattoa korkeammalle vuoren sisään. Vaatimattomuus ei kuulunut kuningatar Aeniksen hyveisiin.

   Valtaistuimena toimiva stalaktiitti ei saanut vahingoittua, joten sali oli täynnä rakennustelineitä ja suojarakenteita. Viisasneidot olivat paenneet keväisille niityille antaakseen työmaalle tilaa. Solakylästä saapuneet kivenhakkaajat olivat tulleet heidän tilalleen. Neidot palaisivat vasta talven tultua uuteen kivisaliinsa.

   Tilapäinen muutto keväiseen aurinkoon ei harmittanut ketään. Ingrid sen sijaan oli tullut päivänvalosta saliin posket innosta punottaen.

   ”Katsokaa miten miehet louhivat! Ikään kuin kivi olisi puuta! Katsokaa vuoritimanttien muodostelmia!”

   Ingrid oli Pohjoismetsän tyttö. Hän oli asunut ikänsä metsässä tähtien alla. Jäljestäjälle kivi ja luolastot olivat loputon ihme. Ingrid vahtasi telineillä työskenteleviä kivenhakkaajia yhtä tarkasti kuin kissa hiiriä.

   Johan käytti tilanteen hyväkseen ja halusi tietää, missä Ingrid päivänsä vietti, kun Saharkin oli harjoituksissa. Gia innostui kuultuaan, että Ingridin aika kului Valeren Näkijän tornissa.

   ”Minäkään en ole käynyt siellä. Voisitko viedä meidätkin vieraisille?”

   ”Ei ole äitisikään. Isabel on riidellyt hänen kanssaan. Verisesti. Tästä ei kai saisi puhua. Älkää kertoko muille.”, Ingrid laski äänensä lähes kuiskaukseksi.

   ”Mitä sinä siellä teet? Ferus haluaa nähdä sinut harjoituskentällä.”, suputti Johan vaistomaisesti takaisin.

   ”Isabel kyselee vaikka mitä, mutta myös kertoo paljon. Menneistä ajoista.”

   Seuraavana päivänä Ferus tuli ranteitaan hieroen Johania ja Alexia vastaan heidän matkallaan harjoituskentälle. Ferus jupisi itsekseen jotain ”tikkutytöistä” ja ”matopojista”. Harjoitukset oli siltä päivältä peruttu, koska kaartinpäällikkö Feruksella oli tähdellisempääkin tekemistä kuin pelleillä jokaisen ohikulkijan kanssa.

   Perillä Hronan odotti heitä mietteissään katoksen alla. Ingrid kahlasi iloisena kaislikossa pistomiekkansa käsissään. Hronan kertoi pojille, mitä oli tapahtunut. Ingrid käytti kahta miekkaa. Ferus oli tarkastanut ne. Yleensä miekat olivat melkein kämmenen levyisiä lyömämiekkoja. Ingrid käytti sormenvahvuisia pistomiekkoja, mikä oli huvittanut Ferusta.

   ”Voi tyttökulta. Ei makkaratikuilla voi taistella. Meriviikingit kuolevat korkeintaan nauruun nämä nähdessään.”

   Ingrid oli selvittänyt Ferukselle pistomiekkojen ketteryyttä ja erehtynyt huomauttamaan melamiekkojen kömpelyydestä. Äidillisesti Ferus oli päättänyt vääntää näkemyksensä rautalangasta ja pyytänyt Ingridiä hyökkäämään. Se oli päättynyt nolosti.

   ”Ingrid teki miekoillaan jotain kummallista. En osaa selittää sitä. Tietäjät pohtivat tärkeämpiä asioita. Ferus ei ehtinyt tehdä mitään. Ingridin pisto ranteeseen ei haavoittanut, mutta selvästi sattui ja Ferus pudotti miekkansa.”

   Kaartinpäällikkö oli yrittänyt. Eri tavoin ja monta kertaa. Lopputulos oli aina ollut sama.

    ”Hän ei sanonut mitään. Käänsi vain selkänsä ja marssi pois. Nyt hupakko on tuolla ja nauraa itsekseen. Sillä on selvästi hauskaa.”

   Ingrid oli huomannut heidät. Hän kahlasi pois kaislikosta iloisesti hymyillen. Jäljestäjän posket punersivat innosta.

   ”Johan, olit oikeassa. Harjoittelu on kivaa. Katsokaa!”

   Ingrid nosti miekkansa. Hän oli lävistänyt ne molemmat täyteen vieläkin nytkähteleviä sudenkorentoja.

   Opetus eteni, halusivat oppilaat sitä tahi eivät. Isabel kertoi muinaiskansojen kaupungeista, joita oli sanottu myös elementtikaupungeiksi. Maa ja ilma olivat kohdanneet Queheimissa, jonka arveltiin olleen Pohjoismetsää halkovalla Rajavuoristolla. Tulen ja veden kaupunki oli luultavasti sijainnut Etelämeressä. Historioitsijat olivat ainakin yksimielisiä siitä, että Monteporte olisi paikannettavissa meren pinnan alle. Tavalla tai toisella.

   ”Viisaiden piirissä ovat edelleen sinnikkäästi elossa väitteet, joiden mukaan kaupungit eivät olisi vieläkään kokonaan kadonneet. Niiden rippeiden on arveltu olevan olemassa, joskin kukaan ei niitä enää etsi.”

   Tärkein oli ollut Aeruga Rostov, lihan ja hengen kaupunki. Ihmisten kaupunki. Se oli ollut kuulu elämänkeittäjistään, jotka olivat itse yrittäneet luoda lisää elämää yhdistämällä hengen ja lihan. Rehulihan arveltiin olevan peräisin elämänkeittäjien kokeiluista. Moni arveli, että myös angele olisi syntynyt Aeruga Rostovissa.

   ”Minä epäilen sitä. Angele ei ole rehulihaa. Se on liian hienosyinen ja moniulotteinen. Me emme ymmärrä Mustalampia. Angelen alkuperä on askarruttanut viisaitakin kautta sukupolvien. Nyt Mustalammet ovat kuivumassa. Se on kummallinen ennusmerkki. Kukaan ei osaa tulkita sitä.”

   Aeruga Rostovin sanottiin sijainneen kaikkialla ja ei missään. Kukaan ei ymmärtänyt, mitä se tarkoitti. Isabel jatkoi puhettaan muinaiskaupunkien perinnöstä nykyajalle. Ne olivat sulauttaneet puheiden sekamelskan yhdeksi ainoaksi kaikkien käyttämäksi kieleksi. Siitä on jalostunut yleiskieli, jota kaikki yhä käyttävät.  Alkukieli elää silti edelleen ihmisten ja paikkojen nimissä.

   ”Muinaiskansojen ansiosta me ymmärrämme toisiamme ja siksi meidän pitäisi pystyä elämään yhdessä. Joskus kannattaa omalta kohdaltaan miettiä, miksi näin ei ole.”

   Näkijä Isabel kertoi Suuren jään ajasta, jolloin kansat olivat paenneet etelään ja sekoittuneet. Nykykansoista vain Lakeuden heimot olivat jääneet paikalleen taistelemaan kylmää vastaan. Muinaiskaupunkien rippeet olivat suojautuneet omalla tavallaan.

   Elämänkeittäjät olivat onnistuneet muuttamaan ihmisten lihaa eläinten aisteja miellyttäväksi. Side auttoi ankarissa oloissa. Puhuttiin suden ja karhun liitosta. Sukupolvi sukupolvelta kyky heikkeni, mutta putkahti aina välillä heikkona esiin.

   ”Olen huomannut sen sinusta, Alex. Oletko tavannut karhuja?”

   Alex hämmentyi. Hän ei ollut kertonut asiasta edes Johanille.

   ”Kylän ulkopuolella oli kerran karhunpentu. Menin silittämään sitä ja se nuoli naamaani. Pelästyin, kun emo tuli, mutta en paennut. Sekin nuoli minua ja vei pennun pois. Olin niin hämilläni, että en uskaltanut puhua koko asiasta.”

   Isabel nyökkäsi. Hän kääntyi Sahariin päin, jonka oli erikseen pyytänyt paikalle. Yleensä Sahar ei oppinuotiolle vaivautunut.

   ”Kerro susistasi, jäljestäjä?”

   ”Ne seuraavat, mutta eivät saalistaen. Iltanuotiolla leikkaan lihaa ja heittelen makupaloja. Herkkuja haetaan yksitellen. Lauma ei tule yhdessä lähelle. Silloin rapsuttelen välillä niitä kuin koiria.”

   Eräänä aamuna viisi valeresoturia tähtäsi jousillaan Johania. Jänteet helähtivät ja nuolet kiitivät poikaa kohti. Maali oli valmiina. Tummilla kämmensuojillaan Johan onnistui hämmentävän nopeutensa turvin torjumaan nuolet. Ne tipahtelivat hänen jalkoihinsa.

   ”Kaksikymmentä askelta lähemmäs ja uudestaan. Jokainen ampuu kaksi nuolta!”, huusi Ferus.

   Sama toistui. Toisten nuolten tullessa yksi niistä pääsi suojauksen ohi napsahtaen Johanin reiteen. Hän ulvahti kivusta lyijytulpalla varustetun harjoitusnuolen osuessa. Seuraavana päivänä reiteen nousisi aikamoinen mustelma.

   Seuraavaksi soturit palasivat entiselle paikalleen ja ottivat käsiinsä valmiiksi viritetyt varsijouset. Yleensä niin raskaita aseita ei käytetty Valeressa.

   ”Kolme ampujaa riittää. Olalle! Laukaiskaa käskystä. NYT!”

   Vasamia tai Johanin käsien liikkeitä tuskin näki. Kaksi ammuksista tippui torjunnasta jalkoihin. Yksi hipaisi olkapäätä, mutta meni ohi päätyen harjoitusniityn toiselle laidalle. Ferus oli tiukkana.

   ”Miksi et ottanut kaikkia?”

   ”Sehän meni ohi.”

   ”Entä jos se olisi ollut myrkytetty?”

   Johan puhalteli teatraalisesti ja pyöritti silmiään.

   ”Älä pelleile. Tosipaikasta et selviä silmiä pyöräyttelemällä. Uudestaan. Pitkäjouset käsiin ja laukaisupaikalle!”

   Johanilla oli käsissään malenkajat. Ne olivat sormettomat hansikkaat, joissa kämmentä ja kämmenselkää suojasi ohut teräslevy. Malenkoja kannettiin lonkilla, josta ne sai helpolla käsiinsä. Käytännössä käsihaarniskoja pystyi jousiaseita vastaan käyttämään vain angelesoturi. Huolimatta Feruksen kouluttajan asenteesta Johan oli malenkojen kanssa ilmiömäinen. Alex ei päässyt lähellekään.

   Malenkajat olivat harvinaisia, sillä ne valmistettiin taivasteräksestä. Sitä ei karkaissut kuin Ahjon veljeskunta, jota ei kovin hyvin tunnettu. Taivasrautaa sai vain Agora Eonin luostarista kaukaa pohjoisesta. Ahjolaisten arveltiin takovan rautansa sen lähistöllä.

   Taivasteräs oli maailman kovinta tunnettua ainetta. Silti se oli kevyehköä ja siten parhaimmillaan miekkojen valmistuksessa. Ahjolaisten takomat aseet olivat harvinaisia, koska veljeskunta ei myynyt niitä. Ahjo lahjoitti miekkojaan, keihäitään ja panssareitaan omista syistään, joissa ei useinkaan näyttänyt olevan järkeä.

   Valeressa oli yksi ainoa Ahjon takoma miekka. Sitä kantoi itseoikeutetusti kuningatar Aeniksen henkivartiokaartin päällikkö Ferus.

   Dolorosat kukkivat, laaksolaisten hoitamat pellot puskivat oraita ja muuttolinnut olivat palanneet. Kevät oli kukkeimmillaan ja kesän odotus täytti Valeren. Pitopöytiä kannettiin lehtiään kasvattavien koivujen alle kuningattaren lähteikössä. Se oli kaunein osa laajaa Aeniksen puutarhaa, joka oli täynnä eri kokoisia lampia, joiden välillä virtasi lähteenkirkkaita puroja.

   Pensaat, hedelmäpuut ja kukat olivat kauneimmillaan. Kirsikkapuiden kukinta oli täydellinen. Kirsikankukat olivat dolorosa -lajiketta ja tuuli puhalsi aina välillä niiden terälehtiä puutarhassa liikkuvien hiuksiin. Sitä pidettiin merkkinä onnettaren suosiosta.

   Kesän kynnys oli Valeressa onnellista aikaa. Kuningattaren puutarhat olivat käsite ja usein muualla maailmassa symboli kauneudelle. Gia suorastaan säteili ohjatessaan Johania ympäriinsä osoittaen milloin mitäkin tarkkaan harkittua kukkaistutusta tai koristeellista yksityiskohtaa pensasaitojen leikkauksessa.

   Pitopöydät verhoiltiin punaisilla ja mustilla pöytäliinoilla. Oli amoneuksen, kauneuden ja hedelmällisyyden juhlan, aika. Johan ja Alex olivat kysyneet Hronanilta, mistä oli kyse. Tietäjä oli vaivautunut ja ilmoittanut keskustelevansa sen ajan Isabelin kanssa Näkijän tornissa tärkeistä asioista. Ferus oli purskahtanut sydämelliseen nauruunsa ja kuitannut kyselyn ykskantaan.

   ”Sittenpähän näette.”

   Hämmentyneinä pojat olivat tivanneet Saharilta tarkempaa selitystä.

    ”Minä olen sen ajan Ingridin kanssa. Olen luvannut.”

   Lopulta kikatteleva Gia oli luvannut viedä heidät osaksi juhlaa.

   Vastakkainasettelu kauniin ympäristön ja vähemmän edustavien juhlavieraiden välillä oli huikea. Pöydät olivat täynnä hurjan näköisiä metsäviikinkejä. Johan ei ymmärtänyt, mistä he kaikki olivat tulleet. Sylvaderen soturit kiskoivat kaksin käsin simaa ja Odinin lekaa. Meteli oli paisunut korviahuumaavaksi.

   Johan ja Alex katselivat tuttuja valeresotureita hämmentyneinä. He eivät olleet ikinä aiemmin nähneet valereiden liikkuvan aseettomina. Tavallisten vartalomyötäisten kangas- ja nahka-asusteiden sijaan naiset olivat pukeutuneet kummallisiin vaatteiden palasiin, joiden välistä vilahteli paljasta ihoa ja vaikka mitä muuta.

   Johan ja Alex oli ohimennen esitelty vieraille kyläilevinä oppipoikina. Kukaan ei kiinnittänyt heihin mitään huomiota. Kiinnostavampaa silmänruokaa oli tarjolla yllin kyllin. Pojat eivät olleet ennen edes kuvitelleet, että hameet voisivat olla niin lyhyitä. Valereiden käytös oli kaukana tavanomaisesta soturien tiukasta ja ylpeästä itsetietoisuudesta. Valeret kikattivat kuin pahaiset karjakot ja istuskelivat humalaisten viikinkien syleihin, tönivät näitä kylkiin ja antoivat taputella itseään takapuoleen.

   ”Kadonneet isät taisivat juuri löytyä.”, totesi Johan.

   ”Mennään mekin tekemään tuttavuutta.”, innostui Alex.

   Se oli hyvä yritys, mutta ei onnistunut. Aina kun pojat yrittivät nousta paikaltaan, jostain ilmestyi Gian kaartilaisia ohjaamaan heidät puoliväkisin takaisin omalle paikalleen. Heitä vastapäätä Gia ei ollut huomaavinaan moista, vaan keskusteli tauotta niitä näitä. Lopulta hän sanoi sen ääneen.

   ”Valere tarvitsee siementä. Soturien on parasta. Te ette kelpaa.”

   Gia ei välittänyt poikien ympäriinsä harhailevista katseista. Kunigattaren tytär siemaili arvokkaasti sarvestaan Freyan punaista kuten muutkin valeret. Johan ihmetteli ääneen simansa laatua. Alexkaan ei ollut siihen tyytyväinen.

   ”Kotona sima sentään maistui simalle. Mitä valeret tähän pistävät? Pilaantunutta maitoako?”

   ”Se on simamehua. Sitä annetaan lapsille, jotka eivät vielä voi juoda oikeaa simaa.”

    ”Itsekin juot tuota punaista litkua. Freyan haavaa vai mitä se on?”

   ”Minä olen nainen. Osaan nauttia sivistyneesti viinistä.”

   Siihen Johan ei osannut sanoa mitään. Örvellys ympärillä oli yltynyt sellaisiin mittoihin, että oli vaikea kuulla omaa ääntään. Johan oivalsi, että juhlassa oli kyse ”itämetsän metsästysretkistä”. Se oli yleinen vitsi Pohjoismetsässä. Monet tarinat kertoivat surullisenkuuluisista retkistä. Miehet lähtivät keväisin pyyntiin ja puolisot tutkivat varusteet piiloleilien varalta. Siitä huolimatta miehet palasivat aina vailla saalista ja krapulaisen näköisinä. Termi oli vakiintunut kielenkäyttöön kuvaamaan salajuopottelua.

   Johan katseli kuinka valeret teeskentelivät olevansa päihtyneempiä kuin olivatkaan. Vaivihkaa toisilleen nyökkäillen he valitsivat oman kumppaninsa. Illan pimetessä parit katosivat yksi kerrallaan kohti luolia. Sammuneet jätettiin pöytään. Mitä hyötyä heistä nyt olisi? Alex yritti muutaman kerran päästä puheisiin valeren kanssa tai edes saada kolpakollisen oikeaa simaa. Kerta kerran jälkeen gialaiset ilmestyivät eväämään pääsyn edes palvelijan juttusille. Alex lähti turhautuneena nukkumaan itsekseen sadatellen.

   Gia saattoi Johanin makuukammion ovelle. Älytön meteli oli siirtynyt kylpylään kaikuen pitkin luolastoa.  Yllättäen Gia painoi suudelman Johanin huulille. Se ei kestänyt montaa silmänräpäystä. Sitten Gia syöksyi pois.

   Hämmentynyt Johan pyöri aikansa makuukammiossaan Alexin nukkuessa. Lopulta hän ei voinut vastustaa kiusausta. Johan hiipi katsomaan, miksi juhlinta vielä jatkui. Lähellä kylpylää oli pimeä nurkkaus, jonne soihtujen valo ei yltänyt. Sieltä olisi riittävä näköala altaille. Johan ahtautui pimeään välikköön ja hätkähti. Joku muukin oli siellä. Gia.

   ”Arvasinhan minä. Tirkistelemässä heti kun silmä välttää.”

   ”Sinä tänne ensin tulit. Etkä sitä paitsi ole äitini.”

   ”Mikäs minä sitten olen?”

   ”Kakara.”

   ”Kakarako sinua äsken suuteli?”

   ”No ei, mutta…Mennäänkö pois vai katsotaanko?”

   Näky piirtyi iäksi Johanin mieleen. Hän oli jo melkein tottunut jatkuvaan alastomien valereiden hyökyyn, mutta nyt heissäkin oli jotain kummallisen rietasta. Metsäviikingit hoippuivat siellä täällä kuka missäkin humalassa ja puserteli kikattavia valereita sydämensä kyllyydestä. Kaikenlaisen suutelemisen, kopeloimisen ja vehtaamisen lisäksi jotkut tekivät sitä itseään aivan avoimesti. Kaikkien nähden ja vähääkään häpeämättä.

   Oli aivan tavallista, että ahtaissa mökeissä, laavuissa ja leirinuotioilla joutui kuuntelemaan kaikenlaista. Se kuului elämään. Yleensä sylvaderessä touhuttiin kuitenkin ainakin vällyjen alla ja kahden kesken. Johanin katse pysähtyi Rufukseen. Valtava jätti seisoi pienessä altaassa kalu pystyssä joukon valereita ihastellessa ympärillä. Pienin valere hyppäsi Rufuksen kaulaan ja koukisti notkeaa vartaloaan. Johan oli äimänä.

   ”Miten tuo on mahdollista?”

    Giakin tapitti silmät ympyräisinä ja puristi päätään.

    ”Tiesin, että Eria on notkea, mutta…”

   Hekuman huipulla Rufus kaatui selälleen Eria päällään. Altaallinen vettä pärskähti sen ympärillä istuvien valereiden päälle. Kaikki nauroivat. Gia ja Johan kääntyivät katsomaan toisiaan. Kumpikaan ei osannut sanoa mitään. He vain katsoivat.

   Seuraavana päivänä vieraat lähtivät. Suurin osa oli noloina, mutta iloiset valeret onnistuivat hälventämään häpeän tunteet. He olivat palanneet soturiarkeen. Valeret olivat tapansa mukaan korviaan myöten aseistettuja ja pukeutuneina tavallisiin vaatteisiinsa. Edelliseen iltaan verrattuna ero oli yhtä täydellinen kuin yö ja päivä. Jäähyväiset jätettiin toverillisesti halaten, vailla humalaista kiihkoa. Valeret eivät voineet vastustaa tilaisuutta kiusoitella vielä kerran vieraitaan.

   ”Perheelle terveisiä.”

   ”Tuo vaimokin seuraavalla kerralla.”

   ”Niin poika kuin isänsä.”

   Sylvaderen miehet hymyilivät itseensä tyytyväisinä. Rehvastelu alkaisi vasta kun päästäisiin uudestaan leilin ääreen. Rufus olisi halunnut jatkaa uutta kumppanuuttaan Erian kanssa. Kotikylän puoliso oli unohtunut yhdessä yössä.

   ”Rufus. Eilen oli amoneus. Se ei enää toistu, mutta olit ihana. Kiitos siemenestä.”

   Herkän jätin mielestä se oli tylyä ja miehistä arvoa alentavaa. Hän ei tiennyt, että ”kiitos siemenestä” oli parasta, mitä valerelta saattoi kuulla. Johan ei ymmärtänyt, miksi Eria oli kielteinen Rufukselle. Tarvittiinko moisen nuotiopuuhan ympärille ylipäätään Valeressa aina erityinen juhla? Hän tiedusteli asiaa Ferukselta. Mestari heittäytyi opettavaiseksi.

   ”Eivät naiset ole joka hetki valmiita. Jos mies ehdottaa, se pitää tehdä oikealla hetkellä.”

   ”Mistä sen voi tietää?”

   ”Naisen mielentila täytyy vaistota. Me olemme ihmisiä, emme eläimiä.”

   ”Ei ihme, että miehenne ovat kadonneet.”

   ”Älä viisastele, poika.  Amoneus on monille myös pelkkää hauskanpitoa, mutta meidän omilla ehdoillamme.”

   Valtaistuinsalin laajennus oli jo myöhässä, vaikka oli vasta alkanut. Valmista piti tulla seuraavana keväänä, mutta kivenmuotoilu antoi suuntaa tulevasta. Kivimiehet virtasivat telineille ja sieltä pois tasaisena virtana. Gia ja Johan juttelivat valtaistuinsalin upeudesta niitä näitä. Kumpikin vältteli mainitsemasta mitään edelliseen päivään liittyvää.

   Gia halusi esitellä salin takana sijaitsevan kuningattaren päiväkamarin. Johan ei ollut edes huomannut sellaisen olemassaoloa. Kamarin sisäänkäynti ei näkynyt pitkälle. Itse kammiossa oli valtava sänky ja kuningattaren runsauttaan tulviva vaatekaappi.

   Gia halusi esitellä Aeniksen ompelijattarien hienoimpia tuotoksia, mutta Johania kiinnostivat enemmän kamaria koristavat seinämaalaukset. Niissä naisilta näyttävät taisteluenkelit keräsivät miekkojaan heiluttaen joukkojaan noustakseen izaroita vastaan. Gia hypähti äitinsä sänkyyn.

   ”Äitini on kertonut menettäneensä neitsyytensä tässä sängyssä. Minäkin ajattelin. Suvun perinteitä täytyy kunnioittaa.”

   Sanat upposivat viiveellä maalauksiin keskittyneen Johanin tajuntaan. Hitaasti hän kääntyi.

   Nuoren parin henget olivat löytäneet toisensa. Liha tuli hitaammin perässä. He yrittivät monta kertaa. Johan oli nuorena miehenä kovin kosketusherkkä. Giaa sattui liikaa, vaikka hän puri hampaansa yhteen. He yrittivät aina vain uudestaan. Tuloksetta.

   Seuraavana päivänä paikaksi vaihtui Johanin makuukamari. Rakkaus ei täyttynyt uudessakaan paikassa. Yritykset sujuivat kerta kerralta paremmin, mutta kumpikaan ei ollut tyytyväinen itseensä. Perille ei päästy.

   Lopulta Gia päätti pyytää Ferukselta neuvoa. Sitä vartenhan tuollaiset vanhat korput olivat olemassa. Tilaisuus kahdenkeskiseen keskusteluun tuli kylpylässä. Gia suputti asiansa Feruksen korvaan. Koko kylpyläluolasto raikasi Feruksen hersyvästä naurusta. Sille ei vaikuttanut tulevan loppua ennen kuin Gia suuttui kunnolla. Ferus kiskaisi vihaisena pois ryntäävän tytön takaisin altaaseen ja alkoi suputtaa itse.

   Seuraavaan tapaamiseen Gia meni piilotellen rasvapurkkia vaatteissaan. Nuoren parin kiihkeä rakkaus häikäisi koko Valeren. Vailla miehiä olevassa naissoturiyhteiskunnassa sellainen eli enää muistoissa. Valeret katselivat ympäriinsä riehuvia rakastavaisia ihmetellen pitäisikö heidän olla kateellisia vai onnellisia parin puolesta. Kuningatar Aeniksella ei ollut ongelmia suhtautumisensa suhteen. Hän repi hiuksiaan ja raivosi Ferukselle.

   ”Tämä nyt enää puuttui. Minähän annoin luvan antaa kakaralle vaikka selkään. Mikset tehnyt mitään?”

   ”Minä neuvoin tyttöä.”

   ”Eihän lapsi noudattanut ohjeitasi.”

    ”Minä luulen, että noudatti.”

    ”Mitä tarkoitat?”

   Ferus kiersi kysymyksen.

   ”Onhan nuori rakkaus kaunista. Miksi emme antaisi sen kukoistaa?”

   ”Tyttö on vasta 14.”

   ”Etkö itse ollut vasta 12, kun…”

   ”Hiljaa. Me emme keskustele nyt minusta.”

   Alex jurnotti. Rakastunut Johan ymmärsi laiminlyöneensä ystäväänsä. Päivien vapaa-aika kului Gian kanssa kuin siivillä yötä odotellessa. Alex jäi usein yhteisen kammion ainoaksi yöpyjäksi. Hän ei suostunut kertomaan, mikä vaivasi. Lopulta Johan pusersi asian puoliväkisin esiin.

   ”Sinulla on Gia ja minulla…ei mitään.”

   ”Tuollahan on luola täynnä alastomia naisia. Mene ja poimi sieltä.”

   ”Poimi sieltä! Menenkö sinne kelteisilläni ja ilmoitan, että minä olen Alex ja poimin sinut?”

   Ongelma alkoi valjeta Johanille. Vihdoin hän tajusi myös, että ei ollut tehnyt mitään saadakseen Gian. Itseasiassahan kaikki oli käynyt juuri toisinpäin. Johan kirosi itseään ymmärtäen minkälainen kiukutteleva pässi hän oli ollut. Samalla uusi sulhanen muisti itsensä niityllä dolorosaseppele päässään ja tajusi, kuinka Gia oli vetänyt Johanpässiä narussa mielensä mukaan. Hän pakotti itsensä takaisin todellisuuteen.

   ”Minä taidan olla tolvana neuvomaan näissä asioissa. Ferus puhui meille sotureiden sisaruudesta. Että kaikki huolet voi jakaa, jos on valmis yhdessä kohtaamaan kuoleman. Luulen, että Ferus neuvoo. Voin kysyä Gialta, mutta…”

   ”Et kysy. Minä en lapsen neuvoja ala kuunnella.”

   ”GG on nuori nainen. Kypsä ja paljon aikuisempi kuin minä.”

   ”Vai niin. Että GG. Kuinka vanha luulet tytön olevan?”

   Johan tajusi, että ei ollut ikinä kysynyt Gian ikää. Hän pohti perusteellisesti kysymystä.

   Ainakin 25. En ihmettelisi, vaikka lähenisi 30. Valerea on vaikea arvioida.”

   Alex huokasi raskaasti ja vaipui takaisin synkkyyteensä. Seuraavana päivänä harjoitusten jälkeen hän jäi notkumaan kentän liepeille. Ferus odotteli huvittuneena. Ei vaadittu neroa arvaamaan, että pojalla oli huolia. Alex kierteli ja kaarteli vaivaantuneen oloisena. Lopulta Ferus tuli itse Alexin eteen seisomaan. Rotevarakenteinen poika ulottui pitkää ja honteloa Ferusta hädin tuskin rintaan asti.

   ”Anna tulla. Ei täällä koko iltaa nyhjätä.”

   Alex punastui. Hän köhi ja kakoi. Lopulta sepänpoika sai huolensa purettua. Sadan askeleen päähän ehtinyt Johan pysähtyi ja katsoi taakseen. Alex seisoi keskellä harjoituskenttää varpaitaan katsellen. Hänen edessään Ferus nauroi katketakseen ja otti Alexista tukea pysyäkseen pystyssä.

   Johanilla oli kiire. Vaatteet piti vaihtaa ennen Gian luokse menoa. Heidän kuulemma täytyi syödä kuningattaren kanssa. Hän ei ollut nähnyt Alexia kahden kesken moneen päivään, joten ei ollut päässyt kysymään Feruksen naurusta.

   Johan yöt tapasivat kulua Gian luona. Nyt Alexkaan ei ollut yöpynyt heidän yhteisessä kammiossaan. Päivisin taasen läsnä oli ollut aina ylimääräinen korvapari. Kuin kutsuttuna Alex tupsahti paikalle.

   ”Hei! Mihin kiire?”, hän kysyi.

   ”Oho. Menen lampeen. Vaihdan vain Gian.”

   Johan jäykistyi. Sanojen kanssa sekoilu oli vain pahentunut Gian jälkeen. Hänen täytyisi yksinkertaisesti keskittyä paremmin siihen, mitä oli puhumassa. Alexin mairea hymy kertoi kaiken. Johan oli utelias. He eivät olleet paljoa tavanneet muita valereita kuin Gian muka harjoittelukaartiksi esitellyt kaverit.

   ”Kuka se on? Lisa?”

   ”Ei kukaan tyttösi leikkikavereista. Oikea soturi.”

   Johan mykistyi. Valeret olivat aikuisia. Saman tien hän muisti, että he itsekin olivat miehiä. Tai ainakin heidän pitäisi olla. Johan ei halunnut ajatella asiaa sen pidemmälle.

   ”Kuinka vanha luulet hänen olevan?”

   ”Ainakin 15. En ihmettelisi, vaikka lähenisi 17. Valerea on vaikea arvioida.”

   ”Hahhah. Hyvä on. Hyvä on. Minä kysyn Gian ikää. Mitä Ferus nauroi?”

   ”Feruksen mielestä hetki rakkautta on aina hyväksi kuolemaa halveksivalle soturille. Saatuaan sen röhötyksensä loppumaan hän kehotti menemään juttusille, esittelemään itseni ja poimimaan sadon.”

   ”Miten löysit...tyt…soturisi?”

   ”Poimin kylpylästä. Ole Gian luona ensi yö, jos mahdollista.”

   Pojilla oli huomattavia vaikeuksia keskittyä vähään aikaan Isabelin puheeseen. Liha oli ottanut selkävoiton hengestä. Näkijä ei ollut tietävinään moisesta mitään, vaan jatkoi entiseen tapaan. Ikivoimat olivat luoneet hengen ja lihan maailman. Ne pitivät auringon paistamassa ja tähdet loistamassa. Ihminen oli syntynyt ikivoimien muovatessa lihaa ja henkeä läpi maailmanaikojakin pidempien kausien. Ihmiset olivat osa ikivoimien luomaa luontoa niin kuin eläimetkin.

   Kaikki eläinlajit olivat kasvaneet ja kehittyneet eri suuntiin. Usein ikivoimat olivat muovanneet ne lihan ehdoilla. Sen sijaan ihminen oli erilainen. Ihmishenki oli luotu kehittymään. Liha oli vain sen varasto. Pään lihassa, aivoissa, oli tilaa, jossa henki voisi laajentua.

   ”Nyt me käytämme vain pientä osaa hengestämme. Sen täytyy laajeta. Meidät on tehty sitä varten, että täyttäisimme lihamme kokonaan. Olisimme henkeä täyteen tullut liha, uusi ihminen.”

   Ihmiset kehittyvät hitaasti. Jokaista askelta varten tarvitaan kymmeniä, ellei jopa satoja sukupolvia. Näitä vaiheita me kutsumme maailmanajoiksi. Ne vaihtuvat hitaasti, mutta varmasti. Jo muinaisajalla, joka oli nykyistä edeltävä maailmanaika, alettiin ihmetellä mihin kehitys voisi johtaa. Miksi me elämme ja olemme? Mihin me olemme matkalla?

   Izarot olivat valmiita. Ne olivat liha täynnä voimaa. Liha täynnä henkeä. Ne olivat ylivoimaisia. Ikivoimat ei halunnut izarojen maailmaa. Ne nostivat taisteluenkelit. Izarot hiipuivat pois ja enkelit katosivat niiden myötä. Ne olivat idai relica. Se on ikivoimien ase. Keino, jolla maailman olemassaolon takaavat voimat muokkaavat henkeä ja lihaa.

   ”Hengessä on vastakkaisia ominaisuuksia. Me puhumme hyvästä ja pahasta, vaikka lähes kaikki on oikeastaan harmaan eri sävyjä. Idai relica tasapainottaa nopat. Jos paha tai hyvä saa ylivoiman, tarvitaan vastavoima.”

   Uusi syntyy kaaoksesta. Se on luonto ja ikivoimat. Uusi voi olla liian voimakas. Sillä täytyy olla vastavoima, jotta tasapaino säilyy. On vaarallista, jos uusi on poikkeama. Sattuma sekoittaa ikivoimat. Silloin lihallistuu idai relica tavalla, jota ei ole ennen koettu. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

   Lausuttuaan idai relica, Isabel sai Johanin jakamattoman huomion. Myös Alex tempautui mukaan Isabelin tasaiseen, lähes hypnoottiseen, ääneen. Tilanne oli aavemainen. Ilta oli ollut tyyni. Hiipuvan nuotion liekit lepattivat ja pieni savuvana nousi kohti korkeuksia. Isabel puhui ihmisyyden tarkoituksesta. Se oli sarastus.

   Izarojen ja taisteluenkelien jälkeen ihmiset jäivät vaille kaitsijaa. Ei ollut enää suunnannäyttäjää. Ei ollut jumalia. Oli tehtävä valinnat itse. Muinaiskansat ymmärsivät nykyistä paremmin hengen ja lihan eron. Kansat tajusivat, että ihminen on täyttyvä astia. Hengen täytyy kasvaa lihassa.

   ”Lopulta liha väistyy hengen tieltä. Se tie on sarastus ja sitä pitkin me matkaamme. Ihminen on astia, jonka tulee täyttyä. Meidän lihamme on täyttyvä hengellä.”

   ”Mitä tulee sarastuksen jälkeen?”, Alex kysyi.

   ”Se on uskon asia. Kukaan ei tiedä. Jotain uutta. Minä uskon, että tulee uusi ihminen, jonka edessä on uusi matka. Agora Eonissa puhutan tähtilapsista. En usko, että me tai maailma on ikinä valmis.”

   Muinaiskansat katosivat, kun nykyinen maailmanaika koitti. Nyt vanhat kansat ovat alkaneet hiipua. Niiden veri laimenee ja väistyy seuraavien sukupolvien aikana. Koittaa uusi maailmanaika.

   ”Samalla jo aikojen alussa alkanut matka sarastukseen jatkuu. Se on hyvin hidasta, mutta etenee vääjäämättä. Me kaikki olemme siinä osa jotain itseämme suurempaa.”

   ”Minulta on kysytty, olenko idai relica, vaikka vain hyppäsin lampeen. Mitä sinä sanot?”

   ”Sinusta tulee, mitä tulee tekojesi kautta. Minä olen vain vanha nainen. Tietäjä Hronan on varmasti innokas keskustelemaan kaikesta muusta. Hän on mies ja kovin viisas.”

   Pojat eivät voineet olla nuoruudestaan huolimatta kuulematta pistävää sarkasmia Isabelin äänessä.

   Gialle ja Johanille oli tullut jo tavaksi pysähtyä katselemaan valtaistuinsalin kivitöiden edistymistä. Uudesta salista tulisi upea. Se oli nähtävissä jo nyt, vaikka koristelutöitä ei ollut vielä edes aloitettu. Kuningatar Aenis ohitti heidät matkalla viisasneitoineen kohti valtaistuinta, kun ansa laukesi.

   Kivilattialta näyttänyt luolan pohja petti Aeniksen jalan alta ja se upposi reittä myöten. Myöhemmin selvisi, että taidokkaasti naamioidun kuopan pohjalla oli vahvaa laastia varmistamassa jalan kiinni jäänti. Samaan aikaan yksi uusista pylväistä alkoi kaatua kuningattaren päälle. Viisasneidot eivät ehtineet kirkua, vaan ainoastaan vetää keuhkonsa täyteen ilmaa jähmettyäkseen niille sijoilleen.

   Kenenkään ei olisi pitänyt pystyä estämään sitä. Paikalla oli kuitenkin lampeen hypännyt Johan. Reaktio oli vaistonvarainen. Yhtä nopea kuin ajatus. Johan siirtyi ja ilmestyi Aeniksen viereen. Hänen voimansa jäivät usein nopeuden ja Alexin varjoon. Johan oli silti angele ja vahvempi kuin monta raavasta miestä yhteensä. Pylväs pysähtyi, kun hän otti sen käsillään vastaan notkistaen samalla polviaan.

    Se oli silti käsittämättömän raskas kivipylväs. Musta angele kiemurteli villinä ympäri Johania. Kiven paino oli yksinkertaisesti liikaa.

   Johan tärisi ja hikoili. Aenis yritti turhaan kiskoa jalkaansa irti. Viisasneidot kirkuivat. Kivimiehet olivat pysähtyneet tuijottamaan. Paikalleen jähmettynyt Gia havahtui todellisuuteen. Kaikki tapahtui liian nopeasti. Ansa ei ollut silti vielä lauennut kokonaan. Katosta alkoi kuulua jyrinää. Kiviä alkoi putoilla korkealta. Yksi niistä murskasi alleen viisasneidon. Pian koko katto romahtaisi.

   Gia oli menossa äitiään kohden, kun putoava kivi hipaisi hänen olkapäätään. Kyynärvarren mitta sivuun ja se olisi murskannut hänen päänsä. Ferus ilmestyi kuin salama kirkkaalta taivaalta ja heitti tytön olalleen. Muutamalla harppauksella hän oli suojassa pois johtavassa luolassa. Aenis ja Johan katsoivat toisiaan.

   ”Mene! Älä kuole minun takiani. Pidä Giasta huoli.”

   ”En.”

   Jos Johan päästäisi irti, Aenis murskautuisi pylvään alle saman tien. Jos Johan jäisi, he kuolisivat molemmat. Kiviä satoi kiihtyvällä vauhdilla. Katto ei kestäisi enää kauaa. Johan tajusi, että hänen mahdollisuutensa valita vähenivät jokaisen silmänräpäyksen myötä. Pylvään piteleminen vaati liikaa voimia. Johanin ote alkoi pettää. Hän ei enää jaksanut.

 

 SEURAAVA LUKU VIIKON KULUTTUA.