Siirry pääsisältöön

LUKU 7

NYT JOHAN

7 Ojasta allikkoon

   Kevättalvinen metsä asetti matkalaisille omat haasteensa. Havumetsä oli paikoin täysin sula ja helppokulkuinen. Isoja lumiläikkiä oli kuitenkin ympäriinsä. Houkutus kiertää ne oli suuri, mutta kiertely ja kaartelu olisi tehnyt kulusta hidasta. Heillä oli suunta ja päämäärä. Matkaa tehtiin suoraviivaisesti.

   Sahar tarkkaili jäljestäjänä kärjessä ympäristöä. Hronan ja pojat tulivat parinkymmenen askeleen päässä. Vetokoirat seurasivat heitä rekineen. Se liukui sulissakin paikoissa riittävän hyvin puolijäistä sammalta vasten. Perää pitävä Rufus auttoi koiria työntäen rekeä, kun se näytti jumiintuvan, mikä tapahtui usein.

   Rautaleuka kulki siellä, missä se vaivattomimmin pääsi eteenpäin. Aluksi se oli hyppinyt rekeen nukkuakseen matkan ajan. Rufus oli antanut sille muutaman tuhdin tällin. Enää koira ei uskaltanut mennä lähellekään kirvestaistelijaa.

   Öisin Sahar ja Rufus pitivät vuorotellen vahtia. Pojat olivat heidän mielestään siihen liian kokemattomia. Hronan oli tehnyt selväksi, että moinen valvominen ei koskenut tietäjiä. Iltanuotiolla he paistoivat suolattua riistalihaa. Sitä riittäisi reessä pitkäksi aikaa. Pojat olivat maistaneet rehulihaa kotikylässä. Ajatuskin sen syömisestä yökötti.

   Johan havahtui eräänä yönä kiihkeään suputukseen. Hän ihmetteli, eivätkö soturit lainkaan nukkuneet. Uni ei kuitenkaan päästänyt kokonaan otteestaan ja aamulla Johan ajatteli kuvitelleensa koko asian. Päivämatkat olivat pitkiä, eikä turhia taukoja pidetty. Aika sujui omalla painollaan.

   Rufus näytti iltaisin väsyneeltä. Hän oli yltä päältä hiessä ja puuskutti. Koiratkin olivat sen näköisiä kuin olisivat vetäneet päivän perässään kivirekeä. Se kiinnitti myös Hronanin huomion. Olivathan matkapäivät pitkiä, eikä reki ollut kevyt, mutta kukaan muu ei ollut yhtä nääntyneen näköinen. Tietäjä katseli kirvesjättiä mietteliään näköisenä.

   Yleensä Hronan piti ilta-aterian jälkeen pojille tylsän saarnan, milloin mistäkin muinaisasiasta ja vaipui sen jälkeen omiin ajatuksiinsa. Eräänä iltana hän jäi jälleen kerran tuijottamaan puuskuttavaa Rufusta.  Tietäjä näytti oivaltavan jotain. Hän nousi mennäkseen tutkimaan rekeä.

   Rufus ponkaisi reen ja uteliaan tietäjän väliin. Äkämystynyt Hronan yritti kiertää jätin, mutta Rufus ei päästänyt häntä ohi. Saharilla oli äkkiä asiaa tietäjälle, mutta sekään ei auttanut.

   ”Pois tieltä.”, tietäjän ääni oli päättäväinen.

   Yllättäen reki alkoi elää. Peitteen alla oli jotain elävää ja se pyrki esiin. Hetken aikaa matkalaiset tuijottivat itsestään liikkuvaa rekipeitettä. Kukaan ei puhunut mitään. Sahar näytti leimallisen vaivautuneelta. Ensin näkyi käsi. Sitten vaalea ja sekainen hiuspehko. Ingrid nousi sulavasti pystyyn kasvoillaan valloittavin hymynsä.

   ”Heippa! Tässä minä nyt olen.”

   Ei puuttunut enää kuin niiaus ikään kuin loistavan esityksen jälkeen. Hronan oli täysin ilmeetön. Hän käänsi hitaasti katseensa Sahariin.

   ”Minusta… Minusta tämä on paras ratkaisu. Ingrid on kylän paras opettaja. Hän on myös jäljestäjä. Jos minulle sattuisi jotain…”

   Saharin ääni hiipui ensin kuiskaukseksi ja sitten kuulumattomiin. Hronan käänsi katseensa Ingridiin. Lopuksi hän tuijotti vielä ääneti Rufusta. Kirvesjätti kiemurteli vaivaantuneesti, eikä uskaltanut sanoa mitään. Hronan käänsi mitään puhumatta kaikille selkänsä.

   Seuraavat päivät olivat painostavia. Hronan mökötti, eikä suostunut puhumaan. Kaikki yritykset avata keskustelu hiljenivät Hronanin ilmeettömään, mutta hyytävään tuijotukseen. Pojat yrittivät vakavalla naamalla väittää haluavansa tietää sitä ja tätä muinaisajasta. Se ei auttanut.

   Hronan vain nyökkäsi Ingridiin päin kuin sanoakseen, että nythän heillä oli uusi opettaja. Kylän paras. Edes Ingridin hymy ei auttanut.

   Yllättäen puhjennut rankka räntäsade lopetti matkanteon kolmantena mökötyspäivänä. Johan oli helpottunut Saharin päätöksestä pysähtyä. Hän ei ollut enää vähään aikaan nähnyt montaakaan askelta eteensä.

   Iltanuotio viritettiin melkoisessa myräkässä suojaan kallion viereen. Rufuksen hihasta tippui verta. Sitä oli täytynyt valua pitkään, koska suuri osa hihasta oli märkä. Vasta nyt se huomattiin. Ingrid oli nopein.

   ”Olet kalpea. Mitä tapahtui?”

   ”Oksantynkä.”

   Ingrid repi hihan pois ja motkotti Rufukselle, koska tämä ei ollut puhunut vahingosta mitään. Haava oli melkein sormenpaksuinen ja valui yhä verta. Hronan työnsi Ingridin pois tieltään.

   ”Se täytyy ommella. Tuo laukkuni.”

   Rufus irvisteli kivusta, kun Hronan työnteli neulaa hänen lihansa läpi. Onneksi tikkejä tarvittiin vain kaksi. Ingrid aloitti.

   ”Voisitko opettaa tuon minulle?”, hän kysyi hunajaa äänessään.

   Pojat jatkoivatkuin olisivat saaneet merkin.

   ”Me haluaisimme kuulla Refugian zarogeista ennen kuin pääsemme perille.”

   Ingrid ja pojat nyökkäilivät salaviisaasti Saharille, joka puhui seuraavaksi.

   ”Minä voin kertoa. Ingrid on aika nuori. Minä olen siellä jo käynyt. Tietoni ovat vähäiset, mutta puhun kokemuksesta.” 

   Hronan tiesi, että häntä vedätettiin. Toisaalta hän ei voinut tosiasioille mitään. Hän oli viisas. Sen kieltäminen olisi typerää. Ei juoppolallisaharia voinut päästää suoltamaan juttujaan nuorille pojille. Se ei tietenkään pitänyt paikkansa, että hän kypsään ikään ehtineenä miehenä olisi altis kauniin nuoren naisen imartelulle.

   Oli täysin perusteltua ja järkevää jakaa viisauttaan myös innokkaalle tytölle. Eihän hän ollut kaukonäköisyyttään lähettänyt tätä takaisinkaan. Tarvittiinhan Saharille varajäljestäjä, jos jotain sattuisi. Hronan päätti, että oli aika ottaa ohjat käsiinsä. Hän osoitti sanansa Saharille.

   ”Hiljaa tumpelo. Minä opetan.”

   Rufus huokasi helpotuksesta. Verenvuoto oli tyrehdytetty ja kipu alkoi Hronanin yrttien ansiosta hellittää. Pelottavan tietäjän äänensävy oli ystävällinen. Oli aika palata arkeen.

   ”Joko lekaleilit saa kaivaa esiin reen pohjalta?”

   Oli Saharin ja Rufuksen vuoro mököttää. Hronan tyhjensi kaikki heidän lekaleilinsä maahan. Tietäjä ei pitänyt kiirettä ja nautti selvästi joka hetkestä. Seuraavaksi hän kääntyi poikien puoleen.

   ”Nyt teidän on aika kaivella muistianne ja keskittyä. Käymme läpi Refugian zarogien tarinan. Se ei ole tarua, vaan historiaa.”

   Vasta ihmiset alkoivat laskea maailmankausia. Ennen meitä olivat izarot. Ne olivat ikivoimien ensimmäinen yritys yhdistää liha ja henki. Izarot tulivat täydellisinä. Ikivoimat yhdistivät esikoisissaan lihan ja hengen täydessä kukoistuksessaan.

   Ennen ihmisten nousua ne olivat yksinäisiä. Esikoisilla oli vain toisensa. Izarot käyttivät tahtoaan. Ne saivat ikivoimat luomaan zarogit seuraksi itselleen. Izarot pitivät lentämisestä. Ne halkoivat maanpiirin taivaita iltaruskon koittaessa. Esikoiset tanssivat myrskyissä nauttien olemassaolon kauneudesta ja omasta voimastaan.

   Zarogeista tuli izarojen seuralaisia. Ne olivat esikoisille samaa kuin kissanpennut meille. Lemmikkejä. Kiehnääviä ja kehrääviä seuralaisia, jotka lieventävät yksinäisyyttä pimeinä ja kylminä öinä. Kun izarot olivat taivaiden valtiaita, saivat zarogit meren. Niistä tuli aavojen ulapoiden ja mittaamattomien syvänteiden kuninkaallisia. Suurimmat haitkin väistyivät niiden tietä.

   Päästyään vauhtiin Hronan malttoi tuskin vetää henkeä. Tietäjällä oli miellyttävä matala ääni. Eniten hän piti siitä itse, eikä yleensä malttanut lopettaa ensimmäisestä pyynnöstä. Pojat haltioituivat. Zarogit oli aiemmin mainittu, mutta kovin paljoa he eivät olleet tienneet. Muu oli kyllästymiseen asti tuttua.

   Itse ikivoimat olivat pitäneet esikoisiaan liian mahtavina. Ne olivat tulleet liian valmiina, liian täysinä. Liha ja henki piti yhdistää toisella tavoin. Esiin nostettiin ihminen. Se kehittyisi maailmanaikojen myötä. Ihmisistä sikisi alkukansa, josta muinaiskansat jalostuivat. Izarot eivät katselleet heikompia sisaruksiaan hellyydellä. Niistä tuli herroja ja ihmisistä orjia. Sellainen oli esikoisten mieleinen maailman järjestys.

   Se ei ollut ikivoimien tarkoitus. Orjuudessa ihminen ei voisi kehittyä ja kulkea tietään perille asti. Ikivoimat synnyttivät taisteluenkelit. Ne tulivat hurjina. Minkään ei olisi voinut kuvitella pystyvän vastustamaan niiden raivoa. Sota enkelien ja esikoisten välillä riehui pitkään ja sytytti koko maanpiirin palamaan.

   Me tiedämme, kuinka se päättyi ja mikä hinta voitosta maksettiin. Ihminen sai vapautensa. Enkelit kuihtuivat pois. Ne olivat tehneet itsensä tarpeettomiksi. Taisteluenkelit jättivät lupauksen, jonka olemme muistaneet kautta aikain. Jos vielä nousee voima, joka on liian ylivoimainen, yksi heistä palaa. Se on idai relica. Me voimme kutsua takaisin tullutta eri tavoin, mutta nimeäminen ei poista sen tarkoitusta. Idai relica nousee ja nostattaa voiman voimaa vastaan. Se ei salli alistaa, eikä alistua.

   Zarogit jäivät, mutta eivät enää lisääntyneet. Ne katosivat maailman meriin. Erik Merenkävijä on viimeinen, jonka kerrotaan kohdanneen merihirviön. Vasta myöhemmin hänelle itselleen selvisi, että hirviön oli täytynyt olla zarog. Yksi viimeisistä, ellei viimeinen. Izarojen tavoin zarogien liha on ihmiseen verrattuna melkein ikuinen.

   Ne eivät käytännössä kuole pois samalla tavalla kuin muut elolliset, vaan hiipuvat hitaasti kuin vanhat kansat. Sanotaan, että zarogien tarkoitus loppui niiden isäntien väistyttyä. Kaipuu entiseen kuuluu niiden laulussa. Ikiaikaisessa melodiassa, joka vailla sanoja katsoo tähtiin tai tavoittaa länsituulen tuoman viestin auringonlaskusta. Me kuulemme sen, mutta emme ymmärrä kuin kaihon.

   Refugiassa on yksi maailman yhdeksästä ihmeestä. Maanpiirin viimeiset zarogit. Ihmisen ajanlaskussa ne ovat olleet siellä aikojen alusta asti. Tarina tunnetaan sellaisena kuin se on taltioitu Merian Kuohuvien merien lauluihin. Se laulettiin ensi kerran maailmanaikojen murroksessa muinaiskansojen hiipuessa vanhojen kansojen tieltä samalla tavalla kuin vanhat nyt hiipuvat meidän tieltämme. 

   Zarogpari oli löytänyt kodin Vapaudenjoen alkulähteiltä itäisten Kaksosvuorten juurelta. Ne asuivat suuressa Alajärvessä, josta oli pääsy jokea pitkin Sisämerelle. Zarogit pääsivät myös sukeltamaan maanalaisten luolien kautta kraatterijärveen, joka oli syntynyt vuoriston kylkeen valtavan taivaankappaleen iskeydyttyä siihen maanpiirin ollessa vasta muotoutumassa.

   Yläjärveksi kutsuttu veden näyttämä kraatteri olisi ollut zarogeille täydellinen paikka lisääntyä. Se täytti kaikki niiden tarpeet. Muinaiskansojen rippeet eivät kuitenkaan katselleet hirviörakkautta hyvällä silmällä. Zarogit miellettiin izarokoiriksi, eikä pelko ja inho niiden isäntiä kohtaan ollut hellittänyt.

   Tehtävä annettiin muinaiskansoista salaperäisimmälle, laavaihmisille. Elementtikansoista veden vastaparin, tulen, kansa asui onkaloissaan muita vältellen. Laavaihmiset laativat zarogeille ansan. He johtivat sulan laavan luolia pitkin Ylä- ja Alajärven yhdistävän maanalaisen joen kattokallioon.

   Laava pääsi kallioon halkaistuista rei`istä virtaavaan veteen. Se jähmettyi hitaasti juostessaan kylmän vuoristoveden läpi. Luonto ei olisi kyennyt tekemään sitä, minkä laavakansa sai aikaan. Kun purkaus oli ohi, maanalaista jokea halkoivat vahvat kivikalterit. Ne päästivät veden läpi, mutta hirviöt olisivat vankina ja tapettavissa.

   Ansa ei kuitenkaan lauennut oikeaan aikaan. Uroshirviö jäi vangiksi Yläjärveen, mutta naaras oli ollut Alajärvessä. Kalterit vangitsivat vain koiraan, mutta erottivat parin toisistaan. Se oli pahin mahdollinen rangaistus, sillä vaarallisten petojen tavoin zarogit pariutuivat eliniäkseen.

   Ei ole kirjatussa tiedossa, miksi muinaiskansat jättivät zarogit vangitsemisen jälkeen rauhaan. Kenties ne pitivät rangaistusta pahempana kuin kuolema. Vanhat kansat antoivat vangeille alkukieliset nimet, jotka jäivät elämään ja tunnetaan vielä nykyään. Paikkaa kutsuttiin alun perin Hirviökodoksi. Turvapaikka, Refugia, siitä tuli vasta myöhemmin…

   Naaras, Eintana, jäi Alajärveen, vaikka tie Vapaudenjokea myöten maailman merille pysyi avoimena. Kraatterijärveen jääneestä uroksesta tuli Eintan. Ne pystyivät kohtaamaan vain sukeltaessaan maan alla virtaavaan jokeensa. Väliin jäivät vahvat kivikalterit. Se oli iäksi toteutumatta jäänyttä rakkautta, joka on kirvoittanut lukemattomia runoja ja lauluja.

   Rakastavaiset voivat myös nähdä toisensa, jos kohoavat yhtä aikaa pyrstönsä avulla veden pinnan yläpuolelle. Alhaalta kykenee juuri ja juuri erottamaan korkeuksissa Eintanin, kun tämä saa päänsä nousemaan niukasti kraatterijärven reunan yli. Näin tehdessään se laulaa. Einatana kuulee kutsun ja kohoaa itsekin hyräillen pystyyn.

   Aikojen saatossa Refugiasta tuli zarogien takia suosittu vaelluskohde. Rakastavaiset kuvittelivat kuulevansa zarogien laulussa kohtalonsa, tarinankertojat saada inspiraatioita ja pillipiiparit löytävänsä uusia melodioita. Muutakin väkeä tuli ja Refugiasta muodostui vilkas markkinapaikka Alajärven rannalle.

   Se veti ensin puoleensa kauppiaat ja kievarinpitäjät. Niitä seurasivat huorat ja varkaat. Refugiasta oli hyvää vauhtia kasvamassa kaupunki, kun kauhu eräänä yönä iski. Vain ne jäivät henkiin, jotka ryntäsivät sokkona pakoon pimeyteen.

   Aamulla riehunnan jäljiltä ei ollut jäljellä mitään muuta kuin kasa raunioita. Kaikki oli tuhoutunut. Pelottavinta oli, että yhtään ruumista ei löytynyt. Ei ihmisen, eikä eläimen. Kaikki liha oli kadonnut. Siihen asti oli luultu, että zarogit eivät kyenneet lainkaan liikkumaan maalla.

   Refugia raunioitui. Vain satunnainen kulkija, yleensä sepitettävää etsivä tarinankertoja, eksyi paikalle. Panderen hajoamissotien seurauksena Valeren hallinta-alueen raja vedettiin siihen. Refugiasta itään on suhteellisen turvallista. Harva rosvojoukko uskaltaa ottaa riskiä törmätä Valeren partioon. Jopa maraudere välttelee menemästä Refugiaa pidemmälle itään etsiessään sylvaderen kyliä.

   Valaslaulajien kantaäidin Merian sanottiin rakastaneen näitä kahta zarogia kuin lapsiaan. Hirviökodosta oli tullut rakkauden vankila runoissa, saduissa ja tarinoissa. Meria halusi taltioida sen omiin lauluihinsa ja siksi se muistetaan.

   He saapuivat Refugiaan keskipäivällä. Alajärvi oli suurelta osin sula. Siellä täällä rannan tuntumassa oli vielä jäätä. Lumi peitti paikoin metsän ja rannan väliin jäävää maata. Siitä törrötti viikinkilaivojen vanhoja runkoja ikään kuin julistaen paikalla olleen aikanaan ihmisiäkin.

   Läntinen Kaksonen vastarannalla tuntui kohoavan pilviin saakka. Järvi näytti jatkuvan taivaanrantaan, vaikka järki sanoi rannan olevan vain kaukana. Kuusimetsä jatkui monin paikoin vesirajaan. He olivat putkahtaneet metsästä parinkymmenen askeleen levyiselle sulalle rantakaistaleelle.

   Vapaudenjoen länsihaara ei lähtenyt suoraan järvestä, vaan koostui monista pienemmistä uomista. Yksi niistä virtasi heidän kohdallaan. Soliseva vesi oli ainoaa ääni. Tunnelma oli käsinkosketeltavan jännittynyt, vaikka aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Johan huomasi toveriensa tarkkailevan valppaasti ympärilleen. Hronan katsoi Saharia ja rikkoi hiljaisuuden.

   ”No? Jäljestäjä?”

   ”Metsässä on jotain. Takanamme.”, Sahar puhui kuiskaten.”

   ”En pidä vedestä. Sielläkin on jotain.”, mutisi Ingrid itsekseen.

   Rufus tapaili kirveensä vartta. Eniten Johan hämmentyi rekikoiria. Ne vetäytyivät niin kasaan kuin valjailtaan pääsivät. Rautaleuka oli käpertynyt reen viereen ja oli liikkumatta. Johan huomasi hahmoja metsässä samaan aikaan Saharin kanssa.

   ”Meriviikinkejä!”, Sahar sähähti.

   He olivat ansassa. Toisella puolella oli vuolaasti virtaava joenuoma, joka oli liian leveä ylitettäväksi. Ainakin kymmenen askelta. Se näytti myös syvältä. Toisella puolella oli järvenranta. He eivät pääsisi pakoon tai piiloon, kun heidät pian nähtäisiin.

   Se ei kestänyt kauaa. Heidät oli jo huomattu, Johan tajusi. Metsässä vilahtelevat soturit muodostivat runkojen suojassa puoliympyrän. Vihollinen oli saartanut heidät joen ja järven väliin. Kukaan ei voisi livahtaa pakoon. Johan mietti uimista. Heidät ammuttaisiin ja mihin he pääsisivät vettä pitkinkään?

   Marauderepäällikkö asteli näkyviin kädet esillä. Hän antoi piiritetyille aikaa tajuta tilanne.

   ”Olen käskijä Feldon marauderestä. Puhun Dyer Morgarin nimeen. Antakaa meille mustan kantaja ja hänen toverinsa, niin te muut saatte mennä.”

   Johan säpsähti. Miten ne tiesivät hänestä? Eihän kukaan kotikylässä voinut tietää putoamisesta lampeen. Sahar astui askeleen meriviikinkiä kohti käsi miekan kahvalla.

   ”Minä olen Pohjoismetsän Sahar. Tästä seurueesta ei vangita ketään.”

   Muut hämmästyivät. Naisille suunnattu imelyys oli kadonnut Saharin äänestä. Nyt siinä kaikui teräs. Sahar ja Feldon tuijottivat tiukasti toisiaan. Meriviikinki antoi kädellään merkin. Muut näkivät, kuinka hänen soturinsa nostivat viritetyt varsijouset olalleen astuen samalla runkojen takaa ampuma-asemiin.

   ”Teitä osoittaa kymmenen viritettyä jousta. Antautukaa, niin ette kuole.”

   Uhatut soturit nostivat kilvet eteensä. Ingridin ja Sahar asettautuivat kyljittäin. Rufus harppasi heidän viereensä. Hronan komensi poikia kipuamaan rekeen kolmikon takana. Johan tajusi tietäjän suunnittelevan pakoa. Se ei onnistuisi. Meriviikingit saisivat heidät puolisulassa maassa kiinni vaikka kävellen, jos reki jostain ihmeen syystä pääsisi saarron läpi. Hiljaisuus seisoi hetken. Sahar rikkoi sen.

   ”Minä kuolen kuten olen elänyt. Omasta tahdostani.”

   ”Ampukaa! Ei poikiin!”

   Matka ei ollut kuin parikymmentä askelta. Jouset napsahtivat lähes yhtä aikaa. Kymmenen vasamaa kiiti kohti kolmikkoa. Ne osuivat kilpiin kuin raekuuro jäähän. Kukaan ei ampunut kohti Hronania, joka seisoi poikien takana reen vieressä. Vasamat eivät osuneet lihaan lainkaan. Raivostunut Feldon karjui uusia käskyjä.

   ”Jouset pois. Käykää päälle. Säästäkää nainen, jos voitte. Pojat elävinä.”

   Marauderesoturit tulivat pois metsästä. Kaksi innokkainta ryntäsi karjuen kohti Ingridiä ja Saharia. Johan ei ollut koskaan ennen nähnyt oikeaa taistelua ja hämmentyi. Sahar ei yrittänytkään ottaa kilvellään vastaan hyökkäävää vihollista.

   Sulavasti liikkuen hän pudotti kilpensä laskeutuen samalla etukumaraan.  Vastoin meriviikingin odotuksia hän syöksähti askeleen eteenpäin työntäen samalla miekkansa hyökkääjän kurkusta läpi.

   Ingrid ei käyttänyt perinteistä viikinkien lyömämiekkaa, vaan kantoi selässään ristikkäin kahta kapeampaa pistomiekkaa. Hän oli vetänyt ne molemmat käsiinsä pudotettuaan kilpensä. Merisoturi yritti jyrätä hennon naisen painollaan, mutta Ingrid väisti ryntäyksen vaivattoman näköisesti. Kuin tanssien hän työnsi molemmat miekkansa vihollisen suojattomaan kaulaan.

   Taistelu ei ollut kestänyt kyyneltäkään, Johan tajusi hämmentyneenä. Ehkä kaksi tai kolme kertaa kymmenen silmänräpäystä. Ei ainakaan sataa räpäystä, mikä olisi tehnyt kyyneleen. Johan säpsähti tuijotuksestaan takaisin nykyhetkeen kuullessaan Rufuksen karjunnan.

   Kirvesjättiä vastaan oli hyökännyt tutun näköinen miekkamies. Reinhold! Johan tajusi saman tien, miten heidät oli löydetty, ja miksi maraudere tiesi hänestä. Mukava Reinhold oli ollut jotain muuta kuin miltä oli näyttänyt. Sama oli valjennut Rufukselle ja saanut soturin karjumaan raivosta.

   Miekka vastaan kirves. Vauhti vastaan voima. He olivat otelleet keskenään aikaisemminkin. Sen huomasi, mutta nyt ei ollut kyseessä harjoitus. Reinhold väisteli hurjia kahden käden taistelukirveen iskuja vasemmalle ja oikealle. Hän hyppäsi tai kumartui, kun ne tulivat laakana.

   Marauderekin unohtui katsomaan näytöstä, jollaista harvoin näki. Iskujen välissä Reinhold yritti rynniä eteenpäin pistäen miekallaan. Kilvestään luopunut jätti puolestaan väisti tai torjui terää raudalla vahvistelulla kirvesvarrellaan. Taistelu taukosi hetkeksi. Rufus ärjyi hengästyneenä.

   ”MIKSI? MITÄ SINÄ TÄSTÄ SAAT?”

   Reinhold hymyili pilkallisesti.

   ”Tyttäresi.”, hän melkein sylkäisi sanan, ennen kuin jatkoi.

   ”Pikkuhuorasi ovat nauraneet minulle. Saan ne palkinnoksi, kun palaan kotiin Dyer Morgarin kanssa.”

   Rufus hyökkäsi, jos mahdollista, vielä raivoisammin kuin aiemmin. Maraudere kiinnitti huomionsa takaisin Ingridiin ja Sahariin. Puoli tusinaa soturia lähestyi heitä puoliympyrässä. Enää he eivät rynnänneet. Hyökkääjät arvioivat kaksikkoa katseellaan. He olivat jo nähneet kahden toverinsa kuolevan. Sahar vilkaisi Ingridiä hymyillen rauhoittavasti. Kumppani hymyili takaisin. Hänkin oli soturi.

   Torven kirkuva soitto halkoi ilmaa. Katseet kääntyivät. Sotureita. Hevosia. Johanin sydän sykähti. Pelastus. Saman tien hän tunnisti Dyer Morgarin. Loput meriviikingit. He olivat kohdanneet vain partion. Nyt kimppuun oli tullut koko joukkue. Metsä näytti kuhisevan sotureita. Morgarilla oli mukanaan myös sama kaarti ratsusotureita, joilta he olivat päässeet niukasti pakoon. Meriviikinkejä oli varmasti ainakin sata.

   Taistelut taukosivat ilman erillistä käskyä. Monikaan ei liikkunut. Kaikki katsoivat Dyer Morgaria, joka antoi Kuolontuulen hitaasti, kuin nautiskellen, lähestyä piiritettyä saalistaan. Hän pysäytti hevosensa kymmenen askeleen päähän tuijottaen Saharia.

   ”Et ole huono teoissasi, jäljestäjä. Pelasta itsesi ja liity minuun. Te muut, heittäkää asenne, niin saatte kenties elää.”

   Sahar ei vaivautunut vastaamaan. Myös Morgar näytti kyllästyneen puheisiin. Varovaisuus ei auttaisi. Mustan kantaja ja lampeen pudonnut oli otettava voimalla.

   ”Jouset!”, hän komensi.

   Kymmenet marauderesoturit ottivat selästään tai satulastaan varsijousen alkaen kammeta sitä vireeseen. Tunnelma oli epätodellinen. Kukaan ei puhunut. Jousien rattaistojen natina sekoittui laineiden kevyeen liplatukseen. Kuului raivoisa karjahdus. Meriviikinki kaatui. Nuoli oli lävistänyt hänet. Lisää karjahduksia ja tuskanhuutoja. Merisotureita alkoi laota maahan nuolten lävistäminä.

   Johan tajusi, että ne tulivat ylhäältä. Pitkäjousia! Nuolia satoi lisää. Toinen aalto. Meriviikingit kaivoivat kilpiään ja vetäytyivät kaaoksessa syvemmälle metsän suojaan. Johan näki heidät edempänä rannalla. Pitkiä naissotureita hevosineen. Heitä oli kymmeniä. Ei yhtä paljon kuin vihollisia, mutta heillä oli pitkäjouset.  Moni oli jalkautunut ampumaan niillä. Osa jännitti jousiaan ratsailta. Nuolisade vaikutti tauottomalta.

   Vain yksi sotureista ei tehnyt mitään. Pitkä vaalea nainen istui liikkumatta hevosensa selässä. Hän tarkkaili valppaasti metsänrajaa, jonne meriviikingit katosivat. Sotureita oli jäänyt makaamaan haavoittuneena ja kuolleina. Osa yritti raahautua kävelykykynsä menettäneinä toveriensa perään metsän suojaan.

   Tarkkailija ratsasti pelastettujen luokse.

   ”Minä olen Valeren Ferus ja toivotan teidät tervetulleiksi. Olette nyt Valeren hallinta-alueella. Merirotilla ei ole täällä asioita. Puhun kuningatar Aeniksen minulle suomin valtuuksin. Tehtäväni on saattaa teidät laaksoon tapaamaan häntä. Teidän saattajinanne olevat soturit kuuluvat kuningattaren henkivartiokaartiin. Minä olen kaartiin päällikkö.  Täytän kaikki teidän ne toiveenne, jotka ovat vallassani.”

   Johan katseli vaalean hevosensa selässä istuvaa naista. Tämä oli häkellyttävän pitkä kuten toverinsakin, mutta oli muutakin. Kädet ja jalat vaikuttivat jotenkin…ulottuvilta. Ehkä nekin olivat normaalia pidempiä, jos se oli mahdollista. Ferus oli ensimmäinen vanhan kansan edustaja, jonka Johan näki.

   Valeret olivat kauniita. Heidän hiuksensa olivat enimmäkseen vaaleita ja sidottu tummalla otsapannalla. Johania häiritsivät vain Feruksen kasvojen lukuisat arvet, jotka väistämättä veivät huomiota naisen voimakkailta, melkein komeilta, kasvonpiirteiltä.

   Johan huomasi Alexin tuijottavan kaartin päällikköä suu auki. Hän tiesi ystävänsä orastavan naismaun kohdistuvat vahvuutta hohkaaviin neitoihin, vaikka he molemmat olivat olleet ihastuneita perinaiselliseen Jennyyn. Johan tökkäsi kyynärpäällään Alexia kylkeen ja pakotti mielestään pois kauhukuvat runnellusta Jennystä.

   Valeret eivät juurikaan käyttäneet suojia. Kellään ei ollut edes viikinkien suosimia rengaspanssareita tai kypäriä. Kourallisella valereita oli irrallisia haarniskan osia suojaamassa käsivartta tai olkapäätä. Se oli kaukana ritareista, jotka verhoutuivat metallilaatoin päästä jalkoihin.

   Kaikki valeresoturit kantoivat lyömämiekkoja, jotka olivat saman näköisiä kuin viikinkien. Kilvistä he eivät näyttäneet perustavan. Sen sijaan heidän vöillään roikkui kuuluisia valeten tikareita ja tähtiä. Johan värähti ajatellessaan tuhoa, jotka nuo kauniilta näyttävät lähitaistelu- ja heittoaseet saattaisivat aiheuttaa.

   He perääntyivät Feruksen johdolla poispäin metsänreunasta kohti leveämpää rantakaistaletta. Pian kaikui varoitushuuto. Maraudere oli palannut. Tällä kertaa heillä oli mukanaan viritetyt varsijouset. Se sai valeret valppaiksi, mutta hätää ei ollut. Välimatka oli venähtänyt liian pitkäksi jalkajousille. Ferus huusi käskyn.

   Valeret alkoivat ampua valerenkuusijousillaan. Varsijousilla ja pitkäjousilla on taisteluissa kaksi merkittävää eroa. Nopeus ja etäisyys. Jalkajousella ehti ampua pari vasamaa kyyneleessä. Pitkäjousella toistakymmentä. Vasamat kykenevät läpäisemään läheltä panssarin, mutta kauas ne eivät kanna. Jousinuolet sen sijaan lentävät pitkiä kaaria. Niiden voimaa ei voi alas tullessa vähätellä, mutta läpäisykyky jää silti jälkeen vasamista.

   Monet merisoturit ampuivat vasamansa liian aikaisin. Vain muutama osui, eivätkä nekään vaarallisesti. Valeren nuolet alkoivat sataa hyökkääjien niskaan. Maraudere suojautui kilpiensä alle. Kaikki eivät siinä onnistuneet.

   Dyer Morgar karjui käskyjä. Meriviikingit kampesivat jousiaan uudestaan lataukseen. He alkoivat edetä pareittain. Toinen suojasi ampujaa kilvellään ylhäältä putoavilta nuolilta. Pian he olisivat ampumaetäisyydellä. Valeret ehkä ehtisivät ratsaille, mutta matkalaiset eivät. Myös Ferus karjui käskyjä. Valeret lopettivat ampumisen ja tapailivat miekkojaan.

   Meriviikinkejä oli luvultaan enemmän. Johan tajusi, että vihollinen ehtisi ampua kohti ennen miekkataistelua. Valereita kuolisi. Tilanne oli paha. Vasamat lensivät. Ingrid ja Sahar torjuivat kilvillään. Valeret liikkuivat kuivalla maalla kuin jääluistelijat ja väistelivät. Ainakin kaksi sai silti osuman. Merisotureilla ladattuja jousia riitti. Ensimmäiset viikingit lähtivät miekat kädessä ryntäykseen.

   He eivät ehtineet pitkälle, kun kaatuivat nuolia selässään. Marauderen takaa tuli uusi nuolisade. Morgar huusi raivosta. Meriviikingit kääntyivät uutta uhkaa vastaan sotkeutuen toisiinsa. Nuolet tulivat joen toiselta puolelta. Toinen joukko valereita. Ferukselle se ei selvästi ollut yllätys. Hänen ei tarvinnut huutaa käskyjä. Hänen kaartilaisensa olivat jo ampumassa epäjärjestyksessä perääntyviä viikinkejä.

   Maraudere vetäytyi takaisin metsän suojaan. Parikymmentä haavoittunutta tai kuollutta merisoturia jäi rannalle makaamaan. Kukaan Morgarin ratsusotureista ei ollut ehtinyt osallistua taisteluun. Eloon oli jäänyt ties kuinka monta kymmentä merisoturia. Ne tulisivat pian takaisin, Johan oivalsi. Ferus ei tuhlannut aikaa puheisiin, vaan patisti heitä joen rantaa kohti.

   ”Nyt pääsemme yli. Toisella puolella olemme turvassa.”

   Kaartin päällikkö nyökkäsi kahdelle soturilleen haavoittuneita kohti. Puhetta ei tarvittu. Johanista tuntui pahalta katsoa, kun naiset kävivät vetämässä haavoittuneilta vihollisilta kurkut auki. Vain yksi aneli armoa.

   Valeret olivat löytäneet rannalta pienen viikinkilaivan, jonka vanha pohja piti vielä vettä. Siitä he saivat tehtyä lossin, jota vedettiin jokiuoman yli kahden puun rungon väliin pingotettua köyttä pitkin. Matkalaiset vietiin ensin. Valeret ylittivät uoman kolme kerrallaan. Osa lähti kiertämään ratsain järveä vieden muiden hevoset mukanaan.

   Ilta hämärsi, kun Ferus viimeisenä ylitti joen. Lossi veneineen tuhottiin. Valeret tervehtivät iloisina päällikköään. Heitä oli vastarannalla yhtä suuri joukko. Hevosia oli selvästi enemmän kuin sotureita. Ferus oli jakanut aiemmin joukkonsa kahtia kattaakseen etsinnällään Alajärven rannat molemmin puolin.

   Toisella puolella jokea metsänreunassa näkyi liikettä. Maraudere oli palannut. Ferus näytti kummastuneelta. Johan oivalsi päällikön ihmettelevän meriviikinkien saapumista. He olivat myöhässä. Soturien täytyisi tulla lähelle rantaa, jos haluaisivat varsijousiensa kantavan valereihin saakka. Samalla miehet olisivat suojattomia ja saisivat nuolisateen niskaansa. Yritys ylittää vuolas virta olisi itsemurha.

   Dyer Morgar tuli metsästä kohottaen kätensä. Merkki halusta neuvotella. Puheen haluaminen ja siihen suostuminen olisi myös ikivanha lupaus olla nostamatta asetta muita neuvottelijoita vastaan. Ferus tuhahti huvittuneena. Hän käveli rantaan. Morgar pysähtyi vastapäätä. Kaksikko tuijotti toisiaan. Hiljaisuus laskeutui. Kuului vain joen tasaisen vaimea virtaus.

   ”Lapsilta jäi leikki kesken. Tulivat takaisin.”, Ferus puhui tahallisen lujaa muka taakseen kääntäen hitusen päätään.

   Dyer Morgar oli ilmeetön. Äänensävy oli tiukan vaativa.

   ”Puhun Roman II:n nimeen. Luovuta pojat suosiolla. Viemme muuten heidät vaikka laaksosta.”

   ”Vieraat ovat Valeren alueella ja pysyvät. Eihän teitä ole enää sataakaan jäljellä. Minä olen tässä. Tuletteko yhdessä vai erikseen?”

   ”Toteuta tahtoni. Roman II palkitsee sinut kuin kuningattaren. Saat Aeniksen kruunun, jos haluat. Ennen pitkää otamme laakson.”

   Ferus purskahti raikuvaan ja hersyvään nauruun. Pojat eivät ikinä unohtaisi, kuinka kuulivat heille rakkaaksi käyvän hörönaurun ensi kerran. Se loppui kuin tikarin iskuun. Feruksen ääni oli kivenkova.

   ”Sinusta on kuultu, Morgar. Romanin mato. Tapat kylän kauneimman tytön pelotellaksesi muita. Sidot vielä uhrisi. Leiki hetki oikeaa miestä, mato. Ota miekkasi ja tule tänne. Sinullahan on apupoikia. Katsotaan kuinka käy. Voin käyttää vain vasenta kättäni, jos pelottaa.”

   Kukaan ei ollut ennen puhunut marauderekäskijälle samalla tavalla. Hän oli tottunut pelkoon ja nöyristelyyn. Morgar oli niin raivoissaan, että kykeni tuskin vastaamaan. 

   ”Valerehuora! Nyljen sinut elävältä ja…”

   ”Hiiriä näytät nylkevän. Keräät niiden kalloja kaulaasi, Romanin mato.”

   Se osui. Miehuuskokeen hainhammaskaulanauhat olivat Dyer Morgarin ylpeys. Hän näki punaista. Vähät neuvonpidosta. Nyt huora kuolisi. Morgar veti raivoissaan miekkansa ajattelematta, ettei oikeastaan voisi tehdä sillä mitään väärällä puolella jokea.

   Johan näki sen ensimmäisenä. Hän aavisti läsnäolon ennen kuin käänsi katseensa. Joku kirkaisi pelosta, mikä on valereille äärimmäisen harvinaista. Kaikki jähmettyivät tuijottamaan. Zarogin pää oli valtava. Vankkureiden kokoinen. Leuat olivat kuin painajaisunien hauella. Kulmahampaiden täytyi olla miehen käsivarren kokoiset.

   Lätäkön suuruiset mulkosilmät tuijottivat sivulle kuin sammakolla. Pää alkoi nousta vedestä. Se ei ollut aivan musta, vaikka siltä hämärässä näytti. Zarogin väitettiin kykenevän muuttamaan väriään tummanruskeasta syvän vihreään. Yksi valereista tapaili joustaan, mutta jätti liikkeen kesken. Ajatuskin nuolen ampumisesta vuoreen oli toivoton.

   Zarog nousi vedestä ylöspäin. Se antoi pyrstöään edestakaisin liikuttamalla itselleen voimaa kohota pystyasentoon. Se oli kuin jättiläiskäärme olisi noussut seisomaan veden päällä. Hirviön ruho vaikutti suoristuessaan pilviin ulottuvalta ikitammelta. Sillä oli selässään läpikuultavat miehen mittaiset eväsiivet. Etukäpälät olivat avuttoman pienet. Sen pää heilui edes takaisin silmien tarkkaillessa alhaalla näkyviä mitättömiä ihmisolentoja. 

   Johan ei ehtinyt tajuta kuinka se tapahtui. Zarog iski käärmeen nopeudella. Sen pää ilmestyi Johanin eteen. Hän olisi kätensä ojentamalla ulottunut koskettamaan sitä. Zarog aukaisi valtavat leukansa.

 SEURAAVA OSA VIIKON KULUTTUA.