Siirry pääsisältöön

LUKU 9

 NYT JOHAN

9 Kissat ja koira

   Ferus ei aikaillut. Hän veti miekkansa rynnätäkseen hirviön ja Johanin väliin. Kaartinpäällikkö ei ehtinyt kuin ensimmäisen askeleen. Zarog nykäisi päänsä taaksepäin yhtä nopeasti kuin oli sen Johanin eteen syössyt. Saman tien se kääntyi sukeltaen takaisin syvyyksiin.

   Ferus jäi katsomaan hölmistyneenä sen perään.

   ”Ei kai se minua pelästynyt?”

   ”Se oli kiinnostunut vain Johanista.”, sanoi Hronan ihmetellen osoittamatta sanojaan oikeastaan kenellekään.

   Valonvälähdys tuntui leviävän kaikkialle. Päät kääntyivät vaistomaisesti. Kaukana Yläjärven reunalla Eintan oli noussut pystyyn. Alkavan kevään tulvavedet olivat täyttäneet kraatterijärven ääriään myöten. Uroszarogia ei usein erottunut niin kauas, mutta oli sininen hetki. Laskevan auringon viime säteet osuivat Eintanin eväsiipiin ja heijastuivat.

   Siivet taittoivat valoa kuin prisma ja hetken se osui joka puolelle luoden valtavan välähdyksen. Eintan huusi kaipuunsa ilmaan. Se ei ollut karjuntaa, vaan matalalta ylä-ääniin nousevaa kaunista melodiaa. Kaukana alapuolella myös Eintana nousi pintaan. Se kohosi pystyyn vastaten kutsuun.

   Parinkymmenen sydämenlyönnin ajan valo kiiti edestakaisin kahden olennon siipien välillä luoden luonnottoman väriloiston ja valopyörteen, joka hajosi kraatterijärven kylkeen. Eintanan melodia yhtyi Eintanin sanattomaan lauluun. Ne olivat samantapaisia, mutta silti erilaisia. Aariat kietoutuivat toisiinsa luoden lyhyen, mutta äärimmäisen surumielisen sinfonian.

   Tuon hetken taiteilija Janos Sadek on yrittänyt vangita maailmankuuluun maalaukseensa Zarogien laulu. Se roikkuu Dux Malorin valtaistuinsalin seinällä. Taulussa syöksykosket purkautuvat Dyer Morgarin ja Feruksen taistellessa etualalla. Silminnäkijöiden kertomukset eivät tue tätä tulkintaa. Sittemmin taiteilija itsekin on myöntänyt dramatisoineensa tapahtumia liikaa, koska ei yksinkertaisesti ollut paikalla.

   Morgar oli tullut järkiinsä. Hän käski miestensä vetäytyä takaisin metsään jääden itse joen penkalle tuijottamaan raivoissaan Ferusta. Kuningatar Aeniksen tärkein päällikkö ei voinut vastustaa kiusausta. Hän puhalsi hymyillen Romanin ruoskalle lentosuukon ja jäi koukistelemaan etusormeaan kutsuvasti. Morgar käänsi suitsista riuhtaisten Kuolontuulen. Hän kannusti ratsunsa vihaiseen laukkaan miehiään seuratessaan.

   Matkalaiset vetäytyivät metsään illan pimetessä. Ferus naisineen muodosti laajan kehän heidän ympärilleen. Lossiveneen jäänteet hajotettiin varmuuden vuoksi pieniksi palasiksi. Ferus jätti joelle ja järven rantaan vartiosotureita. Meriviikingit tuskin palaisivat. Zarogin käytös oli arvoitus, mutta he suuntaisivat seuraavana päivänä suoraan Valereen. Sitä voisi pohtia myöhemmin.

   Johan tajusi asian ensimmäisenä. Rautaleuka puuttui. Rekikoirat oli vapautettu ja jätetty. Pohjandoggi oli ollut sikäli vaivaton seuralainen, että se ei vaatinut muuta huolenpitoa kuin ruokaa. Sitä koira kerjäsi itse. Silmälläpitoa ei tarvittu. Muutamia valereita lähti soihtujen kanssa mukaan, kun Ingrid ja Sahar saattoivat Johania takaisin kohti joen rantaa.

   Vartiossa olleet valeret eivät olleet nähneet koiraa. Johan kutsui sitä huhuillen vastarannalle. Pimeästä kuului hätääntynyt uikutus. Sahar oli yksiselitteinen.

   ”Se on pakko jättää. Virta on liian voimakas.”

   ”Eikä jätetä. Minäkin jään, jos se jää.”, Johan oli uhmakas.

   Kehkeytymässä ollut väittely keskeytyi vastarannalta kuuluvaan hyytävään ulvaisuun. Pian sen jälkeen he kuulivat, kuinka jotain raskasta lensi pimeässä heidän ylitseen. Se mätkähti soihtujen valopiirin reunalla olevaan puuhun ja putosi lumeen.

   Rautaleuka pomppasi hangesta pöllämystyneenä pystyyn. Se ryntäsi kuin hengenhädässä pimeään metsään uikuttaen surkeasti. Kaikkien onneksi oikeaan suuntaan. Pitkäksi venyneen hiljaisuuden rikkoi ensimmäisenä Alex.

   ”Miksi se heitti sen tänne? Miksi se ei vain syönyt sitä, jos kerran nappasi kitaansa?”

   Sahar ei voinut olla leukailematta.

   ”Ei siitä pääse eroon merihirviölläkään.”

   Iltanuotioilla riitti puhuttavaa. Rautaleuka hiipi paikalle alistuneen näköisenä. Syötyään se käpertyi nukkumaan nuotion lämpöön. Saatuaan tilaisuuden Ferus esitteli Johanille nuoren valeren.  Tytön ikää oli vaikea arvioida, mutta selvästikään hän ei ollut aikuinen.

   Johan ihmetteli itsekseen, koska pitkäikäiset valeret edes tulivat hänen laillaan miehiksi tai siis tässä tapauksessa naisiksi. Giaksi kutsuttu valere tuijotti häntä ylenkatse silmissään. Johania ärsytti heti. Mikä tuo luuli olevansa?

   ”Gia on oppityttöni. Hänestä tulee aikanaan kaartin päällikkö. ”

   Gia oli mustahiuksinen, mikä oli Valeresssa poikkeuksellista, mutta ei tavatonta. Hänen kapeat kasvonsa jäivät suorien hiuksien väliin. Otsallaan hän kantoi valkoista otsanauhaa, jolla oli sitonut hiuksensa. Useimmilla sotureilla oli päinvastoin vaaleat hiukset ja musta otsapanta.

   Gia oli Johanin pituinen, mikä ennakoi hänen kasvavan pidemmäksi. Ärtymisestään huolimatta Johanin oli vastahakoisesti myönnettävä itselleen Gian olevan…noh…kaunis. He tuijottivat toisiaan liian pitkään tajuten itsekin sen näyttävän tahattoman koomiselta.

   Gialla oli mukanaan oma kymmenen hengen harjoittelukaartinsa. Kaikki nuoria valereita. He käyttivät Gian tavoin valkoista otsanauhaa. Oppitytön vieraanvaraisuus ei ollut verrattavissa varsinaiseen päällikköön. Gia katseli poikia kuin liian innokkaita koiranpentuja.

    ”Nimeni on itseasiassa Gia G. Ystäväni kutsuvat minua myös nimellä GG. Te ette kutsu. En ymmärrä, miksi maalaispoikia pitää raahata Valeren laaksoon. Älkää tulko turhaan kihnuttamaan liian lähelle.”

   Johania kismitti vielä aamullakin. Maalaispoikia! Oveluus olisi paras vastalääke. Hän ei alkaisi inttää tai väittää. Päinvastoin. Maalaispoika näyttäisi olevansa herrasmies. Gia joutuisi noloon asemaan. Muka GG. Tyttö oli satuloinut hevosensa ja valmistautui nousemaan sen selkään. Johan ryntäsi paikalle ottaen Giaa kädestä kiinni.

   ”Minä autan, niin onnistuu helpommin…”

   Pidemmälle Johan ei ehtinyt. Hän lensi ilman halki suoraan lumihankeen. Gia kumartui uhrinsa puoleen.

   ”Minähän varoitin tulemasta lähelle. Valereneitoon ei pyytämättä kosketa, maalaispoika. Olkoon tämän kerran, kun olette muka vieraita. Seuraavaa kertaa ei tule.”

   Gia tarjosi alentuvasti kätensä auttaakseen Johanin pystyyn. Seuraava siirto oli helppo. Johan ei edes tarvinnut uutta nopeuttaan. Selällään maaten hän nappasi Gian kädestä kiinni ja kiskaisi tytön ylitseen. Samalla Johan antoi jalallaan vauhtia. Oli Gian vuoro lentää lumeen. Molemmat kääntyivät yhtä aikaa. He olivat kontillaan hangessa vastakkain ja yltä päältä lumessa. Kaksikko tuijotti huohottaen toisiaan. Parivaljakko muistutti erehdyttävästi kisailusta taukoa pitäviä kissanpentuja valmiina seuraavaan hyökkäykseen.

   ”Nyt maalaispoika kävi huonosti!”

   ”Ensin saat tyttö lumipesun. Muka veevee. Minulla on sentään nimi.”

   Ferus ja Hronan kävelivät kaksikon väliin, ennen kuin täysimittainen sota pääsi syttymään. Gian ja Johanin ensikohtaaminen on näytelty lukuisissa draamoissa eri puolilla Pohjoismetsää. Niiden myötä monet tytöt mieltävät lumipesun myös ensisuudelmaksi.

   Valere ei ollut kaupunki, vaan laakso Kaksosten itävuoristossa. Vapaudenjoen toinen haara sai siellä alkunsa, ennen kuin se sukelsi vuoriston ali kohti etelää. Maan päällä joki yhdistyi Refugiasta tulevaan länsihaaraansa ja leveä virta jatkoi matkaansa aina mereen asti. Merilossien pohjoissatama sijaitsi lähellä Vapaudenjoen suuta Valeren takia. Se oli aina toiminut vanhan kansan reittinä Sisämeren halki eteläisiin valtakuntiin.

   Valeren laaksoon pääsi solan kautta. Se oli kuin jättimäinen oviaukko vuoriston kyljessä. Solan suulla oli kylä. Sitä asuttivat samat suvut sukupolvesta toiseen. He olivat rahvasta: maanviljelijöitä, karjankasvattajia, käsityöläisiä ja kivenhakkaajia. Kyläläiset olivat sitoutuneet palvelemaan soturikansaa niissä asioissa, joita taistelijat eivät itse halunneet tehdä. Vastineeksi he olivat saaneet suojelua levottomina aikoina.

   Järjestelyn vuoksi suvut olivat kukoistaneet. Hyvin harva oli halunnut lähteä. Valeren soturit olivat olleet hyviä emäntiä. Aikanaan myös isäntiä. Heitä ei ollut pelkästään kunnioitettu, vaan myös rakastettu.

   Valeren sola oli hyvin vartioitu. Sillä ei tosin ollut merkitystä, koska kylä olisi ehtinyt hälyttää mahdollisen hyökkäyksen tullessa. Itse laakso oli iso. Sen reunavuoret idässä ja lännessä saattoi erottaan samasta paikasta vain vaivoin.

   Pohjoiseen mentäessä laakso ei oikeastaan loppunut koskaan, vaan kiemurteli sisään vuoristoon ja sieltä kasvittomalle jängälle. Maa muuttui ensin tundraksi ja sen jälkeen hiljalleen kuivaksi ja kylmäksi jääaroksi. Lopulta kaukana pohjoisessa vastaan tuli jäätikkö.

   Hyökkäys pohjoisesta Valereen oli mahdoton toteuttaa. Mikään armeija ei kykenisi marssimaan jääarojen poikki hyytävässä viimassa, joka ei loppunut koskaan. Pohjoinen oli jääkansan valtakuntaa. He eivät pitäneet tunkeutujista. Valere oli ainoa ulkopuolinen, jonka kanssa he asioivat ja kävivät kauppaa. Jääkarhujen turkit, hylkeiden ja syvävalaiden nahat sekä muut harvinaiset arktisen maan tavarat löysivät tiensä maailmalle vain Valeren kautta.

   Itse laakso oli täynnä havumetsiä ja järviä. Siellä ei ollut yhtään rakennusta. Valeren soturinaiset asuivat luolissa. Hyvin harva vieras oli nähnyt ne omin silmin, joten kuvaukset muuttivat jatkuvasti muotoaan. Oikeastaan kyse ei ollut luolista, vaan luolastoista. Luonto oli muovannut niitä aikojen alusta lähtien.

   Valere oli sisustanut, muokannut ja koristellut kotoaan halki maailmanajan. Lopputulos oli huikea kokoelma erilaisia onkaloita, kamareita, halleja, luolia ja kammioita eri tarkoituksiin. Siellä täällä virtasi pieniä vuoripuroja, joiden solina täytti vuorien sisäisen hiljaisuuden.

   Suiston tavoin laava virtasi lähellä maanpintaa Valeren alla, joten luolat pysyivät talvella lämpiminä. Eniten ihmisten mielikuvitusta kiehtoi kylpyläluolasto. Se oli täynnä eri kokoisia altaita. Maalämmön ansiosta vesi lämpeni niissä haaleasta aina tulikuumaan asti. Luolastoon ja sieltä pois virtasi maanalainen joki, jonka virtausta ohjailtiin tarpeen mukaan. Soturit tapasivat ankaran harjoittelun jälkeen lojua iltakaudet altaissaan. Sumuinen vesihöyry loi kylpylään oman rauhallisen tunnelmansa.

   Kylpylä oli myös Valeren tihein tippukiviluolasto. Stalaktiittejä oli ympäri luolavaltakuntaa. Ne olivat paras paikka kiinnittää soihtuteline. Valoa saatiin soihtujen lisäksi lyhdyistä ja kynttiläkruunuista. Kokonaista kolme solakylän sukua sai elantonsa siitä, että Valeren valo ei sammunut.

   Johan ei huomannut, kuinka se tapahtui. Aluksi Hronan oli kertonut pojille Valeresta. Iltanuotiolla kertoja oli vaihtunut Ferukseksi. Nyt Gia paasasi päivästä toiseen viereisen ratsun selässä Valeren kauneudesta. Taistelukirves oli haudattu, eikä nokitteluun enää palattu. Tyttö puhui heille luottamuksellisesti, kuin kavereilleen, milloin mitäkin laakson arjesta.

   Pojat olivat aikaisemmin kokeilleet istua hevosen selässä. Se oli silti ollut eri asia kuin ratsastaa kokonainen päivä. Iltaisin heistä tuntui, että jokainen paikka oli kipeä. Lihakset suorastaan polttivat. Hartiat olivat jumissa ja reisilihaksiin sattui. Gia selvästi nautti heidän kiemurtelustaan, sillä otti tavakseen jatkaa tarinointiaan myös iltanuotiolla.

   ”Aenis on vanha. Iho on kurttuinen, eikä järki juokse kovin nopeasti. Tytärtä sen sijaan ihmiset pitävät paitsi kauniina myös viisaana. Monet odottavat hänen valtaannousuaan.”

   Gia kertoi myös viisasneidoista.  Heitä oli kaksi kertaa sata. Neitojen täytyi vahvistaa kuningattaren tärkeimmät laaksoa koskevat päätökset. Se oli tapa. Vuoristokissat olivat osa Valerea. Niitä oli pitkin ja poikin luolia. Valtaistuinsali oli monen lempipaikka, mikä oli saanut vieraat kutsumaan Valeren hallitsijaa myös kissakuningattareksi.

   Valeren Näkijästä pojat kuulivat ensi kertaa. Hän oli ikivanha jopa Valeren mittapuulla. Näkijä kantoi aikakirjoineen mukanaan viisautta kaukaa menneisyydestä asti.  Kukaan ei tiennyt nykyisen Näkijän, Isabelin, todellista ikää, mutta hänen kautensa läheni loppuaan. Vanha nainen oli muuttunut niin hauraaksi, että hänen pelättiin lentävän tuulen mukana tornistaan.

   Näkijän salit olivat huimissa korkeuksissa Vuoritornin huipulla. Isabel tuli alas vuosi vuodelta harvemmin. Alhaalta vanhan naisen saattoi joskus erottaa seisovan Näkijän terassilla. Moni oli kuullut tästä kielekkeestä, mutta tuskin kukaan oli päässyt siellä käymään. Valeren Näkijät eivät olleet kuuluisia vieraanvaraisuudestaan.

   Poikia jännitti. Heidät vietiin suoraan hevosen selästä tapaamaan kuningatarta. Valeren loisto hämmensi. Vieraat tunsivat itsensä rähjäisiksi ratsastuksen jäljiltä.  Oli vaikeaa ymmärtää olevansa luolassa. Ennemminkin mieleen tulivat kuninkaiden linnat heidän lapsuudessaan kuulemistaan saduista.

   Kivi oli hiottu kaikkialla viimeisen päälle. Soihtutelineet ja lyhdyt olivat koristeellista käsityötä. Maalauksia ja patsaita oli joka puolella. He olisivat halunneet pysähtyä ihastelemaan niitä, mutta Ferus hoputti eteenpäin. Luolan lattia oli rakennettu graniitista. Se oli niin upea, että he vaistomaisesti varoivat askeleitaan kuvitellessaan likaavansa sen.

   Gia otti tilanteesta kaiken irti kävellen rempseästi kaartilaistensa kanssa muka yhdentekeviä jutellen. Johan ei voinut arastelulleen mitään. Hän vilkaisi kulmiensa alta Alexia ja huomasi kumppaninsa olevan yhtä vaivautunut. He toden totta tunsivat itsensä maalaispojiksi.

   Ingrid silmäili ihastuneesti huokaillen ympäriinsä välittämättä Saharin tuimasta katseesta. Hronan oli yhtä kaikkitietävän näköinen kuin yleensäkin.

   Seurue tupsahti vauhdilla Valtaistuinsaliin, joka löi ällikällä.  Vieraat eivät olisi voineet kuvitella mitään niin isoa maan alle. Korkealta katosta roikkui kymmeniä valtavia kynttiläkruunuja, jotka valaisivat yhdessä lukemattomien soihtujen kanssa salin kuin päivänvalo.

   Salin reunoilla virtaava puro täytti tilan solinallaan. Pitkin sen vierustaa oli lukematon määrä istuinkiviä. Silkkiin pukeutuneet viisasneidot lepuuttivat kivillä istuen jalkojaan ja katselivat tulijoita uteliaasti. Monet rapsuttivat sylissään kiehnäävää kissaa. Johanista tuntui kuin he olisivat tulleet ennemmin jonkinlaiseen lepokotiin kuin tapaamaan pelätyn soturikansan hallitsijaa.

   Kuningatar Aeniksen valtaistuin oli koverrettu leveään ja ison puun korkuiseen tippukiveen keskellä salia. Se oli vuorattu turkein ja koristeltu vuoritimantein. Punaiset Valeren rubiinit muodostivat niiden seassa salaperäisiä kuvioita menneisyydestä.

   Itse kuningatar Aenis istui valtaistuimellaan ja hymyili. Hän oli upea näky silkissä ja turkiksissa. Kuningattarella oli iättömän kauniit piirteet, joita kehystivät sysimustat hiukset. Otsaa kiersi valkoinen hiuspanta. Sen keskellä oli punainen rubiini. Johan erehtyi katsomaan hallitsijaa silmiin ja pelästyi. Niissä asui voima. Johan unohti harhailevat ajatuksensa lepokodista ja palasi todellisuuteen. Onneksi hymy näytti aidolta ja ystävälliseltä.

   ”Tervetuloa Valeren vieraat. Minä olen kuningatar Aenis ja …MIKÄ TUO ON? MITÄ SE TÄÄLLÄ TEKEE? VIEKÄÄ SE POIS!”

   Vuoristokissa Aeniksen sylissä tarrautui kynsillään silkkiin riuhtaisten itsensä ensin kuningattaren olkapäälle ja ponnisti siitä sähisten päälaelle kruunun suojaan. Muuallakin salissa kissat sähisivät ja hyppivät kiinni viisasneitojen viittoihin. Valtavan huomion keskipisteeksi joutunut Rautaleuka oli juuri lampsinut rauhalliseen tahtiinsa saliin. Se hämmentyi ja alkoi pyöriä paikallaan ympyrää.

   Lukuisten selittelyjen ja anteeksipyyntöjen jälkeen pohjandoggi saatettiin ulos ja suljettiin villieläinhäkkiin. Aenis jatkoi kesken jäänyttä tervetuliaisseremoniaansa. Hän päätti jutella poikien kanssa mukavia, jotta ilmapiiri rauhoittuisi kaaoksen jälkeen.

   ”Miten matka kaartini kanssa sujui?”

   ”Hyvin. Harjoittelukaartinpäällikkö oli loppujen lopuksi oikein mukava ja…

   ”Harjoittelukaartin päällikkö? Ferus, mistä poika puhuu?”

   Ferus näytti vaivaantuneelta.

   ”Tyttö sanoi saaneensa luvan, enkä minä voinut suoraan kieltääkään.”

   Aeniksen kasvot alkoivat näyttää myrskynmerkkejä.

   ”Tuokaa se kakara tänne. HETI!”

   Viattomasti hymyilevä Gia ohjattiin valtaistuimen eteen.

   ”Hei äiti! Oliko sinulla asiaa?”

   ”Tämä sai luvan olla viimeinen kerta. Rakennat aitaa kolme päivää.”

   Aenis kääntyi poikien puoleen ja kysyi vaarallisen matalalla äänellä.

   ”Mitähän tyttäreni mahtoi kertoa teille minusta?”

   ”En mitään, äiti. Kerroin vain kauniita asioita Valeresta.”

   ”Gia G sanoi, että kuningatar…”, aloitti Alex.

   Johan alkoi puhua Alexin päälle.

   ”GG sanoi teidän olevan viisas ja ja…

   Aenis ei uskonut sanaakaan.

   ”Ferus, mikä ihmeen G ja GG. Mitä nämä pojat puhuvat?”

   Ferus näytti entistä vaivaantuneemmalta.

   ”Gia sanoi nimekseen Gia G, ystävilleen GG.”

   Gia yritti tulla väliin.

   ”Se tarkoittaa G niin kuin…”

   ”Eikä tarkoita. Minä sinut synnytin, joten kai minä tiedän mikä nimesi on. Ferus, miksi et tehnyt mitään?”

   ”Miten minä voisin estää kuningattaren tytärtä? Millä valtuuksilla minä…”

   ”Selvä. Kirjuri tänne.”

   Aenis alkoi sanella käskyään. Sen mukaan henkivartiokaartin päällikkö Ferus käytti kaikissa kuningattaren tytärtä koskevissa asioissa ylintä päätösvaltaa heti kuningattaren itsensä jälkeen. Gialla ei olisi mitään sanomista asiaan missään yhteydessä. Ferus alkoi käskyn kirjaamisen edetessä hymyillä ja Gia näyttää tympääntyneeltä.

   Kaikki arvasivat, että vastaavia kiistoja oli käyty aiemmin. Käsky eteni loppuunsa. Siinä Aenis antoi Ferukselle oikeuden käyttää tarvittaessa voimaa oman arvionsa mukainen määrä Gian ojentamiseen. Nyt Ferus hymyili jo leveästi ja katsoi päätä lyhyempää Giaa. Tämän silmissä välähti pelko.

   ”Annat kakaralle sellaisen selkäsaunan, että tuntuu. On aika alkaa käyttäytyä kunnolla.”

   Rauhoituttuaan Aenis piti vastaanoton lyhyenä. Hän ei selvästi halunnut rasittaa vieraitaan liikaa pitkän matkan jälkeen. Kuningatar kehotti heitä lepäämään rauhassa pari päivää nauttien kaikesta, mitä Valeressa oli tarjolla. Neuvonpito olisi hyvä pitää vasta, kun vieraiden mieli olisi virkeä.

   Vieraskammiot olivat kylpylän vieressä. Johan ja Alex eivät nähneet alastomia naisia ensi kertaa. Kotikylässä tytöt olivat kuitenkin vilahtaneet uimaan nopeasti ja häveliäästi. Täällä valeret kävelivät vailla rihman kiertämää pitkin kylpylää yrittämättäkään peittää itseään. Päinvastoin! Vastaan tullessaan he tervehtivät iloisesti ja kutsuivat poikia altaisiinsa. Johan ja Alex tuijottivat kävellessään varpaitaan posket punaisina. He huokasivat helpotuksesta päästyään yhteiseen kammioonsa.

   ”Tämä taitaa olla Saharin unelma, mutta…mutta…”, Johan ei yrittänytkään esittää rohkeaa.

   ”Ingrid pitää huolen siitä, että unelmaksi jää. Meidän pitää vain… niin, siis… Meidän pitää...”

   Se ei ollut helppoa. Johan odotti pitkään ovella sopivaa hetkeä. Lopulta ketään ei hetkeen näkynyt. Pojat viuhahtivat lähimpään altaaseen. Lämmin vesi tuntui taivaalliselta kipeidenlihasten takia. Poikien vartalot olivat päivien ratsastamisen jälkeen kuin tulessa. He lilluivat vedessä ja antoivat lihastensa hitaasti rentoutua.

   ”Ai tekin olette täällä. Minunkin paikkani ovat vähän puutuneet. Ennen veteen menoa kannattaisi venytellä. Katsokaa ja ottakaa mallia.”

   Gia oli ilmestynyt altaan reunalle kuin sattumalta. Pojat eivät voineet olla tuijottamatta, vaikka olisivat halunneet. Gialla ei kansansa tavoin ollut tietenkään vaatteita päällään kylpylässä. Pojat olivat kaulaansa myöten vedessä kädet ja jalat ristissä. He tunsivat itsensä typeriksi. Kaksikko ihmetteli, mitä muuta voisi tehdä kuin odottaa.

   ”TÄÄLLÄ TYTÖT! TÄNNE!”

   Gian kaveripiiri, joka pojille oli esitelty harjoittelukaartina, oli saapunut kylpylään. Pian allas oli täynnä iloisia valeretyttöjä. Pojat ymmärsivät monen haaveilevan pääsystä heidän asemaansa. He eivät silti enää tunteneet itseään typeriksi. He tunsivat pakokauhua.

   Hronan ei tuntenut oloaan miellyttäväksi hitaasti korkeuksiin kohoavassa hissikorissa. Korkeanpaikan kammoa lievensivät vuorikuilun seinämät hänen ympärillään. Valeren Näkijä Isabelin torniin pääsi vain onttoa vuoren sisusta pitkin tasanne kerrallaan. Jokaisella kuiluun kaartuvalla kielekkeellä oli oma väkipyörästönsä ja kaksi väkivahvaa palvelijaa koneistoa pyörittämässä.

   Ylhäällä vuoren huipun sisällä olivat Näkijän asuinkammiot. Ne olivat koruttomat. Näkijän saleista puuttui muun Valeren loisto. Isabel ei pröystäillyt. Vanhus tuli Hronania vastaan pukeutuneena vaatimattomaan kaapuun. Hänen hiuksensa olivat harmaantuneet hopean hohtoisiksi. Isabel halasi lämpimästi Hronania.

   ”Tervetuloa tapaamaan vanhaa naista. Hyvä juttuseura kelpaa aina.”

   ”Viime tapaamisestamme on kulunut melkoisesti aikaa.”

   ”Sinulle ehkä. Minusta se oli kuin eilen. Tosin näytät kasvaneen mieheksi.”

   Edellisellä kerralla Hronan oli vielä ollut oppipoika ja jätetty kylmästi ulos mestarin mentyä torniin. Nyt tietäjä katseli uteliaasti ympärilleen. Askeettiset kammiot eivät tulleet yllätyksenä. Hronanista tuntui, että ne kuuluivat asiaan.

   Ulkona oli alkavasta keväästä huolimatta jäätävän kylmä. Isabel halusi esitellä huippua kiertävän reunusparvekkeen vieraalleen. Sää oli pilvinen, mutta kirkkaalla näköala olisi epäilemättä huikea. Vuorijono jatkui itään ja länteen kaartuen silmänkantamattomiin. Hronan painautui peloissaan vuorenkylkeä vasten, eikä kyennyt kunnolla keskittymään Isabelin esittelyyn.

   Parvekkeelta pääsi kuuluisalle Näkijän kielekkeelle. Lasten saduissa Valeren Näkijät istuivat sille vuosiensa tultua täyteen ja tuuli puhalsi heidät pois. Vasta myöhemmin he ymmärsivät, mitä oikeasti tapahtui. Hronan mietti, monenko Näkijän vaalenneet luut löytyisivät alhaalta rinteiltä ja voi pahoin.

   Vasta nyt Isabel huomasi vieraansa tilan. Hän talutti Hronanin sisään vuolaiden anteeksipyyntöjen saattelemana. Penkillä henkeään haukkova tietäjä huomasi Ivasta nyt sabelin ottaneen harteilleen syvävalaannahasta tehdyn viitan viimaa vastaan.

   Se ei ollut jokapäiväinen näky. Läntisiin valtakuntiin nahkoja saatiin vain harvoin kauppatavarana jääkansalta. Syvävalaannahka oli syvyyden paineen ja kylmyyden karaisemaa. Mikään muu nahka ei suojannut yhtä hyvin. Sen väitettiin pysäyttävän jopa pitkäjousen nuolen.

   ”Noita ei taida montaa valtakunnista löytyä.”

    Isabel hymyili anteeksipyytävästi.

   ”Kuningattaren lahja vanhalle naiselle. Morfian kaupparuhtinailla ja Dux Malorin sotaherttuoilla on muutamia. Sen enemmästä kukaan ei varmuudella tiedä.”

   Takkatulen ääressä Isabel kaatoi heille molemmille Freyan punaista.

   ”Valeren omaa rypälettä. Hyvä vuosikerta.”

   Oli tullut puheen aika. Sitä riitti. Oli selvää, että maailmanaika oli vaihtumassa. Murroksesta tulisi raju. Oli tapahtunut paljon sellaista, mikä ei ollut tavallista. Marauderessä oli noussut uusi voima, mutta myös oma elämänmeno oli järkkynyt.

   ”Meillä on mustan kantaja. Se on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta. Johan on poikkeus. Mikä hän on? Idai relica?” 

   ”Näkijöilläkään ei ole tarkkaa tietoa Idai relican olemuksesta. Muinaisaikana izarot alistivat muut ja ikivoimat nostivat taisteluenkelit. Kuten tiedät, enkelien on tulkittu olleen tasapainottaja, mutta sekin on vain tulkinta. Valistunut arvaus. Enkelit olivat sitä paitsi naisia. Onko uponneessa pojassa mitään erityistä?”

   Hronan näytti vaivautuneelta.

   ”Hän on nopea. Liian nopea.”

   ”Se ei taida riittää tekemään hänestä odotettua.”

   ”Tiedämmekö jo, kuinka voimakas vastustajamme on?”

   ”Me emme tiedä mitään. Vakoojamme katoavat. Se on pelottavinta.”

   Kaksikko siemaili viiniään tovin ajatuksiinsa vaipuneena. Hronan puhui ensimmäisenä.

   ”Tyttö on arvoitus. Hän ilmestyi kuin tyhjästä. Jäljestäjäksi synnytään. Yleensä lahjan saaneet jäävät synnyinsijoilleen. En tiedä, mistä tämä Ingridiksi kutsuttu tuli. En usko, että hän sattumalta muka rakastui Sahariin. Kaunis nuori nainen ja vanha juoppo.”, Hronan tuhahti jatkaakseen saman tien.

   ”Olkoonkin naistennaurattaja. Se tyttö esittää hupakkoa ja sellaisena minä häntä kohtelen. Puheet ovat silti liian valmiita, vastaukset mietittyjä. Minä…”, Hronan nielaisi. Hänen oli selvästi vaikea sanoa seuraavat sanat.

   ”Minä en tiedä.”

   ”Luuletko vakoojaksi? Marauderen tiedustelussa on uusi johto. Me emme pääse enää läpi. Ehkä se tarkoittaa myös sitä, että he pääsevät.”

   ”Vakooja hän ei ole. Siitä olen varma. Hän on…jotain muuta.”

   ” Tarinassasi on jotain tutun kuuloista. Minun täytyy tutkia lisää Näkijöiden aikakirjoja. Tiedät keneltä meidän pitäisi kysyä.”

   ”Ei. Ei vielä. Matka on liian pitkä ja vaarallinen. He ovat liian nuoria ja kokemattomia.”

   ”Emme voi lykätä asiaa loputtomiin. Kun pimeä on noussut, aikaa ei enää ole.”

   He väittelivät aamuun asti, ennen kuin yksimielisyys löytyi. Matkalaiset jäisivät Valereen vähintään vuodenkierroksi. Johan ja Alex olivat vielä melkein lapsia. Miehuuskoe ei sitä kertaheitolla muuttanut. Heidät pitäisi valmistaa tulevaan. Olisi se sitten mitä hyvänsä.

   Valoisaan aikaan Ferus opettaisi pojat taistelemaan. Iltaisin Hronan ja Isabel kertoisivat heille maanpiiristä ja sen historiasta kaiken tarpeellisen. Tai ainakin niin paljon kuin mahdollista. Mitä tietoon ja viisauteen tuli, Hronan arvioi Johanin ja Alexin olevan tyypillisiä metsäkylän tolvanoita. Tietäjä muisti kirota kouluttamansa kyläshamaanin moneen kertaan. Isabel kuunteli mielestään nuoren miehen vaahtoamista yrittäen samalla kätkeä hymynsä.

   Heidän täytyisi alkaa valmistautua sotaan. Meriviikingit olivat liikkeellä Pohjoismetsässä. Sylvaderen kyliä oli löytynyt liikaa. Vihollinen oli voimistunut. Hyökkäys olisi väistämätön. Ainoa vastaamaton kysymys oli se, että kuinka kauan heillä enää oli aikaa.

   Hronan sopisi strategiasta sylvaderen Sotaneuvoston kanssa. Johanille pitäisi löytää myös miehiä ja sopivan helppo tehtävä. Pojan kykyjä johtaa sotureita taistelussa pitäisi koetella hyvissä ajoin ennen tositoimia. He olivat yksimielisiä siitä, että Alexin rooliksi jäisi seurata toveriaan, mutta varmuutta siitäkään ei ollut.

   Isabel perehtyisi aikakirjoihinsa ja pyytäisi luostarin apua. Agora Eonin kääröistä voisi paljastua yllätyksiä. Apotti Gregorius täytyi pitää ajan tasalla. Vakoojista pitäisi puhua Aeniksen kanssa. Hronan jätti Isabelin vastuulle kertoa kuningattarelle heidän päätöksistään. Enää Isabel ei edes yrittänyt peittää huvittuneisuuttaan.

   ”Muista, että olemme Valeressa. Edes minä en noin vain kerro kuningatar Aenikselle, mitä hänen pitäisi tehdä. En suosittele, että sinäkään teet niin. Ehdottaisin, että puhumme hänelle yhdessä silloin, kun hänelle sopii ja muistamme asemamme. Etenkin sinä, kun olet täällä vieraana.”

   Viimeisen lauseen Isabel sanoi ankaralla äänellä. Hronan köhi kurkkuaan vaivautuneen näköisesti ja katseli saappaiden kärkiään Isabelin jatkaessa.

   ”Johan ja Alex ovat nyt miehiä. Ainakin sylvaderen kokeen perusteella. Eiköhän se koske Johaniakin, koska hän kantaa soturipalmikkoa. Ehkä heidänkin mielipidettään olisi kohteliasta kysyä?

   Isabelin äänensävy oli lopuksi viattoman kysyvä. Hronan ynisi myöntävästi ja muutti vielä puheenaihetta ennen lähtöään.

   ”Miksi sinulla ei ole oppityttöä? Suo anteeksi, mutta sinunkaan aikasi ei ole loputon ja opittavaa on Valerenkin mittapuulla eliniäksi.”

   ”Minä olen viimeinen Valeren Näkijä.”

   Hronan kohotti kysyvästi tuuheita kulmakarvojaan.

   ”Valeren veri heikkenee ja sulautuu. Seuraavalla maailmanajalla se katoaa. Minä olen tarpeellinen enää vain tämän kerran. Sen jälkeen istun kielekkeelle ja katson auringonlaskua.”

   Johan käveli laakson länsipuolta pitkin pohjoiseen. Aita kuulemma tulisi väistämättä vastaan. Lumi peitti vielä suurinta osaa laaksosta, mutta maisema oli viehättävä. Se oli havumetsiköiden ja puoliksi sulaneiden lampien peittämä. Niiden välillä solisivat jääpeitteensä hylänneet vuoristopurot.

   Siellä täällä oli kalliokohoumia. Ne olivat geysiralueita. Kuumat lähteet purskauttivat säännöllisin väliajoin höyryävän vetensä korkealle ilmaan. Geysirit saivat Johanin jostain syystä hyvälle tuulelle.

   Aita erottui kauas. Se oli miehen vyötärön korkuinen ja askeleen levyinen. Pituutta kummallisen näköiselle esteelle kertyi satoja askelia. Gia puuhaili vuoren kyljestä alkavan aidan toisessa päässä. Hänen vieressään olevien kasojen todellinen laatu paljastui Johanin ehdittyä lähelle. Ne olivat pääkalloja. Koko aita oli tehty yhteen muuratuista pääkalloista!

   Toisissa kasoissa oli puhdistettuja pääkalloja, toisissa niistä roikkui vielä lihariekaleita ja hiustuppoja. Ilmassa oli vahva mädän löyhkä.

   ”Mitä maalaispoika täältä hakee? Talikkoako?”

   ”Teet sentään työsi vaatteet päällä, veevee.”

   ”Otanko ne pois? Eikös sinua pelottanut katsoa? Teilläpäinkö istutaan kesät ja talvet navetoissa turkikset päällä?”

   Johan oli jo vastata kärkevästi, mutta nieli sanansa. Hän oli sentään tullut tekemään tuttavuutta. Jatkuva kinaaminen ei selvästi johtanut mihinkään.

   ”Kävelin sattumalta täälläpäin. Ajattelin auttaa.”

   Gia ei hymystä päätellen sattumaan uskonut. Hän päätti näyttää, mitä teki. Likaiset kallot kiilattiin geysirin aukkoihin. Pari purkausta puhdisti likaisimmankin luun. Gia oli sekoittanut ämpärillisen laastia, jolla entiset ihmispäät saatiin aitaan kiinni.

   ”Kauneus ja kuolema. Se on aidan nimi. Se olemme me. Kotilaaksomme on kaunis. Me olemme kauniita. Kuolema ei ole, eikä väkivalta. Me olemme myös sotureita. Me luomme kuolemaa. Meidän täytyy hyväksyä sen rumuus ja likaisuus. Väkivallasta ei saa kaunista, mutta tässä maailmassa meidän on pakko käyttää sitä. Tiedätkö mitä maraudere tekee vangitsemilleen naisille?”

   ”Olen nähnyt.”

   ”Selvä. Ymmärrät, että Valere ei alistu. Me puolustamme itseämme ja heikompiamme. Sitäkin on Valere. Se on tapa. Sen eteen teemme, mitä vaaditaan. Totuttelemme kuolemaan ja sen rumuuteen. Silloin on helpompi tappaa. Nuoret soturit leikkaavat vihollisten päät irti. He nukkuvat vieressään säkki, jossa on pää. Soturit tuovat päät tänne muuratakseen niitä aitaan. Näin opitaan kuolema, koska on pakko. Me emme tapa turhaan, mutta kykenemme tekemään sen, jos on pakko. Mieti tätä ja ota laastia, jos haluat auttaa.”

   Johan ja Gia muurasivat hiljaisuuden vallitessa. Johan ei keksinyt, mitä hän olisi voinut sanoa moisen esityksen jälkeen. Hänen katseensa harhaili kuin itsestään Giaan. Tyttö oli oikeastaan ihan kivan näköinen. Tuli äitiinsä. Jos kakara osaisi vain elää ihmisiksi, eikä koko ajan hyppisi silmille. Varmasti hemmoteltu pilalle.

   ”Mitä taas vahtaat, maalaispoika? Etkö ole ennen nähnyt tyttöä vaatteet päällä?”

   Poikien luuloista huolimatta Sahar ei todellakaan elänyt unelmaansa. Itseasiassa hän olisi mielellään ollut lähestulkoon missä tahansa muualla. Se oli alkanut jo matkalla. Valeresoturit tuijottivat estoitta Saharin ikääntymisen mukanaan tuonutta pömppömahaa ja kaljuuntunutta päälakea. Pian he ottivat tavakseen hieroa vatsaansa ja päätään aina Saharin nähdessään. Samaan aikaa he virnuilivat estoitta.

   Ingridin suhteen kaikki oli päinvastoin. Häntä kohdeltiin kuin kuningatarta. Nuorelle naisjäljestäjälle tehtiin tilaa ja pieniä palveluksia. Hänelle hymyiltiin tietävästi ja häntä kuunneltiin liioitellun tarkkaavaisesti. Ingridiä myös hypisteltiin aina tilaisuuden tullen. Gia oli käynyt selventämässä asiaa Saharille.

   ”Kun poikia ei ole, tytöt leikkivät keskenään.”

   Sahar esitti itsevarmaa itseään Johanille, vaikka näytti kiusaantuneelta heidän kokoonnuttuaan valtaistuinsaliin. Johan oli myös itse niin hermostunut, että ei huomannut ystävässään mitään erikoista. Hronan oli pyytänyt Johania miettimään, mitä hän haluaisi seuraavaksi tehdä.

   Se oli ollut helppoa. Johan halusi palata kotikyläänsä ja odottaa kesää Alexin kanssa. He naurattaisivat Jennyä ja Karinia. Päivät kuluisivat hitaasti, mutta juoksisivat nopeasti kuin karkuun kesän koittaessa. Johan ei halunnut muuta kuin palata kotiin. Hronanin kärsimätön äänensävy oli paljastanut, mitä Johanin oikeasti pitäisi tehdä. Se, mitä käskettäisiin.

   Valtaistuinsali oli melkein täynnä. Viisasneidot ja soturit sekoittuivat keskenään. Ferus oli osoittanut pojille Isabelin. Vanhan naisen, joka oli kuuluisa Valeren näkijä. Vieraat ohjattiin valtaistuimen eteen. Kuningatar Aeniksen kasvot olivat tutkimattomat. Kaikki katsoivat heitä. Johan tunsi paniikin hiipivän. Toivottavasti kuningatar ei kysyisi mitään hänen haluamisistaan.

   ”Levon aika on ohi. Olemme kokoontuneet päättämään, mitä seuraavaksi. Pohjoismetsän Johan, edes Valeren Näkijä ei kykene varmuudelle sanomaan, miksi jäit henkiin pudottuasi Mustalampeen. Minun täytyy ensin kysyä, mitä sinä itse haluaisit seuraavaksi tehdä?”

   ”Tuota…Minä…en osaa puhua. Tai siis sanoa. Tai kysyä. Tarkoitan, että en tiedä, mutta pyytäisin teiltä neuvoa?”

   Johan oli puhuessaan huomannut silmäkulmastaan Hronan muuttuvan epätoivoisen näköiseksi. Saatuaan kysymyksensä sanottua hän kuuli tietäjän huokaisevan ääneen helpotuksesta. Kuningatar kumartui aavistuksen verran eteenpäin.

   ”Olemme lähettäneet viestinviejän hakemaan neuvoa Agora Eonista. Se ottaa aikansa. Siellä ei tunnetusti pidetä kiirettä, kun kääröjä aukaistaan. Toivon, että jäät vieraaksemme. Opetamme sinut taistelemaan ja johtamaan sotureita. Näkijä Isabel jakaa sinulle viisauttaan. Lupaan, että vuodenkierron kuluttua olet valmis täyttämään kohtalosi. Oli se sitten mikä tahansa. Ota vastaan Valeren voima ja viisaus. En tarjoa sitä kenelle tahansa.”

   Johan mykistyi. Aenis oli puhunut hänelle kuin vertaiselleen. Hänhän oli vain kyläpoika, joka oli pudonnut lampeen. Johan ei saanut kunnolla sanaa suustaan, mutta onnistui kakomaan jonkinlaisen myöntäväksi vastaukseksi tulkittavan äännähdyksen kiitoksen kera. Aenis suuntasi seuraavat sanansa Alexille.

   ”Entä sinä Sepänpoika ja mustan kantaja. Olet tervetullut jäämään ystäväsi seuraksi, jos haluat. Annan käyttöösi myös saattueen, jos haluat lähteä?”

   Alexin ensimmäinen lause kuulosti melkein tylyltä.

   ”Minne menisin? Haluan oppia käyttämään uusia voimiani. Kostan isäni kuoleman, Kostan kyläni.”

   Se ei ollut maanpiirin kohteliain vastaus kuningattarelle, mutta Aenis vain hymyili kääntäen katseensa Rufukseen.

   ”Entä sinä kirvestaistelija? Petturi tuli kylästäsi. Soturini ovat ratsastamassa sinne. He auttavat siirtämään kylän ja asukkaat uuteen paikkaan. Jos nyt palaat, maraudere voi seurata. Ehkä läheisistäsi huolimatta jäät. Jokin sanoo minulle, että kohtaat vielä petturin uudestaan.”

   Yllättäen Rufus puhui tyynen rauhallisesti ja selkeästi.

   ”Minä jään, arvon kuningatar. Vain ikäväni on suurempi kuin kostonhaluni. En silti aio saattaa tyttäriäni vaaraan.”

   Seuraavaksi suunsa avasi Ingrid. Se oli yllättävää, sillä tapana oli olla kuningattaren edessä puhumatta, ellei puhuteltu.

   ”Arvon kuningatar, Minä ja Sahar haluaisimme myös jäädä. Olemme jäljestäjinä Valeren käytettävissä, emmekä vaadi sen enempää kuin ylläpidon.”

   Sahar vilkaisi kumppaniaan yllättyneesti, mistä kaikki arvasivat, ettei hänkään ollut ollut tietoinen Ingridin aikeista. Aenis oli silminnähden huvittunut.

   ”Olkoon näin. Vanhat kansat eivät synnytä jäljestäjiä. Ehkä teillä on osanne Johanin ja Alexin kohtalossa. Käykö tämä muuten sinulle jäljestäjä Sahar?”

   Yleensä sanavalmis Sahar häkeltyi entisestään. Hän oli tottunut naistennaurattaja ja tajusi kuningattaren kiusaavan tahallaan. Ingrid melkein virnisteli vieressä. Sahar ei saanut päähänsä yhtään nokkelaa vastausta, vaikka ne yleensä lankesivat kuin luonnostaan.

   ”Juu. Mihinkäs minä.” Sahar rykäisi ja alkoi punehtua. ”Totta kai se sopii. Arvon kuningatar. Sanoinkin aamulla Ingridille, että…” Sahar tajusi selittelyllään vain pahentavansa tilannetta ja antoi äänensä vaipua kuulumattomiin.

   Kuningatar nyökkäsi itsekseen viestien asioiden olevan nyt käsitelty. Hän heilautti kättään laajassa kaaressa antaen yleisölleen luvan poistua. Eleen myötä valeret olivat jo lähdössä, kun äänekäs yskänröhinä täytti salin. Kaikki kääntyivät katsomaan tietäjä Hronania.

   ”Minä otan vastuun poikien opettamisesta. Näkijä Isabel kertokoon heille historiasta, mutta lienee parempi, että minä kerron maailmanmenosta sellaisena kuin se nykyään on.”

   Hronan korosti merkitsevästi sanaa nykyään. Aenis ja Isabel katsahtivat toisiaan. Näytti siltä, että nauruun purskahtaminen ei ollut kaukana. Isabel katsoi Hronaniin samalla tavoin kuin isoäidit katsovat lastenlapsiaan. Kaikki kiukuttelua on sallittua, kunhan vain mummi on vahtimassa. Näkijä oli vakavoituvinaan.

   ”Näin olkoon, arvon tietäjä. Mihin nuoret miehet joutuisivatkaan, ellei vanhemman miehen viisaus johtaisi heitä.”

   Isabel painotti sanoja miehen ja viisaus. Hronan oli närkästynyt, mutta ei ehtinyt sorvata sopivaa vastausta. Kuningatar Aenis nousi valtaistuimeltaan merkiksi siitä, että vastaanotto oli ohi.

   ”Kiitos kaikille. Muistakaa, mitä on tänään sovittu. Valeressa on vieraita. Kohdelkaa heitä kuten kansamme perinteet edellyttävät. Mikä on meidän, on myös heidän. Vuodenkierron päästä tapaamme tässä salissa ja päätämme, mitä seuraavaksi. Rohkeus ja kunnia kanssanne!”

   Rohkeus ja kunnia -sanapari oli Valeressa sekä tervehdys että hyvästijättö. Sitä sanoessa oli tapana painaa oikea käsi sydämen päälle ja ojentaa se seuraavaksi suoraan eteenpäin. Viimeisessä vaiheessa käsi puristettiin nyrkkiin.  Vieraat eivät osanneet edes aavistaa, kuinka läheisesti he siihen tulisivat tutustumaan. Johanista kaikki oli kovin juhlallista. Arki ei sellaiseksi osoittautunut.

   Johanin ja Alexin aamupesut kävivät hetimiten tuskallisiksi. Tuskin he olivat ehtineet altaaseen, kun Gia tai joku hänen ystävättäristään ilmestyi paikalle kutsuen muita. Oli mahdotonta olla muina miehinä, kun kasvava joukko alastomia neitoja hyppelehti altaaseen ja hivotteli poikia. Erityisen hauskaa tytöillä oli, kun nuorukaiset oli saatu ahdistettua kyyristelemään altaan takaosaan.

   Kikattaminen vain yltyi poikien murjottaessa. Tytöt eivät pitäneet kiirettä omissa puuhissaan. Johan ja Alex olivat joka aamu myöhässä sovituista tapaamisista. Lopulta Hronan ja Ferus marssivat kylpylään selvittämään asiaa. Ferus teki Gialle hyvin elävin sanankääntein selväksi, mitä tapahtuisi, ellei ahdistelu loppuisi. Lähtiessään Gia näytti Johanille kieltään.

   ”Kantelupukki!”

   Hronan katsoi poikia väsyneen näköisenä. Hän ei sanonut mitään, mutta pudisteli päätään hitaasti ja hartaasti.

   Seuraavana yönä Hronan hiipi salaa sovitulle paikalle. Hän suunnisti pimeässä metsikössä pitkin päivällä lumeen tallaamaansa polkua. Tietäjä oli kylmissään. Pohjoisessa oli vielä yöpakkasten aika ja lumi suli päivisin hitaasti. Oli melkein pilkkopimeää. Kuu ja tähdet jäivät paksujen pilvien taakse.

   Hronan tiesi, että kenenkään ei olisi pitänyt pystyä liikkumaan niin pimeässä metsässä. Valeren laaksoon ei ulkopuolisilla olisi pitänyt muutenkaan olla pääsyä. Sitä vartioitiin tarkasti. Silti Hronan ei hämmästynyt kuullessaan miehen äänen takaansa.

   ”Tervehdys tietäjä Hronan! Hyvä, että pääsit. Meidän on korkea aika puhua.”

   ”Tervehdys tuhat nimeä! Mitä niistä käytätkään.”

   Kaksikko istui alas lumesta törröttäville kiville. Hronan oli tuonut mukanaan turkiksia ja pienen leilillisen Odinin lekaa. Puhuessaan miehet siemailivat sitä hiljalleen lääkkeeksi kylmää vastaan. Uusia tietoja oli paljon. Taktiikkaa oli hiottava. Päätettäviä asioita oli monia. He puhuivat aamuun asti. Jäljelle jäi vain yksi asia. Tuhat nimeä puhui.

   ”Solakylässä on vakooja. Se on istutettu jo kymmenen, ehkä kaksi kertaa kymmenen vuotta sitten. Nappasimme lähetin. Tappokäsky on annettu. Roman II haluaa jonkun hengiltä.”

   ”Tiedämmekö enemmän?”

   ”Emme. Lähetillä oli myrkkypussi suussa. Viestinviejiä on aina monta. Lähitulevaisuudessa joku kuolee Valeren laaksossa. Joku tärkeä, emmekä voi estää sitä.”

 

 SEURAAVA LUKU VIIKON KULUTTUA.